x

Laura Mvula – Klassisk popelegantier debuterer

Laura Mvula – Klassisk popelegantier debuterer

Hun virker meget overvældet – Laura Mvula, da GAFFA taler med den britiske sangerinde lige efter hendes første koncert udenfor Englands grænser. Vi befinder os på den europæiske branchefestival EuroSonic i Groningen, hvor Mvula netop har spillet. Hun er overvældet, men mest af glæde, kan man mærke, og selvom der er usikkerhed at spore, så smiler og griner hun konstant indimellem hendes svar, som bestemt ikke lyder som nogle, der er blevet formet af en pressemedarbejder eller flere hundrede interviews.

Klassisk-gospel kærlighed

Det hele er gået meget hurtigt for hende, og det startede, da hun udgav ep'en She i november sidste år. En utilladelig smuk samling sange, hvor Mvulas klassiske popintimitet og sangskrivertalent for første gang stod frem for en bred offentlighed. Minimalisme, varme korharmonier og en bred vifte af klassiske instrumenter til at svøbe sig om Mvulas meget nærværende og soulede stemme – noget der nu er overført til debutalbummet Sing To The Moon.

– Jeg startede på universitetet for at lære komposition. Der mødte jeg min mand, som er en baryton-sanger. Han var på et klassisk stemme-forløb der, og jeg kom til hans kors kammerkoncerter, hvor jeg blev forelsket i Finzi (Gerald Finzi red.), Michael Tippett og Eric Whitacre (klassiske komponister red.). Det, kombineret med min kærlighed for min tantes a cappella gospel-kvintet, gjorde, at jeg fandt et sted midt imellem inde i mig selv, som jeg ville udtrykke. Det kom ud med et kor af mig selv. Det er billigere at gøre det på den måde, fortæller Mvula, med en henvisning til, at hun i starten arbejdede med sine skitser i programmet Garageband.

"Jeg skriver sange, som jeg taler"

En anden ting, der virkelig har fået det til at rykke for den britiske sangerinde, var da BBC for nylig udråbte hende, som af deres Sound Of 2013-kunstnere. Det er godt gået, når det "kun" er et år siden, Mvula for alvor begyndte at skrive sin egen musik.

– Jeg havde en deltidsjob som receptionist for The City Of Birmingham Symphony Orchestra, hvor jeg var på arbejde den sidste halvdel af dagen. Jeg sagde til mig selv om morgenen, at jeg var nødt til at være produktiv. Jeg skulle finde en metode, hvor jeg kunne skabe noget. Hvad laver jeg egentlig andet end at lave skoleprojekter og undervise i begynderklaver? Jeg bestemte mig for, at jeg ville skrive nogle sange, og der skrev jeg nummeret She.  Steve Brown, der har produceret mit album, hørte den på internettet og tog kontakt, hvor han spurgte, om vi ikke skulle lave et album. Der har du den, smiler Mvula som for at runde den fortælling af, før hun slutter:

– Det letteste for mig er at skrive, som om jeg taler – hvor jeg ikke siger særlig meget. Det tillader mig at vægte lyden højere. Sangene handler om at kæmpe med smerte og lidelse. Som hvilket som helst andet menneske kæmper jeg med spørgsmål omkring, hvorfor det her er sket? Hvordan er det sket? Jeg opnår en stor glæde ved at stille de spørgsmål igennem mine sange. Albummet er en udforskning af – lyrisk, mine tanker – men det er ikke det, der har den største vægt, for jeg kom til at arbejde sammen med 22 livemusikere. Det var drømmen for mig.

Hvem:

Laura Mvula, Født 1986, Sanger, sangskriver, pianist med mere.

Hvor:

– Jeg kommer fra Birmingham. Det er halvanden time nord for London i bil. Jeg ved ikke, hvorfor jeg siger det – måske fordi jeg kommer meget frem og tilbage mellem Birmingham og London i øjeblikket. Vi har overvejet mange gange at flytte derfra, men det er mit elskede hjem, og lige nu er det bare for svært at forlade. Denne her nye rejse er kommet meget hurtigt for mig, så jeg vil ikke tage nogle forhastede beslutninger, fortæller Laura Mvula.

Hvad:

Klassisk-inspirerede popsange med et twist af soul og gospel-inspirerede arrangementer. Det kommer ifølge Mvula selv af følgende: – Min musik består af sange fra mit hjerte eller sange fra de dybeste dele af mig.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA