x

GRAMMY: Al den snak om lighed gav pote – kvinderne sejrer

GRAMMY: Al den snak om lighed gav pote – kvinderne sejrer

Kønsbalance og girl power er temaer, som prægede årets Grammy-uddeling i Los Angeles søndag

Awardshowet rummede i år betydeligt flere kvindelige, nominerede kunstnere end sidste år, og hele 31 kvindelige artister vandt en pris i år.

Antallet af kvindelige vindere er en drastisk øgning i forhold til sidste års award-show, hvor kun 17 kvinder hev en en pris med hjem ud af hele 86 forskellige awardpriser, som her blev uddelt.

Antallet af vindende kvinder til Grammy Awards er dermed næsten blevet fordoblet ved dette års show, da antallet af kategorier er uændret. Helt præcist er andelen af kvindelige vindere steget med 82 procent i forhold til 2018, og i 2019 udgør kvinderne 38 procent af de samlede vindere. 

Til award-showet i år var kvindelige artister nomineret i 38 kategorier, hvor 15 af de nominerede var at finde i Grammy Awards' såkaldt fire store kategorier, der indbefatter Årets Album, Årets Sang, Årets Plade samt Bedste Nye Artist. I 2018 var kun seks kvinder nomineret i de nævnte kategorier.

2018-udgaven af Grammy-showet blev af flere medier og af flere artister kritiseret for at være kønsdiskriminerende. Særligt mødte award-showets præsident Neil Portnow modstand for sin udtalelse om, at de kvindelige artister måtte ”tage sig sammen”, hvis de ønskede at blive nomineret til award-showet.

Dua Lipa svarede i år igen på Portnows ”tag-jer-sammen”-opfordring, da hun i takketale efter at vinde prisen Bedste Nye Artist sagde:

”Jeg antager, at vi kvinder virkelig tog os sammen i år.”

Af kvindelige artister, som yderligere løb med priser til årets Grammy, kan særligt Kacey Musgraves fremhæves for sine fire priser for henholdsvis Årets Album, Årets Bedste Country-Album (for Golden Hour) samt Bedste Solo Country-Optræden (for ”Butterflies”) og Bedste Country-Sang (for ”Space Cowboy).

Derudover vandt Cardi B award-showets pris for Bedste Rap-album, som den første kvindelige artist nogensinde. Også kunstnere som Lady Gaga, St. Vincent og Ariana Grande blev hædret for henholdsvis Bedste Popduo/Gruppe-Performance (Lady Gaga for ”Shallow” med Bradley Cooper), Bedste Rocksang (St. Vincent for ”Masseduction”) samt Bedste Pop-Vokal-Album (Ariana Grande for Sweetner).

LÆS OGSÅ: Her er årets Grammy-vindere

 

 

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA