GAFFAs julekalender 2019 - 16. til 20. december

GAFFAs julekalender 2019 - 16. til 20. december

16. Fraads: "døde i dine arme"
 
Aksglæde: – I 2019 så jeg Fraads live for første gang. Jeg var vidne til en energiudladning, der var voldsom og dragende. Samme energi kan man finde på deres indspilninger, hvor man endda får mere plads til at lytte til deres elektriske tekster, der dolker modtageren i hjertet og henter en ømhed og vrede i lytteren. Jeg faldt først for ”døde i dine arme”, der har en særlig melankolsk æstetik samtidig med at have fremdrift. Tjek dem ud.
 
 
17. Barselona: Jeg så livet forlade mig
 
Kippenberger: – Her i det herrens år 0 efter Det Store K er Barselona min klare favorit til en fremtidig tronarving. De har noget af den samme legesyge musikalitet, uimponerede udstråling og arbejdsiver som en galophest. Jeg føler mig både gammel og ung, når jeg lytter til deres sange eller ser dem på en scene. Det ligner og lyder som et oprør, som jeg ikke forstår, men får sommerfugle i maven over. Jeg tror slet ikke, vi har hørt i nærheden af det bedste fra deres hånd endnu, men de har allerede lagt fra land med et ekstremt alsidigt katalog, deriblandt en overset evergreen i nummeret “Jeg så livet forlade mig”.
 

18. Søren Huss: Fra støvfang til rod

Sanger og guitarist Asger Mygind fra VOLA fortæller:

– Da jeg for første gang stiftede bekendtskab med Søren Huss’ debutalbum Troen og ingen, var det som at falde ind i en slags ”Den lille pige med svovlstikkerne”-historie, hvor jeg sammen med hovedkarakteren oplevede mørke, kulde og savn. Huss er en mester udi kunsten at eksistere og fungere i et dystert rum, der i beskrivelsen aldrig bliver så sort, at der ikke er plads til, at en tændstik får lov til at lyse og brænde ud. Det er en smuk gave at forære lytteren, og den har betydet, at jeg ofte lytter til Huss’ musik, når sørgmodighed skal drejes over på ro og væk fra håbløshed.

– Der er mange øjeblikke i Søren Huss’ katalog, der rammer denne balance, og for nogle måneder siden opdagede jeg, at den heldigvis også findes på 2019-albummet Sort og hvid til evig tid. Albummet fortsætter sangskriverens bevægelse mod en lysere og mindre selvdestruktiv klang, hvilket allerede kunne høres i sangene på opfølgeren til debuten, men lytter man pladen mod enden, møder man den skyggefulde ”Fra støvfang til rod” som sidste stop. Sangen starter med et afdæmpet, men også svagt alarmerende klavertema, der leder over i Huss’ fortælling om at blive samlet op fra mørket af en hjælpende hånd. Hvem eller hvad det er, der i hans verden ”åbner døren på klem” ved jeg ikke, men tilstedeværet af en dyb omsorgsrelation oplyser omkvædets linjer, som gadelamperne oplyser ens yndlingsvej om natten. At mærke omsorg – eller blot tryghedsskabende indforståethed – er et privilegium, og Huss er god til at minde os om, at vi skal sende denne omsorg en tanke fra hjertet.

19. Loraine James: Sensual

Nikolaj Manuel Vonsild fra When Saints Go Machine fortæller: – Loraine James er jeg først stødt på med hendes album For You and I i 2019, hvor “Sensual” også er fra. Der så mange historier, der udspiller sig i detaljerne i det her track. De glitchede trommer, der degenererer, vælter og fortæller om en handling, der er sket, en slags historisk stempel.

– Når jeg lytter, længes jeg efter noget i mig selv, måske nærhed eller forståelse. Der er en spænding man bliver fastholdt i, mellem fortid og fremtid, og det skaber for mig det perfekte sammenspil og kontrast til grå.

20. Yangze: Event Horizon

Selina Gin fra Nelson Can fortæller: – Det, der især er så fængende ved det her nummer er, at mine ører og logiske sans har utrolig svært ved at placere det i en boks. Og det tvinger min fantasi frem – det hjælper mig med at lukke ned for alt omkring mig, mens jeg lytter, og lader mig blive i øjeblikket, jeg befinder mig i. Det er en utrolig smuk følelse.

– Jakob Littauer har en skrøbelig, men insisterende vokal, som vil frem, og som sanger, så er det bare så lækkert at høre nogen, der tør lege med effekter og kaste rundt med sin lyd. Det kan godt kræve et par lyt, før man kommer rigtigt ind i det soniske univers, fordi det ikke nødvendigvis er "nem lytning", men det synes jeg ofte er de sange, der bliver udødelige for os. Det kan gøre en sang uundværlig. Det er et smukt stykke musik, som jeg vil opfordre alle at lytte til med gode hovedtelefoner på alene i deres seng, og bare lade hans univers brede sig i rummet og tænde for din fantasi. 

Se musikvideoen til Yangzes "Event Horizon" og hør hele playlisten nedenfor:

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA