Folkekirkens Musikpris er uddelt – og vinderne er...

Folkekirkens Musikpris er uddelt – og vinderne er...

Rapper, sanger og tekstforfatter Hans Philip (billedet) fra nu hedengangne Ukendt Kunstner har torsdag aften modtaget hovedprisen på kroner 100.000 ved uddelingen af den nyindstiftede Folkekirkens Musikpris i Luther Kirken på Østerbro.

Simon Kvamm og Peter Sommer har torsdag aften hver modtaget en pris på kroner 10.000. De tre sangere blev tildelt priserne for følgende sange:

Hans Philip for sangen "Overleve" (fra Ukendt Kunstner-albummet "Den anden side")
Simon Kvamm for sangen "Revner" (fra albummet "Vandmand")
Peter Sommer for sangen "Skønne spildte kræfter" (fra singlen af samme navn)

Hør sangene her:

Halvdelen af hovedprisen bliver jf. prisens fundats videregivet til et velgørende formål efter prisvinderens valg. De mindre priser tilfalder fuldt og helt den enkelte sangskriver.

Folkekirkens Musikpris, som i øvrigt selv er nomineret til Kristeligt Dagblads Initiativpris 2017, er indstiftet af et prisudvalg, som gennem mere end et år har arbejdet med at etablere den folkekirkelige pris, som i første omgang er målrettet sangskrivere inden for rytmisk musik.

Baggrunden er ifølge prisudvalget den, at "både unge, præster, lærere og ledere i kirkelige organisationer finder sange inden for den rytmiske musik, som taler ind i det religiøse sprog. Sange, som sætter ord på de store spørgsmål i livet. Spørgsmål, som er relevante for de fleste af os, og som giver livet og døden, troen og tvivlen og meningen med det hele et nutidigt udtryk. Dét gør de tre prismodtagende sange."

Om Sangen "Overleve" siger juryen blandt andet: "Sangen modtager hovedprisen, fordi den sætter ord på unges oplevelse af identitet og virkelighed i tidens konkurrencesamfund, og fordi det klare budskab i sangen er, at man skal vælge kærligheden frem for egoismen, rigdommen og berømmelsen. Juryen ser i sangen en samklang med flere tekster i Biblen – blandt andet Mattæus kapitel 6, vers 24, Mattæus kapitel 7, vers 12 og Prædikerens Bog – og opfatter i øvrigt musikken som iørefaldende, frisk og nutidig."

Om Sangen "Revner" siger juryen blandt andet, at "den giver unge lyttere stof til eftertanke. Sangen åbner mange betydningslag og fortolkningsmuligheder og forholder sig til størrelser som angst og frelse. Juryen ser i sangen en samklang med flere tekster i Biblen – blandt andet Mattæus kapitel 7, vers 24-27 og Lukas kapitel 17, vers 21 – og opfatter i øvrigt musikken som iørefaldende og frisk."

Om sangen "Skønne spildte kræfter" siger juryen blandt andet, at den giver unge lyttere stof til eftertanke. Sangen er lyrisk stærk og bringer store spørgsmål i spil – spørgsmål om menneskesyn (jævnfør blandt andet Paulus’ Brev til Romerne kapitel 7, vers 19), held og uheld, lykke og ulykke, håb og melankoli, fortabelse og forløsning."

I forbindelse med prisuddelingen er der offentliggjort et undervisningsmateriale, som frit stilles til rådighed for alle på www.folkekirken.dk.

Prisudvalget:

Prisudvalget:
Peter Tast, initiativtager, ungdomspræst i Skanderborg provsti og musiker
Ivan Rod, musikanmelder på GAFFA og Menighedsrådsmedlem i Rosenvængets sogn
Jesper Bay, direktør i konsulentvirksomheden MusicMatters
Rikke Holm, viceforstander på Engelsholm Højskole, tidligere ungdomspræst i Vejle og formand for SUK Danmark
Kristian Brogaard, ungdomspræst Frederikshavn og forfatter til materialet ”Musikvideo – nutidens
lignelser”
Bodil Terkelsen, medlem af Menighedsrådsforeningens bestyrelse og repræsentant i SUK-Danmark
Louise Højlund, K44, Den Folkekirkelige Skoletjeneste i Silkeborg.
Udvalget har i forbindelse med juryarbejdet hentet kunstnerisk konsulentbistand hos forfatteren Pablo Llambìas.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA