x

Lisa Ekdahl: Jeg er en bedre udgave af mig selv på scenen

Lisa Ekdahl: Jeg er en bedre udgave af mig selv på scenen

Da svenske Lisa Ekdahl startede sin pladekarriere med debutalbummet "Lisa Ekdahl" for 21 år siden, var det med et brag. Et brag af en succes, der blandt andet gav tre svenske Grammys og kolossalt salgstal, ingen længere tør drømme om. Alle hev og flåede i den dengang 23-årige Lisa, og det var så meget, at hun seriøst overvejede at stoppe som udøvende kunstner og bare koncentrere sig om sangskrivningen.

Det er den 43-årige mor til to, som GAFFA møder efter koncerten i Aalborg henslængt i en lænestol, glad for at hun ikke gjorde for, ja, hun har et godt og lykkeligt liv, hvor hun elsker alle de tre musikalske processer lige højt, sangskrivningen, indspilningsprocessen og koncerterne og turneerne, der bringer hende over det meste af kloden med sit orkester.

 

Svensk eller engelsk

De seneste tre albums fra den svenske sangfugl har været på engelsk. Ser hun de svenske sange som fortid?

"Nej, på ingen måde," svarer Ekdahl næsten forskrækket. "Jeg ser det som to parallelle spor, og er lykkelig for, at jeg har begge dele." Ekdahl spiller dog ikke de svenske sange for det internationale publikum, men det er ifølge eget udsagn blot fordi, de ikke kender dem.

"Når vi spiller i for eksempel Danmark, ville det være helt unaturligt ikke også at spille de svenske sange," siger hun. "Vi burde måske også have spillet lidt flere i aften," tilføjer hun eftertænksomt.

På scenen føler Lisa Ekdahl sig hjemme.

"Jeg kan blive usikker eller nevøs over at skulle købe ind eller tage en elevator, men på scenen er jeg fuldkommen tryg og føler mig som den bedste version af mig selv," fortæller hun. Hun forklarer, at hun er meget koncentreret på scenen, og at den anspændthed på en forunderlig måde får hende til at slappe af og være fuldt til stede. Hun føler sig meget familiær med sit band, og det gør hende ligeledes tryg og glad.

 

Bob Dylan og Frank Sinatra

Lisa Ekdahl har udgivet 13 albums siden 1994. Denne anmelder holder meget af hendes to seneste albums på svensk, "Pärlor Af Glass" fra 2006 og "Olyckssyster" fra 2004. Den sidstnævnte med en Bob Dylan-bandlyd, som ikke er tilfældig.

"Nej, Bob Dylan er bestemt en af mine største inspirationskilder," fortæller Ekdahl. Aftenens koncert startede med Frank Sinatra-sangen "I'm A Fool To Love You," som ligeledes indleder Bob Dylans seneste album.

"Nej virkelig!" udbryder Lisa Ekdahl overrasket. "Det vidste jeg ikke, hvor underligt, jeg stod netop og tænke på Dylan, før jeg gik på scenen og havde min Dylan-hat på i aften, så du nok." Ekdahl har endnu ikke hørt Dylans seneste plade, men fortæller, at sangen "I'm A Fool To Love You," var den sang, som hun sang, den aften Frank Sinatra døde, 18. maj 1998. Den aften befandt Ekdahl sig på en cafe i Frankrig, så den sang betyder meget for hende, ligesom Franks Sinatra sange i øvrigt gør det.

Men inspirationerne er mange: Senest har bandet været på et længere ophold i Cuba, hvor kimen til det seneste album "Look To You Own Heat" blev lagt. Et album, som hun var fem år om at færdiggøre.

 

Danmark: Så kan vi sove længe…

Lisa Ekdahl elsker at spille i Danmark.

"Det gør alle svenskere," påstår hun frimodigt, "her er ligesom hjemme i Sverige, bare bedre!" smiler hun.

"Danskerne er meget åbne og lyttende, og så er vi helt vilde med, at her er så korte afstande. Vi kan jo sove længe hver dag og alligevel nå frem til spillestedet i god tid, når vi spiller i Danmark," siger Lisa Ekdahl uden at fortrække en mine.

Denne dag startede klokken fem i morges i hjembyen Stockholm og indebar blandt andet fire timers ventetid i Kastrup. Så en træt Lisa glæder sig til at sove længe i morgen i dejlige lille Danmark.

Læs anmeldelsen af koncerten i Musikkens Hus i Aalborg her.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA