x

Miley Cyrus – En pæn pige, der blev en slem, slem pige

Miley Cyrus – En pæn pige, der blev en slem, slem pige

Der var allerede lagt op til et stilskifte, da disney-starletten Miley Cyrus chokerede forældre til en generation af Hannah Montana-gloende unger ved at levere en – godt nok relativt uskyldig – pole dance ved Teen Choice Awards. Så var der også lige noget med en gang "twerking", en MTV-optræden og en nøgenvideo, og siden er det eskaleret fuldstændig for den tidligere Disney-prinsesse. Vi ser nærmere på fænomenet Miley Cyrus.

Datteren af Billy Ray "Achy Breaky Heart" Cyrus blev i en tidlig alder fortrolig med det mediecirkus, der omringede faderens berømmelse, og efter en årrække som tweenage-stjerne er det nu tid til at smide helt andre og mere aggressive boller på suppen og rykke det uskyldige image og Disney-træet op med rode. Kimen til forvandlingen blev allerede lagt for fem år siden, da Miley som 15-årig fik taget nogle billeder for Vanity Fair kun iført et lagen, så hun fremstod topløs – dog med ryggen og siden til. Det skabte stor furore, og det samme gjorde episoden året efter, hvor hun pole dancede på en is-vogn under sin fremførelse af Party In The USA ved Teen Choice Awards. Meget bedre blev til ikke det efterfølgende år, hvor en paparazzi-fotograf tjente kassen på at sælge billeder til sladderbladene af en 17-årig frøken Cyrus, der drak en øl. Lidt mere lakrids blev det en måned senere, da TMZ postede en video, hvor hun tog sig et hvæs af en bong.

Tidligere i år fulgte videoen til We Can't Stop, hvor Miley gør et stort nummer ud af at vride særligt nederste del af kroppen i numse-dansen "twerking". Det er næppe gået mange menneskers næser forbi, at det lykkedes Miley Cyrus at forarge og forundre, med en noget utraditionel optræden ved dette års MTV Music Awards, hvor fokus tydeligvis var på at få publikum, seere og ikke mindst medier til at tabe næse og mund. Alt, der skulle til var et sparsomt kostume, tungen laaaangt ud ad munden, usømmelig omgang med en skum-finger og en gang tæt gnubben sig op ad Robin Thicke: Wupti, så har man givet sværvægtere som Eminem, Lady Gaga og Katy Perry baghjul på hitlisterne og gjort ikke kun sit eget navn, men også ordet "twerking" til et af de mest googlede efterfølgende.

Vi har her at gøre med en god gammeldags gennemførelse af "good girl gone bad"-tricket, men ifølge Miley selv er der ikke tale om et køligt kalkuleret karriere-fremmende greb:

– Jeg har det bare sjovt. Jeg mener, alle har en eller anden idé om, at det er sådan en beregnet til, eller at der er en eller anden, der har lært mig, hvordan man går fra et image til et anden. Men det handler bare om at blive ældre og lade sig påvirke af sine erfaringer. Min musik ændrer sig jo også, ligesom de ting, jeg selv lytter til, ændrer sig. Min stil ændrer sig. Sådan er det med alle mennesker, men alligevel går folk rigtig meget op i, at der sikkert er nogen, der har genprogrammeret mig eller sådan noget, haha! Og så er jeg blevet til en helt anden, men det handler altså bare om at blive ældre.

Du er jo heller ikke nogen Disney-kunstner længere. Du står på egne ben.

– Yeah, og det giver en kæmpe frihed. Jeg har et fantastisk pladeselskab og et fantastisk hold mennesker, der lader mig være fri. Begyndelsen på det var Can't Stop-videoen, hvor jeg sagde: "Okay, alle sammen. Lad mig være fri og gøre, som jeg vil på denne her video. Og hvis ikke det fungerer, behøver I ikke at stole på mig nogensinde igen. Men hvis det går amok, er I nødt til at acceptere, at jeg er foran i forhold til det her "game". At jeg ved, hvad folk vil have." Og det gik jo meget godt, haha! Jeg tror i forhold til musikindustrien i dag, at folk er trætte af at se ting, der er iscenesatte, overindstuderede og over-stylede. Folk vil gerne se, at man virkelig har det sjovt og er ung.

En ung Madonna?

Spørger man den danske brandingekspert og direktør for Have Kommunikation, Christian Have, er der – trods hovedpersonens egne udsagn om det modsatte – imidlertid set udefra tydeligt tale om en bevidst strategi fra Mileys side:

– Set udefra er det en meget effektiv måde at sætte fokus på sig selv. Det virker meget strategisk, og jeg ser det ikke som impulsive handlinger, men tværtimod som noget meget veltilrettelagt. Hendes timing har været helt perfekt. Jeg synes, man kan trække en parallel til en ung Madonna, som også fantastisk dygtigt læste, hvad det var, der kunne provokere og skabe debat og gik direkte efter de ting, der blev betragtet som "for meget". Der er en position som den uartige pige i klassen, som tør gå nogle steder hen, de andre ikke gør – og det kan man mene om, hvad man vil – og det er den position, hun er ved at indtage.

Og det er for eksempel at udgive en musikvideo, hvor hun er nøgen?

– Lige præcis. Det virker som om, hun er ude på at få folk til at tænke: "Hvad finder hun på næste gang?" Og det det gjorde man jo også i sin tid med Madonna; tænkte: "Nu han hun da ikke finde på mere at provokere med", men det kunne hun gang på gang. Jeg tager helt bestemt hatten af for hendes strategi, men jeg tillader mig også at stille spørgsmålstegn ved, om den tjener en bæredygtig karriere, som varer mange år og også byder på kunstnerisk anderkendelse. Vurderet som branding- og markedsføringsøvelse kan jeg imidlertid kun have respekt for det, hun laver.

Men der er vel en problematik i, at hendes handlinger og stunts fjerner fokus fra musikken, som vel trods alt er hendes produkt…

– Helt klart. Så for hende handler det om at kunne følge denne her ekstreme branding og eksponering op med noget substantielt musik, som har en kvalitet og begynde at få fokus derhen.

Nøgen nedrivning

Efter den omtalte MTV-optræden var Miley som bekendt på alles læber. Hendes mor på Hannah Montana, Brooke Shields kaldte seancen "desperat", Kanye West sagde, at der var "få kunstnere, han tror mere på lige nu" end Cyrus, og også Justin Timberlake blåstemplede Mileys optræden med ordene: " Jeg kan rigtig godt lide Miley. Hun er ung, og lige nu er hun ved at vise alle, at hun ikke er noget barn længere." Singlerne We Can't Stop og Wrecking Ball styrtede efterfølgende op ad hitlisterne i raketfart, men hvordan følger man op på den type omtale?

I Mileys tilfælde udsender man som nævnt i det tidligere afsnit en nøgenvideo til powerballaden Wrecking Ball, som man får instrueret af den lige dele berømte og berygtede modefotograf, Terry Richardson. Siddende på en nedrivningskugle fælder en nøgen Miley både salte tårer og slikker på en hammer, mens powerballaden brager omkring hende. Bang, opmærksomheden er sikret! Om selve sangen fortæller Miley:

– Sangen handler om noget, alle har oplevet på et eller andet tidspunkt. Alle har oplevet et knust hjerte, du ved.

Den kunstakademiuddannede rapper og sangerinde Lucy Love har om nogen styr på, hvordan man brander sig selv, og hun er ikke i tvivl om Mileys Agenda.

– Der sker godt nok lidt af hvert med Miley Cyrus. Jeg sad og så showet på MTV med hendes performance, og jeg ser det som en promotion-ting, hun har gang i, hvor hun skaber en masse opmærksomhed om sig selv. Hun har sørget for at provokere de rigtige mennesker, så hun har fået en masse hits på YouTube, hvorefter folk har købt hendes sange og plader. Men det hun har gjort er jo ikke værre, end hvad Britney og Lady Gaga går rundt og laver. Der er ikke den store forskel, og grunden til, at folk har reageret, som de har gjort, er, at hun har hele Hannah Montana-baggrunden. Og folk er jo faldet for det og har gjort lige præcis, det hun har forestillet sig. Alt går som planlagt. Noget af det er lidt tacky, og hun benytter sig hist og her af lidt for billige tricks, men det er der så mange, der gør. Havde det været Rihanna, der havde gjort det samme, var der ikke eneste, der havde løftet et øjenbryn.

På ecstasy, gravid og lesbisk?

Som det fremgår af artiklen her, har det ikke ligefrem skortet på kontroverser omkring den unge frøken Cyrus og lad os da bare snuppe en til. For I We Can't Stop lyder det grangiveligt som om, Miley synger: "Dancing with Molly", der som bekendt er slang for ecstacy. Konfronteret med dette, svarer Miley:

– Jeg har en ret tyk sydstatsaccent, så det kan godt ske, det lyder lidt som "Molly", når jeg synger Miley. Man må ikke synge "Molly" i radioen, så selvfølgelig er det "Miley" i sangen. Men jeg vidste bare, at folk ville misforstå det. Men jeg tager ikke ecstasy. Det har jeg aldrig gjort, og det komme jeg heller ikke til. Jeg elsker at ryge lidt pot en gang imellem, men hvem gør ikke det? Det er heller ikke skadeligt. Har du hørt den Meek Mill-sang, hvor Rick Ross rapper: "I got a bad bitch in my chevy / sellin' Miley Cyrus in my brand new Monte Carlo"? Folk bruger "Miley Cyrus" som slang for kokain i hiphop-sange. Så selv, når jeg synger "Miley", er der noget galt med det i folks øjne, lyder det fra Miley, der også fortæller, at hun slet ikke burde give interviews, men bare lade folk lytte til albummet, fordi det fortæller så meget om hende selv.

– Men det vil pladeselskabet ikke gå med til. De siger, at det ikke fungerer på den måde.

Når man skal interviewe dig, får man at vide, at man ikke må stille dig private spørgsmål. Hvorfor er det så vigtigt for dig for tiden? Og hvad gik galt, for du plejede ikke at have problemer med det?

– Det blev bare for meget. Der er nogle journalister, der ikke vil tale om andet. De spørger om min kæreste og vores forhold, og de vil vide alt om vores liv. Jeg mener, der er bare ikke nogen form for respekt for privatlivets fred. Og de finder på de underligste rygter.

Hvad for eksempel?

– De siger, jeg er lesbisk, eller at jeg er gravid og forsømmer min kæreste – og det er alt sammen en gang pis. Og det gør mig virkelig vred. Jeg mener, hvem tror de, de er? Hvorfor skal jeg forsvare mig selv over for nogen? Hold op med at grave efter snavs og lad mig leve mit liv. Respekter mig for det jeg er: en kunstner. De er gået over stregen så mange gange, at jeg har været nødt til at lave nye regler for alle. Og de er simple: Mit liv er privat, lad være med at blande jer i det. Og jeg er i øvrigt ikke gravid, haha!

"Jeg vil inspirere andre piger"

Selvom Miley er træt af rygterne, er der næppe nogen tvivl om, at de har været med til at fastholde interessen for hende og puste til ilden i de købelystne fans og andre interesserede, der hjælper til med at fastholde de høje placeringer på hitlisterne. Men det er ikke skandaler og sladder det hele. Miley er også åben fortaler for homoseksuelles rettigheder og prøver desuden at gøre opmærksom på den måde, hendes eget køn alt for ofte bliver opfattet.

– Jeg prøver at vise, at man ikke behøver at ligne alle andre for at være sexet. Det er derfor, jeg har kort hår, og det er derfor, jeg opfører mig og går klædt, som jeg gør. Folk sidder fast i deres stereotype opfattelse af, hvad der er sexet, og hvordan de synes, kvinder bør være og opføre sig. Og jeg prøver at gøre det modsatte. Og jeg vil inspirere andre piger til at gøre det samme. Jeg synes, piger burde være mere frimodige. Hvis piger styrede verden, ville det være et helt andet sted. Det ville være mere fredeligt, og alting ville være mere ordentligt. Så, ja, jeg prøver at være talerør og forbillede og fortaler for fremtidige kvindelige præsidenter og alt det der.

Så Amerika er nødt til at løsne lidt op?

– Ja, hele landet er nødt til at løsne op. Men vi nærmer os. Vi kommer tættere og tættere på.

Miley og kollegaerne

Allerede inden Miley Cyrus kom på alles læber efter sit MTV-stunt, havde en række prominente kollegaer fået øjnene op for hende på den ene eller den anden måde.

Nick Cave namedropper hende og Hannah Montana i Higgs Boson Blues fra Push The Sky Away: "Hannah Montana does the African Savannah. As the simulated rainy season begins. (…)Miley Cyrus floats in a swimming pool in Toluca Lake"

Mileys reaktion (via Rolling Stone):

– What the fuck!? Det er alt, hvad jeg har at sige. Jeg ved slet ikke, hvad det skal betyde.

Jay-Z kommer også med en stikpille til Miley i nummeret Somewhereinamerica fra Magna Carta Holy Grail, hvor det lyder: Somewhere in America Miley Cyrus is still twerkin'. Twerk twerk. Miley, Miley…"

Mileys reaktion (via Twitter): "Call it what you want. But I don't see Mr. Carter shoutin any of you b***hes out.#twerkmileytwerk,"

Snoop Dogg ..undskyld, Lion, havdeMiley med på nummeret Ashtrays And Heartbreaks, og et samarbejde med det største pothoved siden Bob Marley og Willie Nelson pustede selvfølgelig til rygterne om Mileys eget indtag af Peter Belli-tobak.

Mileys reaktion (via Rolling Stone):

– Jeg lavede en sang med Snoop, så jeg går ud fra, at det giver sig selv. Jeg synes, alkohol er mere farligt end marihuana, og det skal der nok være en masse mennesker, der bliver sure over, at jeg siger, men jeg er ligeglad.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA