Ny video fra det danske stortalent Iris Gold


Den dansk-engelsk-jamaicanske rapper og sangerinde Iris Gold er klar med en ny video til sin single "All I Really Know", og du kan se videoen ovenfor.

Det er en meget travl Iris Gold, GAFFA fanger en kold eftermiddag i november. Den fremadstormende sangerinde skal til Stockholm den følgende dag for at holde releasefest i anledning af sin nyeste single ”All I Really Know”. Derudover står den på adskillige interviews og en enkelt liveperformance i radioen. Når det svenske pr-eventyr er slut, går turen direkte tilbage til Danmark, hvor hun afholder nok en releasefest på Musikcaféen i København. Der er fart på Iris. Men lige nu, i timerne inden releaseraketten affyres, er hun ved at tilberede en skøn portion kviknudler, som hun forsikrer mig om, at hun nok skal spice op med lidt forårsløg og spinat.

Denne nomadetilværelse er ikke ukendt farvand for Iris Gold. Hendes barndom blev tilbragt på skiftende bosteder omkring Christiania og ved Folketeateret. Familien var besættere, dog i en mere fancy udgave, som hun selv udtrykker det. Kollektiver, hvor lille Iris omgikkes med forskellige skæbner – uløseligt forbundet med halvfjerdsernes farvefulde fritænkning og til lyden af Jefferson Airplane og The Mamas & Papas.

– Jeg husker, at min moster på et tidspunkt kom forbi med sin kæreste – en super cool hiphop-dj – som syntes, det var underligt, at jeg elskede halvfjerdsermusik. Han satte sig for at lære mig om hiphop-kultur. Så jeg satte mig ned og skulle bare sidde og lytte til hans vinylplader: Public Enemy, KRS-One, Beastie Boys – bare lytte og lytte og lytte. Musikken var helt mærkelig for mig i starten, indtil det slog klik, og så var det bare fucking fedt.

Piraten og giraffen

En musikalsk indoktrinering af flower power og hiphop fra den gamle skole har sat sit tydelige præg på Iris Golds musikalske univers. Med romantiske briller skuer sangerindens lydbillede tilbage mod disse skelsættende tider i musikhistorien, men den er samtidig rodfæstet i nutiden med hendes poppede og sikre stemmeføring. Det er solskinnende ”hippie-hop” med et tekstunivers, der videreformidler de rige historier, som Iris Gold bærer med sig.

På singledebuten ”Goldmine” fra 2015 møder vi et alter ego, som Iris havde som barn. En pirat og en usynlig giraf, som om bord på et skib, der for den udenforstående iagttager blot var en madras, sejlede ud på eventyr fra den ene havn til den næste.

– Jeg kan huske, at jeg på et tidspunkt boede i et skab, fortæller Iris og bryder forlegent ud i latter.

– Og i stedet for at blive trist over det, så tænkte jeg bare: Nå, det er bare der, hvor piraten har sin hule, ikk’?

Denne form for romantisering af virkeligheden, hvor det med Iris’ egne ord ”ikke altid var så nice”, er tydeligt at høre i ”Goldmine” såvel som i 2016-singlen ”Steve McQueen”.

Let Me Entertain You

Det tager heller ikke lang tid før omverdenen opfanger hendes forskønnende hiphop. En aprildag i 2015 ringer hendes telefon, og i den anden ende fortæller en stemme, at hun skal til Abu Dhabi med det samme. Hvorfor? Fordi selveste Robbie Williams gerne vil have hende til at spille support i anledning hans ”Let Me Entertain You Tour”. To dage senere står Iris Gold på scenen til Du Arena i Abu Dhabi med spotlysene lige i ansigtet og hun kan knap nok skimte de 25.000 skrigende publikummere på stadion.

– Min dj fuckede op inden de første 10 sekunder var gået! Men så begyndte vi at grine, slappe mere af og tænkte: Fuck det, lade os bare gøre vores ting, ik’?

Vel uvidende var Iris Gold på daværende tidspunkt om, at hun to måneder senere ville komme til at spille support for nok en stjerneartist. Denne gang var det for popfænomenet Taylor Swift på en solbeskinnet juni-dag i Hyde Park, hvor hun kunne spotte på nogle unge piger stå foran scenen og synge med til sine sange. 

Bekendelsen

Positiviteten er ikke til at tage fejl af med Iris Gold. Hun udstråler en varme og en venlig personlighed igennem interviewet, der ofte afbrydes af smittende latterudbrud.

– Det var faktisk Gisli (Gisli Gislason, producer for Phlake, red.), der sagde til mig, at det er lidt irriterende, at jeg er så glad hele tiden. ”Du kan ikke bare imødekomme folk med flower power og kærlighed. Du bliver nødt til at fortælle dem, hvorfor du har behov for at skabe den verden.”

Gislis indsigt resulterede i den for nyligt udgivne ”All I Really Know” – en musikalsk bekendelse med en større tyngde og en direkte facon end de foregående sange. ”Can’t fit hard times in a bottle of booze / I paid my dues, zipping on bitter truths”, som Iris rapper i indledningen.

– ”All I Really Know” er først udkommet nu, men det er jo egentlig den, der forklarer alle de andre sange, som allerede er udkommet. Det er lidt ligesom Star Wars, ik’?

 

Hvem?

Dansk-engelsk-jamaicansk rapper og sangerinde ved navn Iris Gold.

Hvad?

Opvokset med alt fra Jefferson Airplane til Public Enemy og kan hermed beskrives som en blanding af old-school hiphop, flower power og pop. Har udgivet fire singler på Spotify og et forfriskende funky mixtape på Soundcloud.

Hvor?

Født i London, men voksede op i København omkring Christiania. I de seneste år har hun været bosat i London, hvor hun blev en del af musikscenen. Har varmet op for blandt andre Blur, Taylor Swift og Robbie Williams. Hun er nu flyttet tilbage til Danmark.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA