Artikel

FOTOREPORTAGE: Niels Skousen sluttede cirklen

Se flotte billeder fra filmoptagelse og koncert på spillestedet hvor det hele begyndte

Tilbage i november udgav Niels Skousen sit seneste - og, vanen tro, kritikerroste - album, Blæsten og regnen. Og i går (26. januar, red.) vendte den efterhånden 78-årige rockpoet så tilbage til udgangspunktet - nemlig spillestedet Huset i København, hvor Skousen spillede nogle af sine alleførste livekoncerter sammen med musikalske venner som Peter Ingemann og Stig Møller.

Den udsolgte koncert blev dokumenteret af et filmhold under ledelse af instruktøren Linda Wendel, som har dannet par med Skousen siden slutningen af 1970'erne. På scenen blev Skousen bakket op af sit faste band med Anders Mathiasen og Kristoffer Munck-Mortensen på guitar, Jens Hein på bas og Bjørn Heebøll på trommer. Og også for sangskriveren selv var der tale om en helt speciel aften:

"Det bliver en særlig oplevelse at spille der, hvor så mange ting begyndte for mig. Vi spiller numre fra hele bagkataloget (enkelte, der ikke er spillet live før) og vi spiller numre fra Blæsten og regnen," noterede Skousen på Facebook, da koncerten blev annonceret i december 2022. 


Optagelserne fra Huset vil indgå i en kommende dokumentarfilm om Skousen, som skal have premiere i forbindelse med hans 80-års fødselsdag i januar 2024. "Jeg er i den indledende face til en portrætfilm om Niels. Sideløbende med finansieringen samler jeg materiale ind," udtaler Linda Wendel til GAFFA og uddyber:

"Filmen hedder Det forandrer sig til alle tider - Niels Skousen går mod de 80. Jeg har samlet materiale til den film i mange år. Jeg har dannet par med Niels i 44 år. Så der ligger en del arkivmateriale. Jeg har ikke taget konkret stilling til koncertmaterialet, men mon ikke at der kommer til at sidde et par livenumre i filmen?" lyder det fra Wendel, som var med til at sammensætte den helt særlige sætliste ved torsdagens koncert.

Her spillede Skousen og band flere sange, som sjældent eller aldrig har været spillet live tidligere - herunder sange fra albummet Landet rundt del 1, som udkom i 1980 og blev Skousens sidste album inden en pause på mere end tyve år. 


"Jeg har som filminstruktør været med til at sætte spillelisten ud fra nogle tidsperioder, jeg gerne vil belyse. Så den aften betrådte bandet jomfrueligt land, og der måtte flere øvedage til," fortæller Wendel.

Foruden filmholdet var GAFFAs rutinerede fotograf Per Lange til stede på Huset torsdag aften, og ovenfor kan du se en række skarpe skud fra koncerten.

ANNONCE