x

Konklusion på Atlantic Music Event i Thorshavn

Konklusion på Atlantic Music Event i Thorshavn

AME på Færøerne er netop afsluttet efter to tætpakkede dage, hvor artister fra hele Norden valfartede til Thorshavn for at vise offentligheden og musikbranchens bagmænd, hvad de har at byde på. To dage med en bred vifte af musikalske indslag, lige fra folk til hiphop og fra indie til death metal. Nogle mere etablerede og synlige i offentligheden end andre, selvom alle har det tilfælles, at de er afskåret fra hovedattraktionen inden for pladebranchen: Det kommercielle gennembrud.

De røde tal på bundlinjen, som er hverdagen for mange af de optrædende artister, forsøger AME at afhjælpe ved at sætte disse stævne med blandt andet festivalarrangører og pladeselskabsfolk. Og ved at åbne dørene for offentligheden, som er potentielle aftagere af artisternes (kommende) pladeudgivelser. Men hvad fik de deltagende navne ud af den nordatlantiske festival i Thorshavn?

På det spørgsmål svarer projektleder Frodi Vestergaard fra AME, at det færøske band Boys In A Band har fået spillejob på både Spot i Århus, Jelling og Nibe Festival, ligesom det danske pladeselskab RecArt, har vist interesse for omtalte band samt trash-metal-bandet Sic og Budam. Men ifølge Frodi Vestergaard er det på nuværende tidspunkt svært at sige, hvad der vil ske med de enkelte navne i fremtiden, men festivalen har nu genereret en større interesse for færøsk og nordisk musik i det hele taget.

I de to år AME har eksisteret, er eksporten af færøsk musik vokset, påpeger Frodi Vestergaard. Eksempelvis har Roskilde, Jelling og Nibe Festival booket en lang række færøske artister, ligesom interessen for Teitur og Høgni Lisbjerg er vokset i landet nord for den lille ø-gruppe, nemlig Island. Derudover har spillestedet Vega i københavn fået et godt øje til færøsk musik, men primært for at tækkes færinge, der er bosiddende i Danmark, fortæller den to mand store Vega-delegation, som var med på årets AME i Thorshavn.

Netop Vega er rammen om næste AME-festival i september, hvor kortene sandsynligvis blandes mere, så flere islandske, svenske, norske og danske navne får mulighed for at vise deres potentiale, eftersom den netop afholdte AME-festival i Thorshavn havde et markant overtal af lokale navne.

Men hvor stor gennemslagskraft har AME i forhold til at råbe det store udland op, om hvor fortræffelig færøsk og nordisk musik er? Til det svarer Frodi Vestergaard, at til forskel fra tidligere AME-arrangementer har festivalen i år fået fløjet engelske branchefolk ind for at kvalitetsbedømme det færøske/nordiske musikliv. Blandet andet en journalist fra det engelske musikmagsin Clash. Der har også været en del udenlandske branchefolk på AME i Island for tre uger siden, hvor fem bands fra færøerne var blandt de optrædende. Frodi Vestergaard fortsætter:

– Jeg tror, at ved at finde de rigtige kontakter kan man sagtens få færøsk musik ud i verden. Vi gør, hvad vi kan, og andre festivaler på Færøerne vil også vække endnu større interesse udenfor Norden. Vi arbejder meget sammen og prøver at hjælpe hinanden og bruge hinandens kontakter. Det har desuden en betydning, at Eivør Pálsdóttir og Teitur har vind i sejlene og fortæller, hvor de kommer fra o.s.v.

Men er AME ikke en for lille festival til for alvor at kunne vække det store udlands interesse?
– Small is beautiful. Bare fordi man er lille, så kan man være lige så interessant og spændende som en stor festival, hvor det hele måske virker mere stresset og uoverskueligt. Bare man tror på det, man gør, så skal det nok lykkes. Alle festivaler har startet som en lille festival og vokset sig store. Desuden tror jeg, at Færøerne har noget specielt at tilbyde, som de andre ikke har, f.eks. naturoplevelser og den nærhed, som er blandt folk.

AME's MySpace-side


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA