Artikel

Fans erklærer 2023 for Mileys år: Sådan har karrieren ledt til den seneste single

Med ”Flowers” vender hun ryggen til den tidligere pop-rock-æra, men det er langt fra første gang, at hun vender karrieren 180 grader

Miley Cyrus har netop offentliggjort sin første single til det ottende studiealbum, der bryder den toårige pause, hun indtil nu har haft. Karrierens klæder har aldrig været de samme, og denne gang byder singlen på en sommerlig Cyrus.

Alt fra uskyldig barnestjerne til den rockede Miley og en periode, der skabte forsider på nærmest alle aviser. For hvordan kunne en barnestjerne pludselig stå og twerke op ad Robin Thicke, mens han synger den nu uacceptable sang "Blurred Lines."

”Jeg har hørt så mange kommentarer som: ”Vi vil have Miley tilbage.” Men du kan ikke fortælle mig, hvem det er” Miley Cyrus, 2017


Du får det bedste af begge verdener – eller?
13-årige Miley Cyrus står og smører hænderne ind i ketchup, fordi det er et mirakelprodukt, der sikrer bløde hænder. I et forsøg på naivt at score ham den pæne i folkeskolen.

Sådan starter Hannah Montana og en Disney-æra, der ikke kun har defineret Miley Cyrus, men som virker til at være en regnfuld sky, der følger flere stjerner over en længere periode. En uskyldig pige, der lever et dobbeltliv i et forsøg på at være normal. Spoiler-alert: Selvom hun ender med at være collegestuderende Miley Cyrus, endte hun selv for mange fans med stadig at være lig med barnestjernen.

”De fik mig til at ligne en, som jeg ikke var, hvilket formentlig skabte noget dysmorfofobi, fordi jeg var gjort pæn hver dag i så lang tid, og da jeg ikke var på showet, var det sådan, ”Hvem f--- er jeg?” fortalte hun Marie Claire i 2015.

Man kan ikke tæmme et vildt dyr
Det første forsøg på at bryde ud af Disney-karakteren kom med albummet Can’t Be Tamed i 2010. Som en fugl i et bur omringet af fotografer kan hun ikke være fri.

”Jeg vil være en del af noget, som jeg ikke kender / Og hvis du holder mig tilbage, eksploderer jeg måske / Jeg kan ikke blive tæmmet / Jeg kan ikke blive bebrejdet.”

Vi er stik modsat blonde Hannah Montana – med lædertøj, mørkt hår og en rocket stemning forsøger hun at sende et SOS-signal verden over. Hver rose har sine torne, som hun synger på albummet.

2013… Hannah-hvem?
Det er alligevel først i 2013, at Miley Cyrus kommer på hele verdens læber – for hvordan kan en barnestjerne pludselig udgive en sang som ”Wrecking Ball,” hvor hun intet tøj har på i musikvideoen. Meget synonymt ramte videoen som en ødelæggende kugle.

Med helt kort hår og tungen ude twerker hun op ad Robin Thicke, mens han upassende synger ”Blurred Lines.” Miley Cyrus var ikke lig med Hannah Montana – især ikke med et album, der pludselig bruger hiphop-genren.

Det var i denne periode, at hun besøgte Forum, København med ”hypet twerking” og de ”forudsigelige spredte ben.”

FOTO: Morten Rygaard
FOTO: Morten Rygaard

Younger now virker ældre
Efter både Bangerz og Dead Petz – der skal være Z efter begge, hvis nogen er i tvivl – kom Younger Now. Et album, der på mange måder er en tilbagevenden til rødderne i Nashville, faren, Billy Ray Cyrus, og Cyrus' gudmor, Dolly Parton. Med sange som ”Malibu” er vi taget tilbage til sommerstemning, og tøjstilen får et nøk mod en mere konservativ retning, der matcher countrystemningen.

LÆS OGSÅ: Miley Cyrus skifter image – igen

”Det skøreste, jeg kan gøre nu, er at optræde hos Fallon i bukser og en T-shirt. Ikke fordi, at jeg vil opføre mig ’normalt,’ men fordi det er, hvad jeg bærer,” fortalte hun Billboard i 2017.

”Jeg har hørt så mange kommentarer som: ”Vi vil have Miley tilbage.” Men du kan ikke fortælle mig, hvem det er,” fortalte hun Harper’s Bazaar i samme periode.

FOTO: Sony Music
FOTO: Sony Music

Et hjerte af plastic
I 2020 bevægede Miley Cyrus sig mod det mere rockede, men stadig hittende Plastic Hearts. Præget af hjertesorg til både Liam Hemsworth og Cody Simpson kommer tekster som ”Angels Like You” til at stå endnu stærkere. Og den nye lyd var netop inspireret af Mark Ronson, der lavede ”Nothing Breaks Like A Heart” med hende.

”Jeg følte ikke, at det var mit hjem, og jeg tror, at Mark hjalp mig med at skabe min lyd, hvor jeg kan gøre, hvad jeg ønsker, hvilket er mere moderne,” fortalte hun MTV om Younger Now.

FOTO: Morten Rygaard
FOTO: Morten Rygaard

Jeg kan elske mig bedre alene
I dag er det eksmandens Liam Hemsworths 33-års fødselsdag. Men det er også dagen for Miley Cyrus' seneste singleudgivelse, der subtilt lægger forholdet ind i teksten - ”Byggede et hjem og så det brænde” synger hun, mens hun vandrer i Los Angeles' gader. Og teksten er netop en reference til det hus, der brændte under skovbrandene i Californien.

Nu har sangeren det godt med at være alene, hvis man skal tro teksten til singlen, der har en lyd, som trækker paralleller til ”Slide Away” fra 2019. 

Sommeren starter snart: Miley Cyrus offentliggør album og udgiver single på eksmands fødselsdag

 

ANNONCE