x

Tønder Festival klar med syv nye internationale navne

Tønder Festival klar med syv nye internationale navne

En spand nye internationale navne er føjet til programmet for årets Tønder Festival, der løber af stablen den 24.–27. august. 

De syv nye navne tæller John Moreland (billedet), Karl Blau, Leyla McCalla, Lion Bear Fox, Mick Flannery, William Prince og Yola Carter

Ifølge festivalen selv kan man i Tønder opleve musik, som man ikke møder på andre sommerfestivaler, og mange af de internationale kunstnere, der optræder, er kun at opleve på den sønderjyske festival. 

Eksempelvis har festivalen fundet frem til nogle nye internationale navne, som præsenteres for første gang i Danmark. Det gælder blandt andre canadiske Lion Bear Fox og ditto William Prince

”Det er især på americana-scenen i USA og Canada, nye og interessante navne dukker op i disse år. Vi vil gerne give vores publikum muligheden for at opleve nogle af disse navne, mens de er er på vej op,” siger Maria Theessink, der er kunstnerisk leder af Tønder Festival.

 

John Moreland

Folk-musikeren kommer fra Tulsa i Oklahoma, og man kan da også høre inspirationen fra beslægtede musikere som Steve Earle og Woody Guthrie i John Morelands sange. Han har udgivet seks album og tre ep’er på knap ti år, både i eget navn og med de to rockbands Black Gold Band og The Dust Bowl Souls. Morelands seneste album hedder ”High on Tulsa Heat”, og det byder både på stille folk-ballader og mere rockede arrangementer. Sidst, han besøgte Danmark, var i januar 2016, hvor han var support for Jason Isbell i Vega, og nu er han igen tilbage i det danske.

 

Karl Blau

Han kommer fra det nordvestligste hjørne af USA og er blevet omtalt som en af heltene på indie-scenen i Nordvesten. Gennem sin 20-årige karriere har Karl Blau også eksperimenteret med mange musikalske udtryk, hvorfor titlen på hans seneste album ”Introducing Karl Blau” også er lidt misvisende, da Blau har mere end 40 udgivelser på cv’et. På albummet bliver vi med producer Tucker Martine (blandt andre My Morning Jacket) bag knapperne, introduceret til en country-crooner, der fortolker sangskrivere som Tom Rush og Waylon Jennings.

 

Leyla McCalla

Hendes musik kan bedst betegnes som folkemusik tilsat musikalske traditioner fra Louisiana og Haiti med afstikkere til klassiske genrer. Selvom Leyla McCalla er født i New York, er hendes forældre er fra Haiti, hvorfor den haitiske kultur er en naturlig del af hendes musikalske univers. McCalla er klassisk uddannet cellist og spiller desuden banjo og guitar. I foråret 2016 udkom hendes seneste album ”A Day For The Hunter, A Day For The Prey”.

 

Lion Bear Fox

Den canadiske trio blander folk, rock, pop med en dosis Westcoast-growl. De tre medlemmer, Christopher Arruda, Ryan McMahon og Cory Woodward, er alle sangskrivere og solister. De fandt sammen i 2012 og udgav året efter deres selvproducerede ep ”We’d Be Good Men” med seks egne sange samt et enkelt cover af Ray LaMontagnes ”Henry Nearly Killed Me”. Tidligere denne måned udgav Lion Bear Fox et album i fuld længde.

 

Mick Flannery

Den 33-årige sanger og sangskriver fra Irlands karriere som sangskriver begyndte, da han som helt ung rejste rundt i USA og tilmeldte sig en sangskriverkonkurrence i Nashville. Han udgav sit første album ”Evening Train” i 2007 og har siden slået sit navn fast både i Irland og på den internationale scene, og er inspireret af navne som Leonard Cohen, Bob Dylan og Tom Waits. På sit seneste album fra oktober 2016, ”I Own You”, har han efter eget udsagn lagt ”50 procent mere social bevidsthed ind”. Det kommer blandt andet til udtryk i tekster inspireret af den moderne digitale verden og Black Lives Matter-bevægelsen.

 

William Prince

Den canadiske sanger og sangskriver med den bløde barytonstemme opnåede sidste år med sin debutplade to nomineringer ved West Canadian Music Awards, hvor han vandt prisen i kategorien ”Aboriginal Artist of the Year”. William Prince har rødder i First Nation-folket, der holder til i Peguis-reservatet nord for Winniepeg på Manitobas prærie, hvilket også kommer til udtryk i hans seneste single ”7”, der er en hyldest til studenterne i Peguis.

 

Yola Carter

I starten af februar 2017 vandt den britiske country- og soulsangerinde og -sangskriver titlen som ”UK Artist of The Year” ved UK Americana Awards 2017. Et cadeau til en sangerinde, der først for nyligt har taget hul på sin solokarriere, men som dog ikke mangler erfaring inden for musikken. Gennem årene har Yola Carter nemlig samarbejdet med store navne som Massive Attack, Katy Perry og Will Young, og for nogle år siden fandt hun sammen med roots-bandet Phantom Limb som frontsanger. Efter to albumudgivelser i den sammenhæng gik hun dog i gang med et nyt kapitel som soloartist med americana-musikken i centrum. Indtil videre er det blevet til ep’en ”Orphan Offering”, der udkom i november 2016.

 

Årets navne er således indtil videre:

Lucinda Williams (USA), Shovels & Rope (USA), Loudon Wainwright III (USA), Marc Cohn (USA), Daniel Norgren (S), Grant-Lee Phillips (USA), John Moreland (USA), Savage Rose (DK), Foy Vance (ENG), Allan Olsen (DK), Lion Bear Fox (CAN), Sara Watkins (USA), A.J. Croce (USA), Altan (IRL), Tami Neilson (CAN), Kentaur (DK), Ìmar (SCO, IRL), Hush (DK), Afenginn & GLAS (DK, NO, FO, FI), Réalta (IRL), Nive Nielsen (GRL), Homesick Hank (DK), Dallahan (SCO/IRL), Romengo (HU), Talisk (SCO), Danni Nicholls (UK), Kaia Kater (CAN), Laura Mo (DK), Dorthe Gerlach (DK), Karl Blau (USA), William Prince (CAN), Yola Carter (ENG), Leyla McCalla (USA), Mick Flannery (IRL).


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA