x

Distortion: Når storbyen trænger til at blive vendt på hovedet

Distortion: Når storbyen trænger til at blive vendt på hovedet

København bliver endnu engang fuld af fest, streetevents og musik, når gadefestivalen Distortion løber af stablen den 29. maj til og med 2. juni

– Vi fandt pludselig ud af, at dét kunne man bare gøre.

Sådan fortæller Thomas Fleurquin om perioden fra 2005 til 2007, hvor den uafhængige festival Distortion begyndte at afholde gadefester i København. Distortion havde på det tidspunkt allerede eksisteret i godt og vel et årti, men mængden af gæster tog for alvor til i denne periode, som også markerede festivalens overgang fra frivillig amatørisme til et mere professionelt drevet foretagende.

– Mange harmløse og festlige piratfester opstod, og politiet var altid venlige og hjalp os med at lukke af for trafikken. Omkring 2007-2008 opstod der gadefester med 1.500 gæster, og det syntes vi var helt vildt, så vi startede et firma. Indtil da havde det hele været fuldstændigt undergrund, frivilligt, uden struktur. 10 år drev vi det ”just for fun”, lyder det fra Fleurquin, festivalens direktør og grundlægger.

Et rumskib med fokus på musikken

Distortion begyndte i 1998 med en vision om at fejre det københavnske natteliv og sammensætte de spændende projekter og mennesker, som bidrager til at holde liv i hovedstaden. Distortion er opdelt i tre koncepter: Street Party, som dækker over gadefesterne om dagen, Club Distortion, som står for dance-, techno- og hiphop-koncerter på diverse venues og opstillede scener efter mørkets frembrud og Distortion Ø, den afsluttende todages-festival på Refshaleøen. I år er der særligt kommet fokus på sidstnævnte.

– Den store forskel er, at Distortion Ø de sidste par år har udviklet sig til Nordeuropas førende festival for urban- og elektronisk musik. Blandt andet fordi vi omdanner en skov til et intergalaktisk rumskib med syv scener og knap 40 procent gæster fra udlandet. Gadefesten har fået alt for meget opmærksomhed i perioden 2011-2017, men vores festivalplads er endelig ved at få sin kongeplads tilbage.

I år byder Distortions musikprogram på koncerter med en række frembrusende navne inden for storbykulturen såsom 070 Shake (US), Adana Twins (DE), I Hate Models (FR) og Channel Tres (US). Festivalen har desuden skåret antallet af store scener ned fra 25 til cirka 12 per dag med hver deres klare profil, så man lettere kan gå på opdagelse i forskellige genrer og stemninger.

Københavnsk kærlighed

Førstedagen tilhører Nørrebro, hvor der vil være musik og gadeliv på blandt andet Dronning Louises Bro og Blegdamsgade, før festlighederne rykker til Vesterbro dagen efter. Her indfinder den årlige Red Bull-scene sig ved Øksnehallen, og Rådhuspladsen bliver forvandlet til trance-territorium.

– Jeg har altid været forelsket i København, fortæller Fleurquin. Han er vokset op i Paris, men har hele sit liv syntes, at den danske hovedstad var magisk. Gennem årene har han selv været med til at præge dens byliv, og selvom gadefesterne blot er ét enkelt aspekt af Distortion, og selvom de flere år har været tæt på at blive nedlagt, så er der stadig en mening med den kontrollerede galskab.

– København trænger til at blive vendt på hovedet en gang om året. Vi vil gerne hylde de sjove mennesker, som har spændende projekter. Hele Europa undrer sig over, at vi kan omdanne en hel bydel til et gyngende piratskib, mens vi spiller bordfodbold med politibetjente og hopper i kanalen.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA