x

Anmeldere: Ny dokumentar om Michael Jacksons overgreb virker overbevisende

Anmeldere: Ny dokumentar om Michael Jacksons overgreb virker overbevisende

Ofrene kaldes "utroligt overbevisende"

Fredag aften havde en ny dokumentar om Michael Jacksons angivelige seksuelle overgreb på børn premiere på Sundance-filmfestivalen i Park City, Utah. Og filmen, Dan Reeds fire timer lange Leaving Neverland, virker overbevisende ifølge flere anmeldere.

Filmen portrætterer Wade Robson og James Safechuck, som i dag er omkring 40 år. Wade mødte Jackson, da han som femårig vandt en dansekonkurrence, mens James stødte ind i ham som 10-årig i forbindelse med optagelsen af en Pepsi-reklame. De blev begge venner med Jackson hver især, og han inviterede dem ind på sin ranch Neverland, i første omgang med deres familier, men inden længe begyndte de to drenge at besøge Jackson alene og overnatte med ham i hans soveværelse. Forældrene gik med til dette, fordi de blev fortryllet af Jacksons stjernestatus.

Filmen beretter detaljeret om de seksuelle overgreb og fortæller også, hvordan Wade og James, da den første sag mod Jackson kom for retten, vidnede til fordel for ham og altså fortalte, at han var uskyldig – ifølge filmen fordi de var blevet hjernevaskede.

Varietys anmelder Owen Gleibermann skriver blandt andet:

"Filmen fortæller, temmelig troværdigt, hvordan dette skete. Jackson ville gennem misbrugsårene (for Robsons vedkommende var det, fra han var syv, til han var 14 år) fortælle de to drenge, igen og igen, at de ikke kunne afsløre noget af det, der skete; hvis de gjorde det, sagde Michael, ville både han og drengene komme i fængsel på livstid. Han skabte en stemning af grundlæggende frygt og sygelig loyalitet i dem, så de følte, at de ikke kunne afsløre det." 

Anmelderen skriver videre, at Jacksons død i juni 2009 af en utilsigtet overdosis sovemedicin måske var en "ubevidst selvdestruktion. Det kan være det ene sande udtryk for den erkendelse af skyld, som han ikke kunne lade sig selv føle."

The Hollywood Reporters anmelder Daniel Fienberg kalder Robson og Safechuck for "utroligt overbevisende" og roser ligeledes filmen, om end han konstaterer, at den føles en smule langtrukken.

The Telegraphs anmelder Alice Vincent giver filmen fem ud af fem stjerner og kalder den et "skræmmende billede af misbrug af børn." Hun nævner blandt andet, at Robson, der som ung og voksen har haft en solid karriere som danser og koreograf for blandt andre Britney Spears, besluttede sig for at fortælle sandheden, da han blev far i 2012 og derpå fik et nervøst sammenbrud, hvor han genoplevede sin barndom i et nyt skær. 

Michael Jackson blev første gang beskyldt for pædofili i 1993 af den 13-årige Jordan Chandler og dennes far. Jacksons hjem Neverland blev undersøgt af politiet, men der blev ikke rejst nogen retssag. Jackson betalte dog Chandler-familien 22 millioner dollar uden at erkende nogen skyld.

I 2003 offentliggjorde Martin Bashir tv-dokumentaren Living With Michael Jackson, der blandt andet viste Jackson holde i hånd med en mindreårig dreng og tale om at sove med ham. Umiddelbart efter offentliggørelsen af dokumentaren blev Jackson atter undersøgt af politiet, og han blev senere anholdt og tiltalt for syv tilfælde af overgreb mod børn. I 2005 blev han frikendt på alle punkter.

I forbindelse med filmens premiere har Jacksons nevø Taj Jackson, søn af Michaels bror Titi Jackson udtalt, at han vil crowdfunde en film, der skal rense Michael Jackson.

Filmen Leaving Neverland kan ses på HBO dette forår.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA