x

GAFFA-Prisen 2014 – oplevet fra salen

GAFFA-Prisen 2014 – oplevet fra salen

GAFFA giver her ordet til journalist Ivan Rod, der kommer med sin personlige oplevelse af GAFFA-Pris-showet

Se masser af billeder fra showet i GAFFAs gallerisektion

Det er sjovt med award-shows; det gør helt åbenlyst en forskel, om alt er gratis. Ved GAFFA-Prisen er alt gratis. Man ankommer til Bremen Teater. Smyger sig allerede ude på asfalten – inde under den lysende facade, der bekendtgør, at her er GAFFA-Prisen 2014 – ind igennem en rygende, festklædt og højstemt menneskemængde, ind igennem en trang dør umiddelbart til venstre for døren med den røde løber, fremviser sin gratis billet til et smilende ungt menneske, bevæger sig ned ad trappen mod foyeren, ned i dybet, hvor man hurtigt – blandt andre festklædte mennesker, nu uden røg – spotter opstillede pyramider af gratis dåseøl, smyger sig igennem endnu en menneskemængde, i retningen af den gratis garderobe og møder undervejs flere slanke, smilende yndigheder, som også tilbyder gratis dåseøl fra de gennemsigtige bakker, som de bærer foran sig. (Man kunne jo været kommet for langt væk fra en pyramide).

Inde i salen, når man har fundet sin plads, opdager man, at der også under hvert sæde står to svale dåseøl. Og man opdager, at de slanke, smilende yndigheder undervejs i showet også tripper op og ned ad trapperne i salen med endnu flere gratis dåseøl.

Risikoen for at tørste er ikke overhængende. Og det er som om indtaget sådan en torsdag aften bliver større, når man ikke skal bruge så meget tid på at lokalisere sine egne penge, men blot kan række armen ud og gribe en ny gratis dåse. Eller siden, ved udgangen, en pakke gratis tyggegummi.

Der er noget andet sjovt ved award-shows; det gør helt åbenlyst en forskel, hvem det er, der har nomineret musikerne til priserne. Ved GAFFA-Prisen er det læserne. Og dét glæder helt åbenlyst musikerne. Man fornemmer på pristaler og i glimt af samtaler – som man overhører i salen og foyeren og hen over pissoiret – at der står respekt om prisvindere, der er udpeget af læsere (læs: fans). De to ting tilsammen – alle de gratis tilbud, især udskænkningen, og læsernes involvering i prisuddelingen – gør, at stemningen er god. Tilsyneladende blottet for strid mellem musikerne og genrerne. Ingen hvæsser våben. Tilsyneladende. Alle går ind i festen og gør den til en fest.

Og dét uanset om de befolker fortovet blandt rygerne eller bliver i kælderdybet blandt ikke-rygerne. Eller for den sags skyld klemmer knæene sammen i køen ved dametoilettet eller klemmer knæene sammen i utålmodig venten på herretoilettet. (Køerne var begge steder – især sidst på aftenen – lang begge steder, forståeligt nok). Og ingen brokkede sig over, at Christopher eller MØ for den sags skyld også i GAFFAs prisshow skulle få priser.

Endelig er der noget tredje sjovt ved award-shows; det gør helt åbenlyst en forskel, om showet bliver tv-transmitteret eller ej. Det gjorde GAFFA-Prisen 2014, denne gang på DR3. Ingen kan være imod en tv-transmission, tværtimod, mange – også jeg – kan komme med flere gode argumenter for, at eventen skal tv-transmitteres; det vil for eksempel være til glæde for GAFFAs mange læsere og musikernes mange fans – dem, der opholder sig uden for Bremen Teater. Men når et awardshow bliver tv-transmitteret, er der en tendens til, at det bliver afviklet på tv's præmisser; indenfor et bestemt format; i en stram tidsramme som ikke giver plads til improvisation; og med tekniske løsninger, som snarere glæder tv-producerne og -seerne end publikum i salen.

En ting var, at der – hvor jeg sad – ofte var folk, der snakkede (som var de uinteresserede i, hvad der foregik på scenen); og ofte var folk, der skulle ud og pisse (eller ryge), hvorfor man selv som en anden yo-yo måtte op at stå og ned at sidde.

En anden ting var, at lyden på værterne gennemgående var mindre god. Vel kunne man se værtsparret Sigurd Kongshøj og Annika Aakjær træde frem på scenen, vel kunne man – af og til – se dem på en af de to storskærme ved siden af scenen, men man kunne kun med besvær høre, hvad de sagde. Det var som befandt de sig – eller befandt vi os? – i en osteklokke. Så hvorfor ikke drikke og samtale i stedet? Det må have været mine naboers rationale. Flere tænkte ganske givet: okay, nu holder vi fest, og bagefter går vi hjem og ser showet på tv, for på tv vil vi både kunne se og høre.

Kun i to tilfælde fornemmede man i mit nabolag, at fokus for alvor samlede sig om scenen: Det var, da Brygmann, klædt ud som MØ hentede priser på scenen; og da Solbrud fik prisen for Årets Danske Hard Rock Udgivelse. Resten af tiden gik det mere op i snak og glæden ved at være gratist.

Se masser af billeder fra showet i GAFFAs gallerisektion 

Se eller gense hele showet her

De optrædende ved showet var The Asteroids Galaxy Tour, Blaue Blume, Cancer, Tina Dickow, De Eneste To, Djämes Braun, Emil Stabil, TopGunn og Martin Brygmann forklædt som MØ, der var i udlandet. Værter var Sigurd Kongshøj og Annika Aakjær.

Vinderne af GAFFA-Prisen 2014:

Hi-Fi Prisen – Årets Danske Album præsenteres af Hi-Fi-Klubben 
MØ: No Mythologies to Follow

Årets Danske Band 
Mads Langer & Tim Christensen

Årets Danske Kvindelige Kunstner 
MØ 

Årets Danske Mandlige Kunster 
Christopher 

Årets Nye Danske Navn
L.I.G.A. 

Årets Danske Hit præsenteres af Tempt 
MØ: Don't Wanna Dance 

Tak Rock-Prisen – Årets Danske Rockudgivelse præsenteres af Royal Beer 
Mads Langer og Tim Christensen: Side Effects  

Årets Danske Popudgivelse 
MØ: No Mythologies to Follow

Årets Danske Urban-Udgivelse 
L.O.C. Sakrilegium  

Årets Danske Hardrock-Udgivelse  
Solbrud: Jærtegn

Årets Danske Elektroniske Udgivelse 
Tomas Barfod: Love Me 

Årets Udenlandske Album 
Ed Sheeran: x 

Årets Udenlandske Band 
Coldplay 

Årets Udenlandske Kvindelige Kunstner 
Sia

Årets Udenlandske Mandlige Kunstner 
Ed Sheeran 

Årets Nye Udenlandske Navn 
Sam Smith 

Årets Udenlandske Hit 
Pharrell Williams: Happy

GAFFAs Specialpris S!vas

Følg GAFFA på Facebook - Twitter - Instagram

Du kan deltage i snakken om GAFFA-Prisen 2014 på de sociale medier ved at benytte #gaffaprisen

Se eller gense hele showet her

Se masser af billeder fra showet i GAFFAs gallerisektion

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA