x

Roskilde-aktuelle Sune Wagner: USA er mit hjem

Roskilde-aktuelle Sune Wagner: USA er mit hjem

Siden barndommen har drømmen om USA rullet i Sune Wagners årer. Og i begyndelsen af nullerne gør han det, som få danske musikere formår: han slår igennem i landet. Men rejsen dertil har været lang og snørklet og går blandt andet over Sønderborg Bibliotek, tyske pladebutikker og en uforløst skateboardkarriere.  

Vi er i Sønderborg omkring midten af 1980'erne. En purung Sune Wagner drømmer om USA, men det er endnu ikke musikken, der driver ham. På dette tidspunkt har den kommende støjrockstjerne kastet sin kærlighed på andre discipliner såsom graffiti og skateboards. Men som med alt, hvad den unge knøs beskæftiger sig med, er interessen intens og altopslugende.

Drømmen hedder Californien, hvor verdens bedste skatere holder til, og Wagner ønsker brændende at være en del af miljøet og ikke blot observere og dyrke det på afstand. Det er en evig frustration for en ung ambitiøs mand i periferien af Jylland, Danmark, Europa og verden. Han føler sig afskåret fra de steder og mennesker, der ligesom ham dyrker deres passion betingelsesløst, og han har det ikke godt med blot at lade noget være en hobby.

Den unge Wagner er i disse år også et spirende tennistalent, men da hans mor ikke vil lade ham tage på tennisskole i udlandet, begraver han ketcheren helt.

 

Research på biblioteket

Skateboardambitionerne holder heller ikke ved, og Wagner søger nu efter nye måder at udleve sine rastløse og hidsige ambitioner på.

Det amerikanske fænger dog stadig, og nu begynder musikken for alvor at snige sig ind som den næste passion i Sune Wagners liv. Igen modarbejder geografien ham, da det i tiden før internettet er besværligt at få fat i de seneste udgivelser fra udlandet.

"Det var svært at få fat i noget som helst i Sønderborg, men vi kendte en gut, der kørte til Købehavn og købte musik for os, indtil vi senere selv begyndte at køre til Tyskland og købe plader. Og så havde vi et rigtig godt bibliotek i Sønderborg, som rent faktisk havde god musik. Der brugte jeg meget tid," fortæller han.

Med samme ildhu som i alt andet dykker Sune Wagner nu ned i både den nye og ældre amerikanske musik og finder de kunstnere, der skal vise sig at blive inspirationsfundamentet for en lang karriere.   

"I starten lyttede jeg især til hiphop og også punk som Black Flag og Minor Threat. Senere gik jeg længere tilbage og opdagede kunstnere som Jimi Hendrix, The Doors og Jefferson Airplane," forklarer han.

Sune Wagner har aldrig været nærig med musikreferencer, og han har også fremhævet både The Ramones og Bob Dylan som væsentlige inspirationskilder.

"Men hvis jeg skulle vælge en kunstner at tage med på en øde ø, så skulle det være Buddy Holly," siger han.

 

Tømmermænd i New York

Musikken fylder nu mere og mere, og Wagner begynder så småt at udfolde sig på både trommer og guitar. Sammen med gymnasievennen Jakob Jørgensen danner Sune Wagner bandet Psyched Up Janis, der efter bandets ryk til København får sit gennembrud i 1994.

Som 20-årig er Wagner i USA for første gang.

"Jeg var ovre at spille med Psyched Up Janis i New York, og det var en ret vild oplevelse. Byen var jo stadig et vildt sted på det tidspunkt, og det var meget imponerende og stort at være der. Jeg kan huske, at jeg efter dengang vidste, at jeg 100 procent sikkert skulle flytte derover på et tidspunkt," siger han.

Som kunstner skriver Wagner sig ind i en ærkeamerikansk lyd med klar inspiration fra Nirvana og andre af tidens støjrockkonger.

"Målet var ikke decideret USA. Målet var verden, men jeg er ligesom bare vokset op med meget amerikansk musik, og det er det, jeg har lyttet til. Jeg kommer ikke fra et hjem med Beatles og sådan nogle ting. For mig har det altid været det amerikanske, der fyldte," forklarer han.

Psyched Up Janis har på dette tidspunkt en engelsk pladekontrakt med This Way Up, som er en del af Island Records, og der er også interesse fra flere af de større pladeselskaber. Men selvom Wagner har store internationale ambitioner, står ungdommen i vejen for hans mulighed for at leve den amerikanske drøm helt ud.

"Vi var til nogle møder i New York med blandt andre Atlantic Records. Men problemet med os var, at vi ikke tog det særlig seriøst. Vi troppede op på bossernes kontor med hamrende tømmermænd og sagde ikke et ord, og ville nærmest ikke kigge på dem. Så vi har jo ikke gjort noget som helst for at gøre os bemærket, så nogle ville have fingrene i os," forklarer Wagner.

Den dag i dag er han ikke sikker på, hvor tæt Psyched Up Janis var på det store gennembrud. Han husker blot, at bandet har været indkaldt til en masse af sådan nogle møder.

 

Planlagt succes

Efter 10 år med Psyched Up Janis dropper Sune Wagner bandet. De store hits og kontrakter kommer aldrig, og de internationale ambitioner og udlandet spøger stadig i Wagners bevidsthed.

"Vores tid var ligesom løbet ud. Musikscenen havde ændret sig meget på det tidspunkt, og jeg havde ikke lyst til bare at fortsætte bandet med en ny musikalsk stil, så jeg hver gang, jeg er ude at spille, skal høre folk stå og råbe på et nummer, jeg skrev for 20 år siden. Så vil jeg hellere bare lave et clean break og starte noget andet," siger han.

Det nye projekt hedder Raveonettes, og Wagner lægger en plan baseret på de amerikanske kunstnere, der har inspireret ham siden barndommen.

"Jeg sad og skrev bands ned, jeg gerne ville høre, hvis jeg skulle til en koncert den aften. Det blev til en liste på over 20 bands, og lige pludselig slog det mig: hvorfor laver du ikke bare et band? Du har jo alle de her inspirationskilder, og det er de her ting, jeg er vokset op med, så det er meget naturligt, at jeg bruger dem som udgangspunkt til at komme med min egen udgave af det. Det gav meget god mening, og det ramte jo også rimeligt plet hos en meget bred vifte af folk," forklarer han.

Da Wagner i 2002 hører, at den respekterede Rolling Stone-skribent David Fricke kommer til Spot i Århus, gør han alt for at komme til at spille på festivallen. Han er overbevist om, at hans musik vil ramme lige i hjertet på den amerikanske journalist.

Planen lykkes. Raveonettes spiller. Og Fricke skriver en uhørt rosende artikel om bandet i Rolling Stone Magazine. Efterfølgende står flere amerikanske pladeselskaber i kø for at få lov til at skrive kontrakt med dem.

 

Sune finder hjem

Endelig kan Sune Wagner flytte til USA. Og destinationen er ligesom hans første rejse til landet: New York.

Wagner slår sig ned i byen og udgiver i løbet af nullerne adskillige anmelderroste albums med Raveonettes, som sikrer ham amerikansk og international anerkendelse. Det – for danske kunstnere – sagnomspundne gennembrud i USA er en realitet, og samtidig bliver det hans nye hjem.

"Det er det sted af alle de steder, jeg har været i verden, hvor jeg føler mig mest hjemme," siger han.

Selvom Wagner har boet i USA i mere end 10 år, har hans forhold til landet ikke ændret sig. Det er den samme fascination og dragende følelse, han havde som ung, men nu føler han, at han hører til der.

"Det er enormt svært at forklare, hvad der har draget mig. Det var ligesom et sted, jeg flyttede til, og så følte jeg mig af en eller anden grund mere hjemme der end noget andet sted. Andre tager måske til Paris eller London og får den følelse. Jeg har den med USA," forklarer han.

Wagners tilknytning er stærkest til storbyerne. Det er her, han har skabt sin verden, og han elsker, at alting er så tilgængeligt her. Samtidig sætter han pris på friheden, og han har en grundlæggende følelse af, at han altid kan tage ud, væk og videre og opleve noget helt andet, hvis han vil.

 

Nye horisonter

For et par år siden boblede den gamle rastløshed op igen.

"Jeg havde boet i New York i 10 år og havde lyst til at prøve at bo i en anden amerikansk by, der var det stik modsatte. Jeg havde faktisk kig på Nashville i lang tid, og jeg fløj derud for at kigge på huse tre gange. Der var også fedt, men jeg besluttede så, at jeg alligevel ikke kunne overskue at flytte til en by, hvor jeg ikke kendte nogen. Det var jeg ligesom blevet for gammel til, og jeg tænkte, at det var federe at flytte et sted hen, hvor jeg i det mindste havde et netværk, jeg kunne bygge videre på," forklarer han.

Wagner købte i stedet hus i Los Angeles, og han har ingen planer om igen at slå sig ned i Danmark. Han holder dog stadig meget af sit hjemland, og han kan godt se, at især København har udviklet sig, siden han flyttede fra byen.

"Købehavn er jo kommet super godt efter det. Du må tænke på, at det fandeme er lang tid siden, at jeg boede i byen, og dengang var den meget anderledes. Vi havde slet ikke den samme ungdomskultur som i dag med Kødbyen og alle de steder. Dengang var København jo på ingen måde en hip by, og vi havde ikke lækre designerbutikker og den slags. Det er jo noget, der er kommet til, og København er jo mere en storby nu, end den var dengang. Så på den måde er den ikke synderligt anderledes end byer i USA. Byen er bare meget lille, og jeg kan godt lide at have lidt mere plads omkring mig," siger han.

Og Sune Wagners plads er i USA.

"Jeg ville ikke have noget imod at blive i USA for altid, og jeg har ikke nogen planer om at flytte væk. Men om jeg lige pludselig en eller anden dag får en ide om at flytte tilbage til Europa eller et andet sted, det aner jeg ikke," slutter han.

Sune Wagner spiller med Psyched Up Janis på Orange Scene lørdag den 5. juli klokken 17.00


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA