x

Phonovectra – studiedagbog del 1

Phonovectra – studiedagbog del 1

Billede: Asger Carlsen

Den nye danske rockgruppe Phonovectra med blandt andet sangeren Mark Rosenér (eks-Jupiter Day) indspiller deres debutalbum i Chicago med producerlegenden Steve Albini (Nirvana, P.J. Harvey, Pixies, Amber, 18th Dye og mange flere) og skriver dagbog til GAFFA.dk. Læs her beretningen fra de første dage:

Forsanger Mark Rosenér, er tidligere sanger i Jupiter Day, og gøres selskab af trommeslager Francis Nørgaard, bassist Andreas Bothmann og guitarist Allan Klitgaard.

Hejsa allesammen?
Sidder her kl. 8.45 og er den eneste vågne i bygningen..
Vi har haft nogle fantastiske første dage..

Dag 1: Vi ankom i Chicago lufthavn og blev hentet af en kæmpe limo, som kørte os til vores hotel (rigtig pænt 3-stjernet hotel). Herefter tog vi en lille gåtur og endte på den lokale diner til mad og øl.

Dag 2: Vi skulle være turister i Chicago, så vi tog toget ind til "The Loop", som selve centrum hedder. Vi gik målrettet efter The John Hancock Building, hvor vi tog elevatoren op på 96'nde etage, hvor The Signture Room ligger. Her satte vi os i barens lækre sofaer lige ved vinduet med udsigt over hele Chicago og drak os en stor fed drink. Herefter gik vi ned til vandet og stranden, hvorefter vi gik centrum tynd. Vi tog en tur til både Little Italy og China Town... Da vi kom trætte hjem, fandt vi et super lækkert steakhouse og spiste mega-bøffer.

Dag 3: Tog ind til Downtown igen og shoppede i alle de smarte forretninger, men fandt ud af, at alle de fede forretninger faktisk ligger i vores egen bydel, så tilbage igen... Om aftenen fandt vi en god kineser-restaurant, hvor vi fik stærk curry chicken.

Dag 4: Endelig skulle vi ud til studiet, så vi var meget spændte. Vi chekkede ud af hotellet og tog et par taxier ud til studiet (samme gade, bare 2000 husnumre længere ude). Da vi ankom, blev vi mødt af John (EA-studiets kontormand) Han viste os hurtigt rundt og undskyldte for rodet, hvilket skyldtes, at det amerikanske band Built To Spill stadig var i bygningen. Vi gik ned i A-studiet, hvor vi skulle indspille. Her mødte vi Rob, som er vores/Steves assistent. Han fik ryddet op, mens vi andre fik fundet alt det gear, vi skulle bruge til vores plade. (Francis fik fundet et gammelt Gretsch-trommesæt, Andreas nogle gamle fender bassmans og Allan et uhav af guitarforstærkere og kabinetter). Da der var gået nogle timer, og vi endnu ikke havde mødt Steve Albini, og der ikke var andet at lave, sad vi tålmodigt og ventede. Lige pludselig kom Steve gående i højt tempo i kedeldragt og med morgenhår (kl. 16). Han gik lige forbi os med ordene: "Hi guys" ... “Godt så” tænkte vi, han har nok haft en hård nat med Built To Spill???

Steve kaldte os ind til et lille møde om, hvordan og hvorledes vi ville arbejde, og hvordan han arbejdede. Så gik Steve igang med at sætte mikrofoner op, hvilket foregik i hyperspeed tempo, mens vi sad og skrev stikord ned om hvert af vores numre. Vi mødte også Ben, som er praktikant i EA (hans job er at gøre rent, vaske op og hente ting, hvis vi mangler noget), som er super hjælpsom Halvanden time senere gik vi igang med at lave lyd. (Vi havde stadig ikke rigtig snakket med Steve). Hvis der er nogen, som ikke skulle vide det, så er Steve en kæmpe lydnørd på den gode måde. Francis gik igang med trommerne: 15 minutter senere var det fint. Dog var der lige et problem, som Steve lige kunne høre, så han gik ind i trommerummet og rettede en af overhead mikrofonerne 2 cm til højre. Sådan, nu var det perfekt...

Der blev lynhurtigt lavet 2 forskellige baslyde (en clean og en overdrive). Guitarene bliver inspillet i stereo på to forstærkere, med 4 mikrofoner... Der blev lavet en hurtig cue-vokal, hvorefter vi gik igang!! Vi havde stadig ikke snakket med Steve... Kl. 22.00 havde vi indspillet de første 2 tracks, hvilket i vores verden var helt vildt, da vi først havde forberedt os på at indspille næste dag. Steves kommentarer, når en sang var færdig, er/var normalt noget i stil med: "I don't have a problem with that" eller "If you like it, I think we should move on to the next one". Det var cirka, hvad vi snakkede med Steve den første dag. Herefter faldt vi om på vores respektive værelser.??Dag 5: Vi stod tidligt op, da vi havde aftalt med Steve at vi skulle starte omkring kl. 10.00. Vi tog tidligt ned på den lokale diner og fik noget morgenmad. Vi kom tibage til studiet, bare for at finde ud af, at vi havde låst os selv ude. Vi havde dagen i forvejen aftalt, at vi ville prøve at leve lidt sundere end amerikanerne gør, så nu havde vi mulighed for at få handlet ordentligt ind. Da vi kom tilbage med 10 poser grønt og en kasse øl, var Rob kommet på arbejde. Klokken var ca. 10.30, og nu var vi klar!!! Dog var der ingen, som havde set Steve endnu. Nå, men vi hygger da bare lidt i mellemtiden...

Klokken blev 11, 11.30, 12, 12.30 og 13, før nogen så noget til Steve. Og da han endelig kom, så skulle han lige lave noget kontorarbejde først... Lidt stress for et band bestående af A-mennesker... Men da vi så endelig kom i gang, så skal jeg da også love for, at vi gik i gang. Vi hørte lige sangene igennem fra dagen før, og som lød super fede.

Herefter indspillede vi 6 sange mere, hvoraf et var et "first take"... Vi fiksnakket lidt mere med Steve, da det virkede, som om han var ved at være vant til, at det nu var os, der var i bygningen... Dog findes ordet "small talk" ikke i Steve indre ordbog! Hvis man spørger om noget, så får man svar, men man skal ikke regne med, at det bliver den store venskabelige samtale . (For eksempel spurgte jeg ham om, hvordan han havde det med at indspille delay på grundsporene, hvor jeg fik svaret: "You're the guitarplayer, whatever you? want.. Do what you always do"...)

Det er 110% arbejde for Steve, som kun tænker på lyd, lyd og atter lyd. Mens vi indspiller, sidder han gerne og læser nogle blade om elektronik eller lignende, for som han siger: "det fjerner lidt koncentrationen fra musikken, men hvis man så lige kigger op fra sit blad, så er det sikkert, fordi man har hørt et eller andet mærkeligt". Vi sluttede dagen kl. 22. Vi fik lavet noget sundt mad og drak et par øl, mens vi evaluerede dagen og så ”Dum og Dummere” med Jim Carrey...

Med venlig hilsen Allan of Phonovectra

Phonovectras hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA