x

EuroSonic 2007 – set fra en branchesynsvinkel

EuroSonic 2007 – set fra en branchesynsvinkel

Den hollandske musik- og branchefestival EuroSonic er et sandt gedemarked af branchefolk, der render rundt med vip-navneskilte om halsen og udveksler visitkort i rigt mål for at skabe kontakter, indhøste og udveksle erfaringer og indgå aftaler. Managere og kunstnere er på jagt efter pladekontrakter, bookingaftaler, licenserings- og forlagsaftaler; pladeselskaber, bookere (ikke mindst bookerne fra de mange europæiske festivaler), distributører og forlagsfolk er på jagt efter managere og kunstnere; managere er på jagt efter musikere og omvendt, og på sidelinjen står pressefolkene og forsøger at følge med i, hvem der laver aftaler med hvem.

Fælles for de mange branche- og pressefolk er, at alle vil vide, hvem og hvad der bliver "den næste store ting" inden for musikken og musikbranchen. Både hvad angår bands og solister, og hvad angår nye tendenser. Hele denne udveksling foregår under og mellem EuroSonics mange koncerter og seminarer, ofte under et vist indtag af alkohol og af og til det, der er stærkere – vi er jo i Holland.

Men hvordan ser EuroSonic-festivalen ud, hvis man stikker mikrofonen op i hovedet på en helt tilfældig brancheperson? Det gjorde GAFFA, og det var ikke svært at finde én – sandsynligheden for, at ens sidemand på EuroSonic er noget ved musikken er meget høj, om end der også findes såkaldt helt almindelig tilskuere ved festivalen. GAFFA fik en snak med den hollandske booker Joost Kamp fra Glam Bookings for at høre lidt om hans syn på EuroSonic:

– EuroSonic er først og fremmest en "dealbreaker" og en "dealmaker". Altså, at man her dels kan indgå aftaler, dels netværke og pleje sine kontakter med henblik på at indgå aftaler i den kommende tid. Og så er det jo også et sted, hvor man kan hænge ud med sine venner fra musikbranchen, smiler han.

Joost Kamp fortsætter:
– Jeg er her først og fremmest for at se nye grupper, jeg kan hyre til mit bookingbureau, så jeg kan udbyde dem til koncerter i Holland. Jeg har lige lavet en aftale med det danske hardcore-band The Psyke Project, som spillede her på festivalen første dag, men jeg har ingen faste planer. Jeg vil bare gå rundt og se noget livemusik, og hvis jeg falder over et godt band, vil jeg høre, om de har en hollandsk booker. Hvis ikke, er jeg klar.

Goose og Textures bliver store
Har du så hørt noget godt musik på festivalen, som du vil have ind i din stald?
– Nej, ærlig talt har den været lidt skuffende for mig. Jeg har kun set seks navne indtil nu, og ingen af dem var voldsomt ophidsende, bortset fra singer-songwriteren Patrick Wolf. Hans blanding af traditionel sangskrivning og elektronika er interessant. Men jeg har nok bare været uheldig at se de forkerte kunstnere, for der har jo allerede spillet omkring 50 navne på denne festival.

Hvad skal du så se på resten af festivalen?
– Som sagt har jeg ingen faste planer, men jeg kan anbefale det belgiske dance-rock-band Goose, der spiller senere i aften. Jeg er helt sikker på, at de bliver et markant navn i 2007 og kommer til at spille på alle de store europæiske festivaler. De har også kontrakt med Fatboy Slims pladeselskab Skint, hvilket siger lidt om kvaliteten. Og så er der det hollandske metalband Textures, der spiller en slags progressiv metal med elementer af jazz. De bliver også helt sikkert store på metalscenen, slutter Joost Kamp, inden han haster videre for at trykke hånd med den næste branchekollega.

Dansk metalbegejstring
Knap har Joost Kamp taget afsked med GAFFA, før vi løber ind i en dansker, Jesper Frydenlund fra bookingbureauet 3rd Tsunami Agency, kendt for især metal, indie og hiphop, med navne som Suspekt, The Kissaway Trail og amerikanske Sick Of It All i stalden. Hvad er Frydenlund på jagt efter på EuroSonic?

– Jeg er desværre først næsten lige kommet, og jeg tager hjem igen i morgen (lørdag, red.). Først og fremmest netværker jeg, i håb om at opnå eksklusivaftaler, når nye bands tager på Skandinaviensturné. 3rd Tsunami arbejder nemlig i hele Skandinavien. Jeg er især på jagt efter det hollandske metalband Textures, som jeg hørte, at Joost Kamp også talte om. Jeg har en aftale med deres manager, for dem kunne jeg godt tænke mig at præsentere i Skandinavien. Vi er heldige, for interessen for metal i Danmark er større end i mange år. Vi kan godt fylde mellemstore spillesteder, også i provinsen, slutter Jesper Frydenlund med et tilfreds smil.

EuroSonics hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA