x

Reportage: EuroSonic 2007 – hvad laver MXD?

Reportage: EuroSonic 2007 – hvad laver MXD?

For tre år siden startede den statsstøttede organisation Music Export Denmark (MXD), der har til fordel at promovere dansk musik i udlandet. Organisationen er repræsenteret på en lang række af de internationale branchefestivaler, også EuroSonic i Groningen i Holland. GAFFA fangede MXD's chef Kristian Riis på festivalen for at høre lidt om årets danske delegation – grupperne The Broken Beats, Oh No Ono, Dúné og The Psyke Project og solisten Alice Rose – og om, hvad MXD regner med at få ud af årets EuroSonic-festival.

– I visse tilfælde har MXD hjulpet danske kunstnere med at blive booket til EuroSonic, men i år har de fundet vej hertil ad andre veje. To af dem, Oh No Ono og Dúné, er blevet udpeget af Danmarks Radio, der samarbejder med EuroSonic, mens de tre andre er kommet dertil på anden vis, fortæller Kristian Riis og fortsætter:

– Jeg kan i øvrigt fornemme, at Danmarks Radio har valgt meget rigtigt med Oh No Ono og Dúné. Det er bands, der har været stor interesse for til festivalen. Ellers er vores rolle i forhold til de danske navne, at vi annoncerer for dem i EuroSonics officielle program, og hvis de ansøger om det, har vi også mulighed for at hjælpe dem med transportstøtte.

Kristian Riis fortsætter:
– Vi har tidligere lavet specifikke danske aftener på EuroSonic, som vi gjorde i 2004, hvor blandt andre Under Byen, Carpark North og Baby Woodrose spillede, men efterhånden kan de danske navne klare sig selv og få gjort opmærksom på sig selv, uden at der skal laves en specifik aften til det, så det har vi altså ikke gjort i år. Men jeg vil da ikke udelukke, at vi kan finde på det igen.

Hvad er så din rolle på EuroSonic?
– Det vigtigste er at finde ud af, hvad branchefolkene siger om de danske navne og så arbejde videre med dem, der er interesserede. Vil vi gerne gøre folk opmærksomme på de danske kunstnere, hvor vi kan fornemme, der er en interesse, men vi vil ikke trække musik ned over hovedet på folk gennem store, forkromede arrangementer. Vi skal afspejle virkeligheden, ikke skabe virkeligheden. Det er også meget forskelligt, hvordan de enkelte grupper fungerer i de enkelte lande.

Hvad er jeres næste tiltag?
– Vi forsøger ligesom sidste år med nogle fremstød i Canada og USA, ved Canadian Music Week i Toronto og South By Southwest-festivalen i Austin, Texas, begge i marts. Herefter tager vi i maj til festivalen New Music West i Vancouver, Canada, en festival, vi ikke tidligere har været med på, inden vi slutter af med nogle showcases i Los Angeles, også i maj.

– Desuden laver vi sammen med ROSA (Dansk Rock Samråd, red.) nogle showcases på MIDI-festivalen i Beijing i Kina i maj. Den aftale er kommet i stand i forbindelse med MIDI-folkenes besøg på Spot og Roskilde Festival. Det glæder vi os meget til, for det er et ret nyt territorium for os. Vi har også fokus på Tyskland, både den store Popkomm-festival i Berlin til september og Reperbahn-festivalen i Hamburg, som jeg havde møde med tidligere i dag. Vi regner også med at lave noget i Belgien til efteråret. Vi har en god dialog med den belgiske ambassade og forventer også snart at arrangere nogle nye ting i Frankrig, ligesom vi har gjort de senere år. Og som vanligt er vi også repræsenteret ved By:Larm-festivalen i Norge i næste måned, slutter Kristian Riis.

MXD's hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA