x

Casper Balslev – Succesfuld ung videoinstruktør

Casper Balslev – Succesfuld ung videoinstruktør

Danmark oplever for tiden et boom i forhold til nye, unge instruktører, der står bag videoer med både store nationale og internationale artister. En bølge, der efter manges mening blev sparket i gang med Martin de Thurahs video til Carpark Norths "Human" fra 2005. Mød tre af de mest fremtrædende nye instruktører på GAFFA.dk i august, september og oktober.

Han har den perfekte kombination af at være i fuld kontrol uden at være "bossy", fortæller Marina med diamanterne, der på interview-dagen er i gang med at skyde sin femte video med den danske video-, kortfilm- og reklamefilmsinstruktør, Casper Balslev. Vi vender tilbage til den græsk/walisiske skønhed, men først et par ord fra manden bag kameralinsen, der er garant for, at der kommer et gangbart kommercielt såvel som artistisk produkt ud af anstrengelserne.

Fra undergrund til 25 millioner

Uddannet som fotojournalist fra Journalistskolen i Aarhus har 34-årige Casper Balslev stået bag 20 musikvideoer siden 2007 og et sted mellem 10-12 reklamefilm, der tæller de stærkt profilerede TDC-reklamer med navne som Oh Land, L.O.C. Ida Corr og Casper Christensen og de stemningsmættede "Tak Rock"-reklamer for Royal Beer med navne som Sort Sol og The Floor Is Made Of Lava. Videoerne er alt fra tidlige low budget-produktioner af ukendte venner til Primadonna med Marina & The Diamonds, der har sneget sig op over de 25 millionerYouTube-visninger og den markante homo-erotiske This Boy's In Love af Presets, som er en af Australiens største artister.Der er kommet bud efter den sindige nordjyde, der i dag er tilknyttet det internationale agentur Black Dog. Kombinationen af musik og billeder har altid fascineret Casper.

– Jeg har altid interesseret mig for musik, og har altid haft en visuel tilgang til tilværelsen, hvilket så også er den uddannelsesretning, jeg har valgt. Min interesse for musikvideoen blev for alvor grundlagt af MTV i '90erne. Jeg var 13, da jeg så Smells Like Teen Spirit første gang, og den blæste mig på det nærmeste omkuld. Senere i '90erne kom MTV2, der sendte mere alternative og kunstneriske videoer, og det vakte for alvor min interesse, og viste for mig, at musikvideoer også er en selvstændig kunstnerisk platform. Der var mange stærke instruktører, som blev en slags forbilleder for mig, som Chris Cunningham (Autechre, Aphex Twin), Mark Romanek (Jonny Cash, Bowie, M. Jackson og Madonnna), Spike Jonze (Kanye West, Arcade Fire, Beastie Boys) og Michel Gondry (McCartney, Björk, Beck), hvor mange fortsat er aktive.

Reportage-elementet fylder

Har du er særkende som instruktør?

Det er nok, at jeg er uddannet som reportage- og stillfotograf, hvilket præger min tilgang til billedsiden, hvor reportage-elementet fylder meget, og så har jeg en ret "loose" måde at filme på. Næsten alle videoinstruktører har en anden baggrund, som de hiver med ind i deres arbejde. For eksempel er Cunningham "speciel effect"-mand, og en fyrher hjemme som Anders Walter har en baggrund med illustrationer og tegneserier.

Marina giver udtryk for, at du både har kontrol og er en flink fyr. Er det en myte, at instruktører helst skal være excentriske diktatorer?

– Ja, det vil jeg sige. "Bossy" og råbende instruktører hører til 90'erne. Man skal både vise, at man har overblik og har styr på, hvad der skal ske, men det er vigtigt at behandle folk ordentligt. Herhjemme er det langt fra en guldgrubbe at lave videoer, og mange knokler for småpenge. Men når det er sagt, er det vigtigt, at jeg træder i karakter som instruktør, viser ansvar og overblik og i sidste ende er den, der har det afgørende ord.

Lever i bedste velgående

MTV viser næsten kun serier, og video-programmer på tv er så godt som ikke-eksisterende. Lider musikvideoen i dag under de sidste krampetrækninger inden den visse død?

Langt fra. Den lever i bedste velgående. Der er så mange adgange til genren i dag, og den passer perfekt til de sociale medier. Man opererer ikke med de samme budgetter som i '90erne, men dels er teknologien blevet billigere, bedre og hurtigere, og så er der rigtigt mange, der har givet sig i kast med sig faget.

Hvad kendetegner videoen anno 2013?

Der er træk, der går igen. Du ser ikke mange videoer med bands, der kun spiller live i en grusgrav eller et lækkert studie. Der skal ske noget mere. Mange går efter wow-faktoren, og begrebet "NSFW" (not suitable for work, red.) går igen, hvilket kan relatere til den anvendte grafik, til vold eller erotik. Chokfaktoren er udbredt,og så vil jeg mene, at videoer med den gode historie og det gennemtænkte koncept står stærkest i dag. Det synes jeg er positivt, da det typisk er der, hvor den kreative palet bliver foldet mest ud.

Du er langtfra den eneste video-instruktør der laver reklamefilm. Er der kun et nødvendigt onde for at kunne betale huslejen, eller styrker det også ens kreativitet og erfaring i forhold til video-mediet?

Det er to områder, der låner meget fra hinanden. I forhold til både TDC og "Tak Rock" har jeg trukket rigtig meget på min video- og musikerfaring, og så bliver man også styrket i at præcisere og koncentrere sit budskab og sin idé. Du har tre-fire minutter at forklare dig i en video. I en reklamefilm skal du kondensere det på 30-40 sekunder.

Fremtiden er uvis

Der er masser af interaktivitet overalt på nettet, om det så er spil, sociale medier, blogs eller brugerkommentarer. Der har også været en del forsøg ud i video-genren. Er det noget, man kommer til at se meget mere af, og måske den helt gængse form om ti år?

Jeg synes, det er lige så umuligt at spå om, hvor videoen er henne om 10 år, som hvis man havde stillet det samme spørgsmål om musikbranchens fremtid for ti år siden. Jeg ville ikke have forudset, at Spotify og lignende tjenester ville stå så stærkt. Som instruktør gælder det bare om at følge med og holde øje med, hvad der sker, men først og fremmest at tro på sig selv og gå efter sine egne målsætninger og instinkter.

Du er allerede ved at rykke godt op i hierarkiet. Hvis man forestiller sig, at du havde frit valg på alle hylder, hvilken artist ville du så allerhelst arbejde med?

Selvfølgelig er der mange af de største, der kunne være fantastiske at arbejde med,og jeg er blevet udvalgt til at "pitche" på artister som Madonna og Rihanna. Men jeg ser det lidt på en anden måde. Min største drøm er at finde en ukendt artist i 2013-14-15og lave en video, der tager verden med storm og overraskelse, som Nirvana gjorde med Smells Like Teen Spirit i 1991. De kom jo ud af intet og endte med at få kolossal indflydelse og betydning.

Marina Lambrini Diamandis om Casper Balslev:

Marina & The Diamonds har kastet sin kærlighed på Casper Balslev. GAFFA var med på optagelse på konstellations femte parløb, nærmere bestemt skydningen af videoen til Lies, som er sidste single/video fra hit-albummet Electra Heart. Men hvad får en walisisk/græsk verdensstjerne til at vælge en 34-årig fyr fra Hjørring som chefarkitekt bag hendes visuelle udtryk?

– Haha, for det første er jeg ikke nogen verdensstjerne, og så fik jeg Casper anbefalet, og fangede hurtigt hans sans for dramatik og fotografiske kvaliteter. Jeg er utrolig glad for vores samarbejde.

Hvordan vil du karakterisere det?

Jeg er hverken uddannet inden for musik eller film, men er et både musikalsk og visuelt funderet menneske og kaster mig bare ud i det, og har masser af idéer. Dem udvikler jeg med Casper, som også kommer med sine input. Forskellen er, at jeg har nogle billeder i hovedet, hvor Casper rent faktisk ved, hvordan det kommer til at se ud på film, hvilket er en afgørende forskel. Han er rigtig god og tryg at arbejde sammen med. Han har kontrollen, men intet behov for at hæve stemmen.

Hvordan oplever du videoens rolle i dag som artist?

Det visuelle udtryk er af stor betydning. Og ud over nettet bliver der faktisk stadig vist videoer på engelsk tv, men mest af alt lever man på, om fans kan lide, hvad de ser og sender det videre på blogs og andre sociale medier.

Hvilke videoer er du specielt glade for selv?

Den nye animerede med Arctic Monkeys (Do I Wannna Know, red.) er rigtig god. Men nu er jeg en pige, der tænker visuelt og er meget "girly". Skal jeg nævne en, må det være Madonna. Det kræver sit at ramme rigtigt så mange gange. Jeg har stor respekt for hende som visuel artist.

Tre favoritter fra CV'et.

Robert Green Phoning

– Det var den første og den billigste video, jeg har lavet. Det var for nogle venner, og bandet var gået i opløsning, da jeg var færdig med videoen. Den tog mig et halvt år at lave og to måneder at skyde. Den består af 18.000 stilbilleder. Jeg gik rundt i Jylland og tog et billede for hver tredje meter. Jeg gik så meget, at jeg tabte ti kilo undervejs. Den var meget kompromisløs og bringer gode minder frem. I dag ville jeg aldrig have mulighed for at bruge så lang tid på et projekt.

The Presets This Boy's Is in Love

Det var min første store, internationale video, hvor jeg var hyret af et stort pladeselskab. De er et kæmpe navn i Australien, og den skulle skydes dernede. Eneste briefing fra pladeselskabet var, at det skulle blive et "gay anthem". Så jeg sendte den mest radikale idé, jeg kunne finde på. To unge drenge, der kæmper mod hinanden i et hav af hvid mælk. Dertil refererede jeg en masse billeder fra den græske mytologi, så bandet fremstod som guder.Den blev et hit, og det er en video, der har åbnet døre for mig. Den er der rigtig mange, som har refereret til.

Glass

– I den video føler jeg, at jeg får fortalt lidtaf min egen historie, og jeg havde en rigtig fed proces med Mø. Det er meget hende og mig. Hun kommer fra Fyn, jeg er oprindeligt fra Hjørring, og sangen handler om at føle sig låst i provinsen og ønske sig et helt andet sted hen. Jeg kunne forholde mig til det at være en outsider. Vi havde en fælles vision og idé med den video, som jeg synes blev forløst godt. Den er skudt i Hirtshals med den rå og vilde natur som kulisse.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA