x

Nick Mulvey – Bevidst instinktiv

Nick Mulvey – Bevidst instinktiv

"Why would we ever second-guess, when we both say that first mind is best?"

Sådan synger Nick Mulvey på sit debutalbum First Mind, som udkom i maj 2014. Det instinktive spiller en central rolle for Nick Mulveys livssyn, såvel som hans tilgang til musik. Sådan er det i dag, og sådan har det været, siden Mulvey fik sin første klaverlektion hos den britiske jazzpianist Frank Harrison.

– Han forstod hurtigt, hvilken type musiker jeg er: Instinktiv og intuitiv. Til min første undervisning sagde han: "Jeg er New York-trafikken, og du er en lille mus, som render rundt på klaveret." Det var en kreativ måde at lære at spille et instrument på. Han lærte mig, at musik ikke behøver at være en fjern, abstrakt og svær ting.

 

Mødet med guitaren og Steve Reich

Da Mulvey var 17 år, opdagede han guitaren. Han begyndte at udvikle sin egen spillestil, hvor han især dyrkede det repeterende, meditative og hypnotiserende. En stil, som han senere blev inspireret til at udvikle, da han stødte på kunstneren Steve Reich.

– Min mor gav mig albummet Music by 18 Musicians af Steve Reich, da jeg fyldte 18. Det var en åbenbaring. Det talte til mit instinkt, mit hjerte og mine følelser, og var samtidig intellektuelt tilfredsstillende.

Mulvey var fascineret af Reichs undersøgelser af lydes tekstur. Han ønskede ligesom Reich at lave minimalistisk musik, som ikke nødvendigvis indeholdt en masse harmonisk information, men hvor lydenes tekstur var essentiel.

– Mine sange kører typisk over to-tre akkorder, som kører i ring. For mig kan musik være så simpel. Men, hvis man skal være så simpel i sin harmonier, så må teksturen være ekstraordinær.

 

Det intellektuelle, instinktive og spirituelle

Nick Mulvey har oplevet meget på sine kun 30 år. Han har studeret musik på Cuba, læst afrikansk musik-antropologi i London og turneret verden rundt med bandet Portico Quartet. Hans videbegærlighed stråler ud af enhver sætning, som slipper hans læber. Mulvey insisterer dog på, at hans tilgang til musik, hverken er akademisk eller intellektuel.

– I det øjeblik du skaber noget, handler det om at lukke alt andet ude. Hvis noget kan opstå uden nogen form for indblanding af det, du har lært, så kan du skabe noget rent og ægte. Alt, hvad du har lært, er vigtigt. Det er med til at forme den, du er. Men for mig handler musik om at fokusere på at skabe en form for tilstedeværelse. En tilstedeværelse, hvor krop og sind ikke er adskilt. Det er en form for spiritualitet.

Mulveys baggrund giver dog genklang i hans sange, som trækker på både afrikanske rytmer, folkemusik og det eksperimenterende fra Reich og Portico Quartet.

 

First Mind

Debutpladen First Mind er kulminationen på mange års dyrkelse af det repeterende og hypnotiserende. Musikkens styrke ligger i skiftende teksturer, dynamikker og stemninger. Mulvey fremhæver samarbejdet med producer Dan Carey (Bat For Lashes, Franz Ferdinand, Hot Chip med flere, red.) som en vigtig del af pladens udformning.

– Fra min tid i Portico Quartet lærte jeg, hvad mine styrker og svagheder er. Jeg er drevet af det simple, og vidste derfor, at jeg måtte arbejde sammen med en, som kunne tilføre min musik dissonans, atonalitet og fejl. Jeg vidste, at Dan kunne dette. Fra tidligt i processen proklamerede han eksempelvis, at vi skulle arbejde med båndmaskiner. I forhold til at arbejde digitalt, er det sværere at redigere ting på den måde. Til gengæld skaber det et mere umiddelbart udtryk. First Mind handler om det umiddelbare. Det kommer til udtryk i lyden, måden den er fremkommet på og i teksterne.

HVEM: – Jeg er musiker. Behøver jeg sige mere?

HVAD: – Hvis en musiker kan beskrive sin egen musik, så er han mislykket som kunstner. Jeg kan ikke beskrive, hvad jeg laver. Jeg kan have en samtale om det, men jeg kan ikke forklare det. Jeg placerer mig altid imellem ting, og det er præcis der, jeg gerne vil være.

HVOR: – Jeg er født i Cambridge og boede der indtil, jeg var 18. Siden da har jeg boet i London. For nylig opgav jeg mit værelse for at turnere verden rundt.

 

 

  

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA