x

GAFFA tager pulsen på valget – 5. del: Kristendemokraterne

GAFFA tager pulsen på valget – 5. del: Kristendemokraterne

Kristendemokraterne

Stig Grenov – Politisk næstformand

Hvad går Kristendemokraterne til valg på kultur- og musikpolitisk?

- "I det øjeblik vi ikke prioriterer kulturen, hvad i alverden kæmper vi så for?" Noget i det retning sagde Winston Churchill, da der under Anden Verdenskrig blev tildelt en masse penge til kulturen. Kulturen er en væsentlig ting, der ikke kan klare sig uden støtte. Det, at vi bliver ved med at give støtte til bestemte forfattere, der får en livslang pension, uanset hvad de gør, synes vi ikke er okay. Det giver nemlig ikke råderum til andre. Vi skal i stedet sørge for, at pengene kommer ud og arbejder og sørger for, at kunstnerne kan komme frem og klare sig selv. Men de må gerne få et rygstød, så de kan komme i gang. I dag er der en del forfattere, som er velrenommerede, og som tjener gode penge på deres udgivelser, som man bliver ved med at give penge, og det er ikke okay.

Men hvis vi så taler om musikere, så har mange jo det problem, at folk downloader musikken ulovligt, så det rent faktisk bliver vanskeligt at tjene penge på de ting, man udgiver. Det er vel et problem i forhold til at klare sig selv som kunstner?

- Det er det helt bestemt, og vi kan jo sagtens lave den ene lov efter den anden og udskrive kæmpe bøder, men det føles lidt som om, vi leger maskinstormere. Ligesom man under industrialiseringen troede, man kunne undgå den industrielle udvikling ved at storme maskinerne, men det kan man ikke, og der er helt sikkert et stort problem der. Jeg har mange gange overvejet, hvad vi kan lave af gode tiltag, for at sørge for, at der stadig er nogle, der gider lave musik, men det er som om, vi hele tiden halter bagefter den teknologiske udvikling. Jeg har desværre ikke de vises sten, men hvis der er nogle, der har, må de meget gerne komme med dem, for det er godt nok en kompliceret sag.

Hvad vil I gerne gennemføre inden for kulturområdet?

- Vi synes, det er lidt mærkeligt, at man betaler statsstøtte til Koncerthuset og til store operaer og ting og sager, men i det øjeblik, man bor lidt uden for København, er der ingen støtte at hente, hvis man vil lave noget der. Der synes vi sagtens, man kunne lave noget støtte, så kulturen kom ud omkring i landet. Vi kan ikke lave et kongeligt teater i Nørre Snede, men vi kan sørge for, at der kommer væsentligt mere kultur dertil, for alle skatteborgere betaler jo til det.

Kunne I forestille jer en mulig omfordeling af midlerne, således at den rytmiske musik får lidt flere af de penge, symfoniorkestrene normalt tildeles?

- Det er klart, at det koster en del at have de store symfoni-orkestre, men fordelingen er næppe helt rimelig, så det kunne godt være, at man skulle ind at kigge på om der er andre muligheder. Problematikken er jo så, om vi skal finde flere penge generelt. Alle vil jo gerne være julemænd op til et valg, og jeg mener bestemt ikke, der skal spares på kulturstøtten, men omvendt er vi jo også i en situation, hvor jeg oplever ældre mennesker, der kun får gjort rent hver 14. dag. Jeg ved godt, at det er en anden kasse, og at vi der snakker kommunale kasser, men hvis den samlede masse af penge i det store budget er det samme, skal vi ind at finde pengene et eller andet sted, og hvem er det så, der skal betale i den anden ende? Det er i hvert fald klart, at det ikke kan være de svageste i samfundet.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA