Nyhed

Led Zeppelin tilbudt forlig i strid om ophavsrettigheder

For en dollar og en sangskriverkreditering kan Jimmy Page og Robert Plant undgå en retssag om 'Stairway to Heaven'

Led Zeppelins Jimmy Page og Robert Plant kan undgå en retssag i den kontroversielle sag om ophavsrettighederne til den udødelige klassiker "Stairway to Heaven". De skal blot betale 1$ i bod og kreditere den afdøde Spirit-guitarist Randy California som medsangskriver. Det skriver Classic Rock.

Helt billigt er det dog ikke, da krediteringen betyder, at California vil modtage indtægter fra sangen. Repræsentanter for Californias bo udtaler, at de fremtidige indtægter for "Stairway to Heaven" vil blive brugt til at købe instrumenter og musikundervisning til fattige skolebørn.

Retssagen er sat til at begynde den 10. maj efter en dommer i begyndelsen af april gav grønt lys hertil og bygger på påstanden om, at dele af "Stairway to Heaven", udgivet i 1971, er baseret på Spirit-nummeret "Taurus", der blev udgivet fire år tidligere.


Det er den meget karakteristiske nedadgående kromatiske bevægelse i guitaren, som man mener, at Led Zeppelin har kopieret fra Spirit. Led Zeppelin turnerede med Spirit i tiden omkring tilblivelsen af "Stairway to Heaven", hvilket har bekræftet mistanken om plagiat yderligere. Michael Skidmore, repræsentant for Randy California, mener derfor, at Jimmy Page og resten af bandet skulle være blevet inspireret af kollegerne i Spirit, da de skrev kæmpehittet.

Jimmy Page har afvist påstanden som "latterlig" og for nyligt udtalt, at han ikke engang har hørt Californias komposition før efter anklagerne. Led Zeppelins advokater har argumenteret, at California afskrev sig rettighederne til sine værker før sin død, og boet derfor ikke har ret til at sagsøge dem.

Hvis Led Zeppelin tager imod tilbuddet, kræver advokaten Francis Malofiy, at Californias bo øjeblikkeligt får del i en licensaftale fra 2008 på 60 millioner dollars, der også inkluderer "Stairway to Heaven". Pengene vil blive brugt til Randy California Project, som opmuntrer til musikalsk beskæftigelse i Ventura County, California.


Kan du høre ligheden?



ANNONCE