Nick Caves koncerter i Israel møder protester fra andre kunstnere

 Nick Caves koncerter i Israel møder protester fra andre kunstnere

Tidligere på året annoncerede Nick Cave, at han sammen med sine Bad Seeds skal give koncert i Tel Aviv i Israel 19. og 20. november. Nu har flere kunstnere, heriblandt Tunde Adebimpe (TV on the Radio), Thurston Moore og Roger Waters, opfordret Cave til genoverveje denne tur i et åbent brev på hjemmesiden Artists for Palestine: ”Tag ikke afsted! – så længe apartheid stadig findes” lyder det i brevet.

I brevet skriver kunstnerne blandt andet: "Vær trofast over for de af dine fans, der er imod Israels angreb på Gaza, stå op for friheden" og "Enhver form for optræden med Nick Cave på israelsk jord vil blive set som en offentlig godkendelse af tingenes tilstand."

I Waters' egen udtalelse, citeret af Pitchfork, skriver han:

”Gad vide om Nick og Bryan (Bryan Adams, der skal spille i Israel den 4. og 5. december) og Thom Yorke og resten af de fyre (Radiohead spillede i Tel Aviv 19. juli i år, red.) vil gå med til i en til to dage at opholde sig i administrativ varetægt, og måske endda få vækket og arresteret deres egne børn midt om natten … eller om de stadig ville kunne ignorere skrigene fra ofrene og de desperate råb på hjælp fra det palæstinensiske civilsamfund. Om de stadig ville krydse blokadevagterne … du kan enten lytte til skrigene, respektere dine brødre og søstres blokadevagter og støtte dem og stå ved dem i deres kamp for basale menneskerettigheder, som vi alle tager for givet, eller også kan du vende ryggen til, tage pengene og underholde deres ledere ved festerne.” 

Cave blev tidligere på måneden bedt om at boykotte sine shows af nogle israelske borgere, som i et åbent brev protesterede mod ”den israelske regerings undertrykkelse, besættelse, apartheidpolitik og etniske udrensning af det oprindelige palæstinensiske folk."

Nick Cave har endnu ikke kommenteret kritikken.

En del af underskriverne af Artists for Palestines brev var også involveret i sommerens kampagne imod Radioheads koncert i Tel Aviv. I dette tilfælde svarede Thom Yorke tilbage på især Roger Waters' kritik, hvilket startede en hård og bitter debat imellem parterne. Diskussionen endte med, at Radiohead spillede deres ifølge Pitchfork længste koncert i 11 år den aften i Tel Aviv.

LÆS OGSÅ: Roger Waters til Thom Yorke om omstridt Israel-koncert: Stop med at klynke

Nick Caves and the Bad Seeds spillede i Royal Arena fredag den 20. oktober til stor begejstring for GAFFAs anmelder. Uden for Royal Arena var der også en mindre delegation, der protesterede mod Caves koncerter i Tel Aviv.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Nick Cave and the Bad Seeds, Royal Arena, 20. oktober 2017

I 2015 blev MØ også udsat for hård kritik for at spille i en koncert i Tel Aviv. Hun valgte at donere overskuddet fra koncerten til organisationen Heartbeat FM, der igennem musik samarbejder for at styrke dialogen mellem israelere og palæstinesere.

LÆS OGSÅ: MØ tager til genmæle efter kritik

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA