x

20 musikspørgsmål til Mille Dinesen

20 musikspørgsmål til Mille Dinesen

Alder: 39 år.
Civilstatus: I et forhold
Profession: Skuespiller, aktuel med anden sæson af "Rita", der har premiere på TV2 11. september.
 
Kommer du fra et hjem med klaver?
– Nej, men med et hav af jazzplader. Min far var i en lang årrække lydmand i Montmartre. Så jeg er stort set vokset op i en stortromme.

Spiller du selv et instrument?
– Nej, jeg spillede trommer, da jeg var barn. Jeg havde et lille trommesæt fra Drumstick, gik til trommer og var flittig med paradidlerne. Jeg var i et band, der hed Den Blå Cafe, og vi skrev vores egne sange. Det var fandeme grineren.

Har du nogensinde drømt om at blive musiker?
– Som sagt spillede jeg trommer, og jeg kan nogle gange tænke: "Gid jeg var fortsat". Det er den måde, jeg lytter til musik på. Via beatet. Det er aldrig teksterne, der først fænger mig ved et nummer, altid beatet, hornene, detaljerne, soloerne. Det bliver nærmest matematik for mig: for eksempel: "Hvor mange gange kommer koklokken igen? Hvornår afviger den, ligger på syv i stedet for otte og så videre." Jeg har tit seancer med mine playlister, hvor jeg holder min egen fest og lytter og spoler tilbage, lytter og spoler tilbage til jeg fuldstændig har fat i et beat, i en solo, en basgang eller en detalje. Jeg kan stort set ingen tekster, men til gengæld elsker jeg at kunne alle detaljer på den instrumentale side på en gang.

Synger du i badet (eller andre steder)?
– Ja, men sjældent tekster.

Hvad betyder musik for dig?
– Sindssygt meget! Det er det, der emotionelt kan få mig helt op eller helt ned. Hive mig ud af min kontrol. Det sætter stemningen for mig og er meget kraftfuldt og inspirerende. Jeg bruger det også i mit arbejde. Musikaliteten er vigtig som skuespiller. Replikker, dialoger ser og hører jeg som musik. En walk and talk i Rita kan blive en lille komposition, vi skal have til at svinge.

Hvordan lytter du til musik (stream, download, fysisk)?
– Jeg har overført alle cd'er og downloader på min computer. Jeg hører aldrig de gængse musikstationer i radioen, jeg bliver sgu så deprimeret over den ligegyldige mainstreammusik – ifølge mig selv. Det lyder alt sammen ens og ryger ind ad det ene og ud af det andet øre.  Jeg savner dog mine lp'er, der desværre er forsvundet på et loft! Der var mange særligheder fra min fars tid i Montmartre.

Hvem er din yndlingskunstner?
– Det er svært at nævne bare en. Men genrerne er klart soul, funk og jazz og den halvgamle af slagsen. Stevie W, George Benson, Bill Evans, Duke E., James Brown. Al Green, Michael J.,

Hvilken slags musik kan du ikke holde ud at lytte til?
– Techno og hard, hård heavy.

Hvilken sang vil du vælge på karaokebaren?
– Dansevisen eller et Al Green-nummer.

Hvilken sang forbinder du med din første forelskelse?
Chaka Khan med "I Feel For You".

Hvad er den perfekte musik til en erotisk aften?
– Alt med D'Angelo og Lenny Kravitz' "I Belong To You".

Hvad hører du helst søndag morgen?
– Jeg er blevet ret vild med at høre AllStars på P2 med Adam Simonsen og en kendt gæst. Det er en god måde at komme ind i den klassiske verden, som jeg ikke kender alt for godt, men gerne vil lære at kende.


Hvilken sang får dig stensikkert på dansegulvet?
Stevie Wonder med "For Once In My Life" og "Do I Do." ALTID! Men Daft Punks hit "Get Lucky" kan godt få fødderne til at trippe i år.

Hvad er den første sang, du kan huske?
– Det kan jeg ikke huske, haha!

Hvilken sang kan få tårerne frem i øjnene på dig?
– Det er der rigtig mange, der kan! Men et nummer, jeg ikke kan høre til ende uden at græde, er Beatles' "Here Comes The Sun". Det er simpelthen for godt – og fyldt med minder fra min barndom. "Over The Rainbow" med Eva Cassidy er heller ikke nem at komme igennem.

Hvilken musik skal der spilles til din begravelse?
– Hmmmm… I hvert fald noget Duke Ellington.

Har du været i operaen?
– Nej, men jeg ser frem til det.

Har du været på festival?
– Ikke i år desværre. Jeg har været på Roskilde en del gange. Og Jazzfestivalen i København har altid været en naturlig del af min sommer. Først med min far på job som barn, og senere fordi jeg var kæreste med en jazzmusiker.

Hvad har været din bedste koncertoplevelse?
– I nyere tid er det en Prince-koncert i Lissabon i udkanten af en skov ved vandet med fuldmåne. Det var magisk.

Hvis du skulle på date med en musiker, hvem skulle det så være?
– Duke Ellington gad jeg godt at have mødt. Ellers kunne det være Stevie Wonder eller Prince.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA