Nyhed

Reportage: Korea rocker – del 1

GAFFA er taget på Zandari Festa 2015, Seoul, Sydkorea

Se flere billeder fra festivalen her

Sydkorea er i internationale musikalske sammenhænge næsten udelukkende kendt for den ultrapopulære K-pop-genre, som med sine sukkersøde og catchy popsange, leveret af nogle meget unge boy/girl-grupper, er blevet et verdensomspændende fænomen. Genren er i dag en af Sydkoreas største eksportsucceser og er især eksploderet, siden Psys single "Gangnam Style" for tre år siden lagde hele verden ned og blev den mest afspillede video nogensinde på YouTube.

Som en slags modpol til den meget præfabrikerede K-pop har Sydkorea dog også en stor og sprudlende indie-musikscene, som genremæssigt og kvalitetsmæssigt godt kan måle sig med Europas. Det kan man blandt andet forvisse sig om på den store årlige festival, Zandari Festa, som foregik midt i den sydkoreanske hovedstad Seoul i den forgangne weekend. 


Festivalen er ligesom Spot Festival i Aarhus en såkaldt showcase-festival, som især har fokus på nye upcoming talenter og morgendagens stjerner. Den tre dage lange festival bliver afviklet i det ultrahippe studenterkvarter og festmekka Hongdae, der er Seouls svar på Williamsburg i New York, Shoreditch i London eller Vesterbro i København.

Programmet byder på mere end 200 forskellige artister, bands og dj's, som spiller på 20 klubber, spillesteder og venues, der ligger tætpakket ved siden af hinanden i området. Langt hovedparten af de optrædende er lokale koreanske acts, som er stort set totalt ukendte på de hjemlige breddegrader. Derudover er der en god snes udenlandske bands fra både USA, Europa, Rusland, Canada, Japan og resten af Asien.  

Hipster-hovedstaden Seoul
GAFFA er blevet inviteret herover for at tjekke den koreanske indiescene ud, og eventyret starter med et par festivalfri dage i den topmoderne, pulserende og helt igennem fantastiske sydkoreanske hovedstad Seoul. Selvom byen med alle forstæder tæller svimlende 22 millioner indbyggere, er der fuldstændig styr på sagerne med en effektiv og turistvenlig metro, rene gader, grønne parker, lækker street-food og en tilbagelænet og chillet atmosfære, som man ellers ikke finder i andre asiatiske metropoler.


Især er området Hongdae enhver storby-hipsters våde drøm fyldt med cool kids i nyeste koreanske mode, hvilket for drengene indebærer smalle skjorter og langt pandehår og for pigerne ultrakorte shorts. Der bliver spillet guitar på gaderne, musikken driver dovent ud fra de utallige små barer og restauranter, og om aftenen sidder folk rundt på pladserne og drikker øl og varmer op til nattelivet, mens der er gang i koreanske barbeques overalt. Det hele minder mere om New York, Berlin eller London end ens forestilling om Asien, og her kan man virkelig tale om en by som aldrig sover, da det uendelige natteliv kører nonstop 24/7.

Det er dejligt efterårsvejr med 25 grader og høj sol og efter både at have besøgt det monumentale krigsmuseum War Memorial of Korea, gået en tur langs den nyåbnede å Cheonggyechon, som slanger sig seks kilometer gennem byen seks meter under gadeniveau og været en tur oppe ved den demilitariserede zone på grænsen til Nordkorea, starter de musikalske løjer fredag eftermiddag med en række korte showcase koncerter med både lokale og internationale bands.

Første band er den koreanske pige-duo Big Baby Driver. Stilen er iørefaldende folk-pop med akustisk guitar, mundharpe og cello. Sangene er melodiske og catchy drevet frem af en blød og fin vokal, og man bliver ganske fortryllet af de simple, smukke sange leveret på koreansk og engelsk. 

Den gode stemning fortsætter med den britiske singer-songwriter Jon Byrne, som har udgivet tre kritikerroste album og turneret intensivt i hjemlandet. Jon Byrne ligner med sin lange ranglede krop, kulsorte hår og skæg, hat, støvler og halskæder en vaskeægte rockstjerne à la Nick Cave eller Pete Doherty. Stemmen er dyb og kraftfuld og fyldt med power. Sangene er folk-rockede med et twist a punk og rockabilly og bliver leveret alene på scenen med en guitar, mundharpe og stomp-boks. Teksterne kredser om alt fra kokain til cigaretter, uforløst kærlighed og andre eviggyldige emner. Det hele er ekstremt talentfuldt, klapsalverne regner ned, og et regulært gennembrud burde ligge lige om hjørnet for den karismatiske musiker.


Festen fortsætter herefter på spillestedet Westbridge, hvor electro-discoduoen The KDMs er i gang med at fyre op for festen. De tunge basrytmer ryger ud fra scenen og skaber en heftig klub stemning, der straks sætter gang i dansen. Stilen er hårdtpumpede 80'er-beats tilsat 70'er disco-rytmer meget lig Hercules & Love Affair og Roisin Murphy eller Pet Shop Boys og A-ha.

Klubrytmerne kører også derudad for de lokale helte fra Liverpool med det skøre navn The Tea Street Band. Bandet har en udpræget Nordengelsk sound i stil med The Charlatans, The Stone Roses og en guitarlyd som The Edge fra U2. Musikken er catchy og dansabel, og man får straks en klub i Manchester og ikke et spillested i Seoul.

Sidste band fredag aften er koreanske The Street Guns, som er et forrygende og fandenivoldsk rockabillyband. Her kommer der for alvor gang i festen, og der bliver hujet, rocket og hoppet rundt på gulvet, mens bandet går amok på scenen. Bandet er iklædt med nitter, stramme jeans, læderjakker, pomade i håret og masser af swing i hofterne. Bandet kalder selv deres stil for "kimchibilly", som er en slags aparte blanding af den koreanske delikatesse kimchi og amerikansk rockabilly. De holder hele vejen igennem og kan uden tvivl sætte gang i enhver fest over hele verden. Tjek dem ud!

Herefter fortsætter løjerne med koreansk barbeque flere steder. Det er sådan i Seoul, at man sjældent går ud bare for at drikke. Der kommer altid en hel masse mad med, så man ender med at sidde og smovse lækre koreanske retter og drikke rigelige mængder soju, der er koreansk brændevin, til tre tiden om natten. Derefter ud på de kæmpe klubber, der ligger på rad og række, og som har åbent til 7-8 tiden om morgnen. Tak for i aften!


Se flere billeder fra festivalen her

 
ANNONCE