x

Hør aldrig tidligere udgivet David Bowie-demo

Hør aldrig tidligere udgivet David Bowie-demo

I dag ville have været David Bowies 71 års fødselsdag, og i den anledning har hans pladeselskab Parlophone offentliggjort en aldrig tidligere udgivet demoversion af hans store 1983-hit "Let's Dance". Hør sangen nedenfor.

Produceren og guitaristen Nile Rodgers besøgte Bowie i dennes hjem i december 1982, og de gik i studiet i Montreux 19. og 20. december for at indspille en demoversion af sangen sammen med bassisten Erdal Kızılçay samt en andenguitarist og en trommeslager, hvis identitet ikke længere huskes af Rodgers.

David Bowies hjemmeside udtaler Nile Rodgers:

"Jeg er blevet velsignet med en fantastisk karriere, men mit kreative samarbejde med David Bowie rangerer meget, meget højt på listen over mine vigtigste og mest værdifulde samarbejder. Denne demo giver jer, fansene, et fugleperspektiv på begyndelsen af det. Jeg vågnede op min første morgen i Montreux med David, der kiggede på mig. Han havde en akustisk guitar i hænderne og sagde: "Nile, skat, jeg tror, dette er et HIT."

Dette fik Bowie som bekendt ganske ret i, og sangen toppede hitlisterne i store dele af verden, blandt andet England og USA. I USA blev den hans anden og sidste nummer 1-sang på Billboard-listen (den første var "Fame" fra 1975).

LÆS OGSÅ: Nekrolog: Ashes to Ashes – David Bowie 1947-2016

Nile Rodgers skriver videre:

"Denne optagelse var den første antydning af, hvad vi kunne gøre sammen, som jeg tog hans "folkesang" og arrangerede den ind i noget, som hele verden snart ville danse til og tilsyneladende ikke er holdt op med at danse til i de sidste 35 år. Optagelsen blev rettesnor til ikke bare sangen "Let's Dance", men hele albummet.

Hvis du spillede andenguitar eller trommer, så lad os vide, hvem du er!"

"Den tid, vi miksede den lige før jul var fuld af tårer, da det føltes, som om David var i rummet med os. Tillykke med fødselsdagen, David, jeg elsker dig, og vi savner dig alle!"

Sangen blev i sin tid indspillet med David Richards som tekniker og er nu blevet mikset af Nile Rodgers og Russell Graham.

Artiklen fortsætter under sangen

Bowie ville have hits

"Let's Dance"-albummet var første gang, Bowie arbejdede sammen med Nile Rodgers, som var blevet kendt for sin karakteristiske guitarlyd og evne til at skrue dansable diskohits sammen for grupper som Chic og Sister Sledge i slutningen af 70'erne. Bowie ville prøve noget nyt efter sit mangeårige samarbejde med produceren Tony Visconti, og ifølge Rodgers kontaktede Bowie ham netop, fordi han ville have hits – hvilket han fik, og albummet blev et af Bowies bedst solgte, om end mange af hans gamle fans syntes, det var for poppet.

Bowies fravalg af Tony Visconti førte i øvrigt til, at de to havde et dårligt forhold i mange år, men de genoptog samarbejdet på Bowies 2002-album Heathen og alle hans følgende plader til og med svanesangen Blackstar fra 2016.

Trods succesen arbejdede Bowie og Nile Rodgers først sammen igen ti år senere, på albummet Black Tie White Noise, der blev deres sidste album sammen.

David Bowie døde 10. januar 2016, to dage efter sin 69 års fødselsdag, som også var dagen, hvor han udgav albummet Blackstar.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA