Artikel

Nas: Afrika er verdens fødested

Den amerikanske rapstjerne er aktuel med koncert og album sammen med Damian Marley

Det var en lettere træt og halvsyg Nas (tv. på billedet), der kom til telefonen fra Atlanta, USA for at tale med GAFFAs reporter. Et maveonde havde tvunget Nas til at afbryde et par planlagte studiesessions og han var nu i færd med at samle nye kræfter til den fortsatte turné med Damian Marley, der bringer parret til Vega i København 6. juli.

Samarbejdet omkring det nye album med søn af den afdøde reggaekonge Bob Marley Damian "Jr. Gong" Marley tog sin begyndelse for to år siden, men det første samarbejde mellem de to stammer tilbage fra singlen "Road To Zion", der er at finde på Damians Grammy-vindende album "Welcome To Jamrock" fra 2005. Nas fortæller:

- "Road To Zion" var egentlig ment som en enkeltstående begivenhed, men det lå ligesom i kortene at der var basis for et udbygget samarbejde, så da muligheden kom med albummet "Distant Relatives", var jeg ikke i tvivl om, at jeg var klar. Det har været en spændende og meget lærerig proces for os begge og vi har brugt meget tid sammen i studiet for at få produktet færdigt. Faktisk så synes jeg det er forbavsende, at vi i løbet af blot 18 måneder lykkedes med at få albummet færdigt, da vi jo oveni er optaget af andre projekter, ligesom vi bor langt fra hinanden. Vi mødtes typisk sammen over nogle dage, hvor Damian forinden havde forberedt musikken, og sammen arbejdede vi så på vokalerne. Vi forlod først studiet igen, når nummeret var færdigt i sin rå skitse, hvorefter Damain så arbejdede videre med musikken og finpudsede resultatet.

The Promised Land – Afrika
Afrika synes at være et gennemgående tema på albummets 13 numre, og det er ifølge Nas ikke nogen tilfældighed.

– Fra start var vi enige om at Afrika skulle være det gennemgående tema for albummet. Egentlig havde vi en plan om at overskuddet fra cd'en skulle gå til at bygge skoler i Congo, men den er vi endnu ikke helt færdig med at bearbejde. Vi er i gang med en brainstorm omkring dette lige nu. Et er dog sikkert, vil vi gerne at vi med dette album kan være med til helt konkret at forbedre mulighederne for det afrikanske folk, der har lidt meget gennem tiderne. Afrika er verdens fødested, derfra hvor vi alle stammer, men også et kontinent der har gennemgået meget smerte. I disse år synes Afrika at gennemgå en række store forandringer, men stadig er der mange problemer at tage fat på. Men albummet omhandler ikke kun Afrika. Mange af de ting vi kommer rundt om på "Distant Relatives" er universelle problemer såsom racisme, som stadig er et stort problem i verden og som vi alle har et ansvar for at standse.  

Musikalske søskende
Men det er ikke kun den menneskelige evolution, der gør at vi alle er forbundne. Nas hævder nemlig, at der også musikalsk er en sammenhæng mellem reggae og hiphop.

- Både Damian og jeg har musikalske aner - i og med at vore fædre begge var musikere. Den musikalske arv er derfor i os, så selvom vi har et ben i hver sin musik, så har vi alligevel en række ting til fælles. Men også genrerne reggae og hiphop er tæt forbundne. De er som bror og søster. Så vi er både fjerne slægtninge musikalsk som menneskeligt set, fortæller Nas, der medgiver at det for ham har været særdeles inspirerende at arbejde sammen med en reggae-kunstner som Damian.

- Jeg har stor respekt for Damian og hans store talent for både at kunne producere musik og som rapper/DJ. Mit samarbejde med ham har været som om jeg har fået et par ekstra ører og øjne og oveni er blevet velsignet med et ekstra talent, der har fået det bedste frem i os begge. Det har været så stor en oplevelse for os begge, at jeg tror Damian og jeg fortsætter samarbejdet i fremtiden, slutter Nas.

VIL DU LÆSE VIDERE?

Bliv medlem og få fuld adgang til alt indhold på Gaffa.dk

Få første måned for 1 kr. — Herefter kun 29 kr./md.

  • Fuld adgang til alt indhold på gaffa.dk
  • Mulighed for at fravælge annoncer på gaffa.dk
  • Rabat på billetter til udvalgte koncerter og festivaler
  • Adgang til GAFFAs magasinarkiv med over 500 magasiner - Danmarks musikhistorie

Opret din profil


    Allerede GAFFA+ medlem

    ANNONCE