Artikel

HALLOWEEN-PLAYLISTE: Uhygge og rædsel forklædt som uskyldig popmusik

Halloween er i aften over os, og vi har i den anledning samlet en række uhyggelige sange

Endnu en gang har allehelgensaften og uhyggen sænket sig over GAFFAs redaktion. Her er den årlige liste med sange, som på det ydre måske nok giver dig lyst til en svingom, men som i virkeligheden gemmer på nogle ret dystre og kuldegysfremkaldende hemmeligheder.

The Beatles – ”Run For Your Life”

Det hele ligger i titlen. John Lennon skrev angiveligt “Run For Your Life” ud fra Elvis-nummeret ”Baby, Let’s Play House”, der indeholder linjen ”I’d rather see you dead, little girl, than to be with another man”. Trods den muntre og uskyldige melodi formidler John Lennon her et skummelt narrativ, hvor en jaloux hovedperson gentagne gange truer sin kæreste med at slå hende ihjel, hvis hun er ham utro.

Kate Bush – ”Waking the Witch”

"Waking the Witch" er en interessant, men også uhyggelig sang. Nummeret er en del af sang-suiten The Ninth Wave (svarende til side 2 på albummet Hounds of Love), som bearbejder en kvindes oplevelser før, under og efter en nær-druknedød i kølvandet på et sunket skib. Sangen beskriver følelsen af at løbe tør for ilt og at være ekstremt afkølet. Nogle mener endda, at "Waking the Witch" også beskriver en voldtægt.

Maroon 5 – ”Animals”

Med en excentrisk og i den grad blodig musikvideo er ”Animals” et popnummer, hvor gruppens forsanger, Adam Levine, synger om seksuelt begær på en yderst forstyrrende og makaber måde. ”Baby, I'm preying on you tonight / Hunt you down, eat you alive” er ikke just den mest romantiske kærlighedserklæring, men snarere en grum sætning, der giver dig lysten til at kigge dig over skulderen, hvor end du går hen.

Lionel Richie – ”Hello”

Lionel Richie-klassikeren, der for de fleste mennesker nok blot er kendetegnet ved at være en lidt cheesy romantisk ballade, er rent faktisk en ret creepy stalker-historie. Når man ser musikvideoen til “Hello”, står det hurtigt klart, at sangen rent faktisk handler om en lærers lystige tanker om en elev. Det bliver ikke bedre af, at Lionel Richie, der spiller læreren i videoen, begynder at stalke eleven, som ovenikøbet er blind. Han får lynhurtigt proklameret sin kærlighed til det stakkels stalker-bytte, der blot kan høre Lionel Richie bag sig synge ordene: "And I want to tell you so much, I love you."

Foster The People – ”Pumped Up Kicks”

Det er velkendt, at dette upbeat og fængende nummer fra gruppen Foster The People ikke har en så munter betydning. som det glade omkvæd og den catchy bas-linje antyder. Kaster man blot et hurtigt blik mod teksten, skinner budskabet igennem. Nummeret er skrevet på baggrund af de mange tragiske skoleskyderier i USA, hvor teksten beskriver en ung mands forstyrrende tanker og fantasier om at myrde folk.

The Police – ”Every Breath You Take”

Hvis man nævner stalking og forfølgelse, kommer man ikke udenom The Police og deres Grammy-vindende signatur-nummer, der er maskeret som en uskyldig kærlighedssang. Gruppens berømte forsanger, Sting, har adskillige gange indrømmet, at nummeret handler om en besidderisk elsker, der overvåger hvert åndedræt og bevægelse fra sin elskede... bare en smule creepy, ikke?

Childish Gambino - "This Is America"

I starten af nummeret bliver man mødt af lyden af glade, sydafrikanske rytmer med et kælent kor, der synger en række ”yeahs”. Selvom man på facaden skulle tro, at der er tale om et glad og upbeat nummer, hersker der i musikvideoen absolut ingen tvivl om, at der er tale om en samfundskritisk sang. Den vittige rytme bliver nemlig hurtigt skiftet ud med synet af en mand, der trækker en pistol fra sin bukselinning og skyder en siddende guitarist midt i baghovedet.  Se, det er skræmmende i sig selv.  

Sia – ”Chandelier”

Sætningen ”I’m gonna swing from the chandelier” fra sangens omkvæd skal slet ikke forstås som et festligt stunt, og nummeret er ikke en stor hyldest til fest og farver, som man umiddelbart skulle tro ved første lyt. Det beskriver i stedet en melankolsk kamp med indre dæmoner og misbrug, som resulterer i et selvmord.

Denne dystre fortælling optræder desuden på den australske sangerindes sjette studiealbum 1000 Forms of Fear, hvis titel også kaster en mørk skygge henover det populære popnummer.

Billie Eilish – ”Bad Guy”

"Bad Guy" er i sin grundnatur uskyldig, men også skræmmende. Sangen handler om at miste sin uskyld og den smerte, der er forbundet med det. Da nummeret udkom, var Billie Eilish blot 17 år, men alligevel synger hun om seksuelle antydninger, sit korrupte indre og ligegyldighed. Sangen har også en ret så skræmmende billedside med blod, blå mærker og afskårne menneskehoveder.

Shakira - ”She Wolf”

Lidt i samme dur som Maroon 5s ”Animals” prøver Shakira også kræfter med at synge om seksuelt begær – også på dyrisk og forstyrrende manér. Blandt andet synger hun ”Sitting across a bar, staring right at her prey / It's going well so far, she's gonna get her way”. Det er vist godt, at Shakira i musikvideoen er spærret inde i et bur.

LÆS OGSÅ: LISTE: Ti mindeværdige musikvideoer fra genrens barndom

ANNONCE