Kommentar

DJ’s hårde virkelighed: Kvinder i musikverdenen fortjener bedre

"Lad os ikke glemme, at musikken er kunst, og det samme gælder for kuratering og set-lister"

Debatindlægget er udtryk for skribentens egen holdning. Tia Korpe er direktør i Future Female Sounds, og Thomas Sandberg er forperson i Dansk Musiker Forbund.

Nattens mørke tæppe falder over os, mens farverige lysstråler skaber en elektrisk atmosfære på dansegulvet. DJ'en står hævet som en profet i templet for rytme og lyd, men bag denne glamouriøse facade ligger en verden af hårde arbejdsvilkår og udfordringer, som ofte forbliver usynlige for festglade nattens pilgrimme.

Dj’ens lange, mørke hår flyder i takt med beats, og hendes øjne lyser som stjerner i det uforglemmelige nattens univers. Hun navigerer gennem en labyrint af knapper, faders og BPM'er, hendes fingre danser som troldmænd i en magisk cirkel, der skaber og former musikken.

DJ'en er en sand mester i at skabe soniske kunstværker og fører os ind i en parallel virkelighed, men hun er ikke immun over for virkeligheden og de udfordringer, som mange kvinder og kønsminoriteter i musikverdenen oplever. DJ’s er musikere og kunstnere, som ofte arbejder utallige timer uden pauser, midt om natten og som kæmper for at finde tid til selv de mest basale behov som toiletbesøg mellem numrene.

Samtidig arbejder de i nattelivets sene timer, hvor alle undersøgelser viser at risiko for seksuelle overgreb og grænseoverskridende adfærd er størst.


Det er på tide at se bag scenen og sætte fokus på DJ'ens arbejdsvilkår. DJ's fortjener ikke blot vores anerkendelse for at skabe nattens magi, men også rimelige arbejdsforhold og en fair betaling for deres hårde arbejde under de udfordrende forhold, de ofte arbejder under.

Mange kvindelige DJ's kæmper for anerkendelse og lige muligheder i en branche, der historisk set har været domineret af mænd. De skal ofte arbejde endnu hårdere for at bevise deres værd og talent, og de udsættes desværre stadig for stereotyper og seksuel chikane. Det skal ændres. Det er påkrævet, at klubber og arrangementer tager ansvar for at sikre, at DJ's har rimelige arbejdsforhold, herunder adgang til pauser og beskyttelse mod uønskede seksuelle tilnærmelser.

Lad os ikke glemme at musikken er kunst, og det samme gælder for kuratering og set-lister. Begge dele fortjener anerkendelse. Det er DJ'ens hårde arbejde, der skaber den magi, der opstår i sammenspillet mellem musikken og oplevelsen på dansegulvet, og de fortjener bedre. Det er på tide at forpligte sig til at forbedre arbejdsvilkårene for DJ's og anerkende deres vigtige bidrag til nattens verden og musikbranchen.  Netop derfor er Future Female Sounds og Dansk Musiker Forbund i dialog og  samarbejder om at forbedre forholdene for DJ’s. For uden dem ville festen miste sin glød og magi.


LÆS OGSÅ: Professionelt udstyr, teknik og scenegulv: Spillested slår dørene op for kunstneriske produktionsophold

 

 


ANNONCE