x

The Flaming Lips er klar med dystert udspil

The Flaming Lips er klar med dystert udspil

Da GAFFA ringer Oklahomas vel nok mest krøllede og sympatiske hjerne op, kan det næppe undre at vi med mange latterudbrud først og fremmest får en detaljeret beskrivelse af den lille tegning, Wayne Coyne er ved at lave, mens han taler med journalister dagen lang. Jo, Flaming Lips-front- og bagmanden er i det snakkesaglige hjørne, og samtalen falder naturligt nok også på bandets nye udspil, "The Terror". Et album, der af mange medier er blevet betegnet som mørkt, men der er Wayne nu ikke helt enig:

– "Mørk" er næsten for simpelt et udtryk at bruge om pladen. Jeg synes snarere, ord som ængstelig, paranoia, angst og skrækindjagende er bedre udtryk at beskrive den med.

Hvor kommer al denne dysterhed fra? Er du ok?


– Jo tak, jeg har det fint, haha! Det er som om, der er en tendens til at folk forbinder lyden af den musik, man laver, med måden, man har det på, og det er der selvfølgelig altid et element af. Jeg vil ikke lave musik, der ikke på et eller andet plan repræsenterer, hvad der foregår i min underbevidsthed, så jeg ville ønske, jeg vidste præcis, hvor det kom fra. Men den musik, vi laver, er – når den er bedst – lidt ligesom psykoterapi. Vi ved ikke helt, hvad der foregår, for det er underbevidstheden, der trækker i trådene. Når jeg får musikken lidt på afstand – om 3-4 år – kan jeg måske fortælle dig, hvad den handler om, men én ting er sikker: den er ikke optimistisk. Der er ikke et eneste øjeblik i løbet af albummet, hvor vi så meget som nærmer os en optimistisk lyd. Det er som om lyden på pladen nærmest skraber imod sig selv, og det kan man få meget sjov ud af.

Helt bestemt. Det er mange fantastiske plader, der er deprimerende i deres udtryk.


– Præcis! Jeg bruger ikke udtrykket deprimerende særlig ofte, men en del af denne her plade er faktisk ret deprimerende. Det betyder dog ikke, at den ikke også er triumferende, for det er den! Den er en spøjs størrelse.

Så vi skal ikke være bekymrede for, om du har mistet troen på kærligheden?


– Nej, det behøver I ikke, selvom jeg har fået et andet syn på den. Jeg er ikke bange for ikke at have kontrol over den længere, og noget af det vi synger om på "The Terror" – noget af det, vi anderkender er, at mange af de ting, der driver os i livet ikke er noget, vi selv styrer. Der er en masse underbevidst, der har større indflydelse på vores liv, end vi aner. Når man er i 20'erne og 30'erne er der en tryghed i at tro, man styrer alting ved at tænke rationelt, men som man bliver ældre, bliver man usikker på om, man selv kontrollerer sin egen primære motivation, og det kan være en skrækindjagende erkendelse at gøre. Det kan være godt eller skidt, man ved det ikke, haha! Jeg tror, man kan lære en del om, hvem man er ved at lytte til den.

Læs et stort interview med Wayne Coyne i GAFFAs store festivalguide, der udkommer til maj.
The Flaming Lips kan desuden opleves på årets NorthSide Festival.

Hør i øvrigt en playliste med de bedste sange med The Flaming Lips hos WiMP


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA