x

Velkommen i rockens hellige haller

Velkommen i rockens hellige haller

I en jungle af hædersbevisninger, award-shows og allehånde gensidigt rygklapperi i musikbranchen er der én institution, som rager op og har noget, der ligner officielt anstrøg – og hvor de fleste kan blive enige om, at det vitterligt er en særlig ære at blive indlemmet i det gode selskab. Rock & Roll Hall of Fame er fysisk beliggende i Cleveland, Ohio i skikkelse af et museum. Men siden 1986 har institutionen også årligt optaget nye "medlemmer" i en eksklusiv klub for populærmusikkens allervigtigste kunstnere gennem de sidste 50 år. Traditionelt er optagelsesceremonien blevet afholdt på det fornemme Waldorf-Astoria Hotel i New York, men er i år flyttet til Barclay's Center i bydelen Brooklyn, hvor den afholdes den 10. april. GAFFA har kigget på de seks kunstnere, som i år optages i Rock & Roll Hall of Fame – og på dem, som ikke slap igennem nåleøjet i år.

 

Peter Gabriel

Fem facts: Den 63-årige brite er egentlig allerede medlem af Rock & Roll Hall of Fame som forhenværende medlem af Genesis. Men i år hyldes han altså for en solokarriere, som blandt andet omfatter succesen med 1986-albummet So og dets hitsingle Sledgehammer. Forinden havde han stået i front for Genesis på seks album, kulminerende i ambitiøse The Lamb Lies Down On Broadway i '74.

Et karrierehøjdepunkt: da Gabriel i november 2006 fik overrakt den prestigefyldte Man of Peace-pris af den tidligere sovjettiske præsident og modtager af Nobels Fredspris, Michail Gorbachev. Prisen var en anerkendelse af Gabriels arbejde for fred og menneskerettigheder.

Danske detaljer: Peter Gabriel besøgte Danmark så sent som september 2013, hvor han i Jyske Bank Boxen i Herning præsenterede et sæt, som blandt andet indeholdt hele So-albummet. Med var i øvrigt den gamle E Street Band-organist David Sanscious.

Her skal du starte: En af Gabriels store succeser er Kate Bush-duetten Don't Give Up, ligesom Sledgehammer hentet fra albummet So. Den blev i øvrigt indsunget af Willie Nelson og Sinéad O'Connor i 1993 – året efter at sidstnævnte sang kor for Gabriel på Blood Of Eden.

 

Hall & Oates

Fem facts: John William Oates og Daryl Franklin Hohl faldt i sin tid i snak i en elevator, hvor de begge havde søgt ly for en skudveksling mellem to rivaliserende bander i Philadelphia i '67. De debuterede med albummet Whole Oats fem år senere, og scorede siden hele seks topplaceringer på Billboards singlehitliste Hot 100.

Et karrierehøjdepunkt: duoens kommercielle succes kulminerede med det højglanspolerede, synth-bårne album H20, som udkom i '82 og kastede megahittet Maneater af sig. Den ramte en førsteplads i december og blev der i fire uger.

Danske detaljer: På toppen af deres succes tog Hall & Oates deres soul-influerede popmusik med til Danmark, hvor da gav koncert i Falconer Salen den 28. februar 1984.

Her skal du starte: Hall & Oates første tophit, Rich Girl, stammer fra deres femte album med den sigende titel Bigger Than Both of Us – et muligt sted at starte, hvis man ønsker at gå om bord i de produktive popsmedes omfattende bagkatalog.

 

Kiss

Fem facts: Kiss blev dannet i New York i januar '73 og eksisterede i sin oprindelige form frem til 1980. Den originale besætning blev genforenet til en storsælgende turné i 1996-97, mens ellers har Gen Simmons (bas og vokal) og Paul Stanley (vokal og rytmeguitar) været eneste gennemgående medlemmer.

Et karrierehøjdepunkt: Kiss har prøvet kræfter med filmmediet af adskillige omgange. Om TV-filmen Kiss Meets The Phantom Of The Park fra '78 var et decideret karrierehøjdepunkt kan måske nok diskuteres, men det var i al fald første gang bandets fire fiktive karakterer Starchild, The Demon, Catman og Spaceman kunne opleves på skærmen.

Danske detaljer: Kiss besøgte senest Danmark i sommeren 2013. "Godkendt tur i tidsmaskinen," skrev GAFFAs udsendte og takserede koncerten i Forum på Frederiksberg til fire stjerner.

Her skal du starte: Mens de første tre studiealbum Kiss, Hotter Than Hell og Dressed To Kill kun blev moderate, kommercielle succeser, slog bandet for alvor igennem med livealbummet Alive! fra '75. Albummet indgik siden som en del af bokssættet Kiss Alive! 1975-2000.

 

Nirvana

Fem facts: Der blev sat et tragisk punktum for en kort kometkarriere, da forsanger Kurt Cobain skød sig selv i sit hjem i Seattle i april '94. Forinden havde Nirvana nået at udgive tre studiealbum og markere sig som et af 90'ernes vigtigste rocknavne. 60'erne havde deres syrerock, 70'erne sin punk – men for os, som var unge i halvfemserne, var det i høj grad Nirvana, der lød som soundtracket til tiden.

Et karrierehøjdepunkt: da singlen Smells Like Teen Spirit spredte sig som en løbeild samtidig med, at bandet turnerede i Europa i '91, og da Nevermind i januar skubbede Michael Jacksons Dangerous af førstepladsen på Billboards albumhitliste.

Danske detaljer: Nirvanas eneste koncert herhjemme blev foran godt 60.000 mennesker på Roskilde Festivals orange scene. Umiddelbart efter at Danmark havde vundet europamesterskabet i fodbold i juni '92.

Her skal du starte: Nirvanas eftertrykkelige gennembrud kom med deres andet album Nevermind i '91, men det var ikke mindre stærkt, da de for en stund tøjlede vildskaben på akustiske MTV Unplugged In New York, som udkom i 1994.

 

Linda Ronstadt

Fem facts: Ronstadt er i dag 67 år og lider af Parkinsons syndrom. Hun kan se tilbage på en karriere, som har budt på en regn af priser, millioner af solgte plader og samarbejde med navne som Neil Young, Dolly Parton, Johnny Cash og sågar Frank Zappa. Hun udgav sin selvbiografi Simple Dreams – A Musical Memoir i efteråret 2013.

Et karrierehøjdepunkt: da Ronstadt en dag i februar '71 gik i studiet med Neil Young og James Taylor og indspillede klassikeren Heart Of Gold til Youngs mesterværk Harvest – i samme periode som hun turnerede og indspillede sit eget tredje album med det band, som siden skulle blive til The Eagles.

Danske detaljer: Herhjemme er Ronstadt ikke mindst kendt for succesalbummet Trio, som hun udgav sammen med Dolly Parton og Emmylou Harris i 1987. De tre damer fulgte succesen op med Trio II tolv år senere.

Her skal du starte: Ronstadt har fortolket en lang række kollegers forlæg gennem årene, og hendes version af mestersangsangskriveren Warren Zevons Hasten Down the Wind blev det stærke titelnummer på hendes storsælgende, syvende album fra 1976.

 

Yusuf / Cat Stevens

Fem facts: Yusuf er en mand med mange navne. Han blev født som Steven Demetre Georgiou i London som søn af en svensk mor og græsk-cypriotisk far. Siden blev han popidol som Cat Stevens – blot for at genfødes som Yusuf Islam ved udgangen af halvfjerdserne. I dag kalder han sig bare Yusuf, og arbejder i skrivende stund på en opfølger til Roadsinger fra 2009.

Et karrierehøjdepunkt: var da Yusuf i 2006 vendte tilbage til musikken med albummet An Other Cup efter knap tredive års pause fra branchen. Cat Stevens konverterede til Islam og skiftede navn i 1977, og bortauktionerede efterfølgende sine guitarer for at hellige sig humanitært arbejde.

Danske detaljer: Albummene Izitso (1977) og Back To Earth (1978) er begge delvist indspillet i Sweet Silence Studios i København. Og da Stevens – nu som Yusuf – i 2009 udgav sin hidtil seneste plade Roadsinger var det med danske Kristoffer Sonne som en af de gennemgående musikere. Du kan læse et interview med Sonne om samarbejdet her.

Her skal du starte: Stevens største klassikere er Tea For The Tillerman og Teaser & The Firecat fra henholdsvis 1970 og '71. Her finder du følsomme folk-pop-perler som Wild World, Moonshadow, Morning Has Broken og Father And Son, som i øvrigt siden blev genindspillet af drengebandet Boyzone (1995) og af Yusuf selv i duet med gruppens frontfigur Ronan Keating i 2004.

 
….Foruden de seks navne, som i år hyldes for deres musikalske bidrag, optages også The E Street Band, Andrew Loog Oldham og Brian Epstein i Rock & Roll Hall of Fame i 2014. Mens Bruce Springsteens legendariske backingband hædres for generel musikalsk fortræffelighed gennem tiden, modtager de to navnkundige managere for henholdsvis The Beatles og Rolling Stones den særlige Ahmet Ertegun-pris for ikke-performere. Blandt de navne, som i var nomineret, men altså ikke blev optaget i år, er Deep Purple, Yes, The Zombies, N.W.A., Link Wray og LL Cool J.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA