x

Xantom - kald os bare klynkerock

Xantom - kald os bare klynkerock

Den Århus-baserede kvintet Xantom har for nylig udgivet debutalbummet "First Among Equals", en samling melodiske og melankolske poprocksange med Jesper Jepsens karakteristiske, meget følelsesladede vokal helt fremme i lydbilledet, og sangen "Miss You" har allerede været et radiohit på P3 og på MTV's hitliste Fahrenheit. Betegnelsen "klynkerock" ligger lige for, og det har gruppen ikke det mindste imod, fortæller trommeslager Kent Henriksen, som GAFFA sat stævne i hjertet af Århus.

- Vi vil gerne have, at vores musik er ærlig og alvorlig, og så er tuderocken, om man vil, nok det, vi kan blive enige om at udtrykke. Vi hører nemlig meget forskellig musik, men vi er alle vilde med følelsesladet musik som U2 og Coldplay - og jazz i øvrigt. Vores keyboardspiller har for eksempel lyttet meget til hiphop, fortæller Kent og fortsætter:

- Hiphoppen er også kendt for at prioritere teksterne højt, og det gør vi også. Vores tekster skal ikke være mere eller mindre overfladiske, som mange tekster i den dansksprogede bølge de sidste par år har været, synes jeg. Vores tekster er meget personlige og tager alle sammen udgangspunkt i vores egne liv. Alligevel skriver vi dog både musik og tekst i fællesskab, hvor vi så i fællesskab arbejder videre på de oplæg, de enkelte medlemmer kommer med.

Har haft det relativt hårdt
Det lyder, som om, I har haft det hårdt?
- Det er ikke sådan, at vi alle har haft en traumatisk barndom, men vi har da oplevet en del, fortæller Kent Henriksen, der dog ikke vil gå alt for meget i dybden med, hvilke begivenheder, der har givet inspiration til linjer som "a massive burst of hate is building up", "on my way to the other side I flew away / and my mother started to cry" og "I'm dead inside, you're dead inside". Til gengæld vil han godt sige lidt mere om Xantoms musik:

- Vi er meget perfektionistiske og har gjort meget ud af gøre musikken lyttevenlig og poleret - og det skal ikke forstås negativt. Vi kan bare godt lide at kæle for detaljerne, for eksempel med strygere og klaver-arrangementer. Og når vokalen ligger så langt fremme i lydbilledet, så skyldes det, at nu kan vores sanger altså holde tonen i rigtig lang tid, og han har en fyldig stemme, og så er der jo ingen grund til at skjule det. Også selvom han tit bliver sammenlignet med Søren Huss fra Saybia.

Hittede stort i Finland
Xantom har som nævnt haft et pænt radiohit på P3 med "Miss You", men den storladne ballade har også hittet et så fjernt sted som Finland på den såkaldte Nordiska Videolistan, hvor sangen og den tilhørende video besatte hitlisten i seks måneder i 2003. Hvordan kom Xantom helt derop?

Kent forklarer: - Vi var på det tidspunkt tilknyttet pladeselskabet Musikministeriet, der består af medlemmerne af gruppen Racetrack Babies. Cecilie Ravik derfra har familie i Finland og havde nogle kontakter deroppe, og det endte så med, at vi kom til at ligge på hitlisten over The Rasmus og The Cardigans. Desværre havde vi ikke penge til at tage på turné i Finland. "Miss You" blev i øvrigt skrevet på under en halv time, og da vi var færdige med den, kunne vi godt høre, at vi havde skabt noget, der kunne blive stort. Men de største sange bliver tit skrevet på ingen tid.

Vi I så forsøge at følge op på succesen i Finland, nu, I har et album i ryggen?
- Ikke umiddelbart, for det er så længe siden efterhånden, så nu er det nærmest som at starte forfra. Vi vil først fokusere på Danmark og så på Tyskland. Det er jo tæt på og samtidig et stort land, og de er kendt for at tage chancer, slutter Kent Henriksen optimistisk.

Nåja, vi skal måske lige på falderebet have en forklaring på bandets bemærkelsesværdige navn. Hvor kommer det fra?
- Vi skulle jo hedde noget, så det endte med opslag et tilfældigt sted i et leksikon, fortæller Kent. - Og det blev altså Xantom, en godartet svulst. Og det passer et eller andet sted da meget godt til musikken. Den stikker ud, men er godartet.

Xantoms hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA