Nyhed

De første koncerter i USA efter coronakrisen ser dagens lys

GAFFA.dk – alt om musik

Arkivfoto fra Avicii-hyldestkoncerten i Stockholm i december 2019

Arkansas er én af de stater, der har åbnet op for koncert- og kulturlivet igen. Første live-distance-koncert løber af stablen i næste uge.

USA er det land, der har oplevet flest tilfælde af coronasmittede (1,2 millioner), hvilket har medført godt 72.000 dødsfald. Det svarer til omkring en fjerdedel af alle dødsfald, der er registreret på verdensplan.


Alligevel annoncerede Arkansas’ guvernør Asa Hutchinson i mandags, at indendørs spillesteder kunne genoptage livearrangementer fra den 18. maj.

Denne håndsrækning har spillestedet Temple Live i Fort Smith tyvstartet på, da de fredag den 15. maj byder på en akustisk solokoncert med Bishop Gunns Travis McCready. Sådan skriver NME, men historien fortæller ikke om eller hvordan, Temple Live har fået lov til at holde forpremiere på Asa Hutchinsons udtalelser.

De fortsatte restriktioner og rammer for koncerterne betyder dog, at Temple Live, som har en kapacitet på 1.100 sæder, kun udbyder 229 billetter, og at gæsterne fordeles ud på zoner. Billetkøbere kan købe op til 12 billetter, som de vil være i zone med, og hvorfra der vil være to meter hen til næste. Alle deltagende skal ydermere bære ansigtsmasker, og der vil også være restriktioner omkring hygiejne og toiletbesøg.


LÆS OGSÅ: Koncerter i coronaens tid – hvad tænker spillestederne om genåbning?

Arkansas følger med denne genopretningsplan dermed i fodsporene af Missouri, som i mandags med øjeblikkelig virkning gav grønt lys til, at større begivenheder og events kunne blive afviklet med de rette foranstaltninger. Denne udmelding har dog ikke umiddelbart affødt en større bølge af koncerter, og St. Louis’ borgmester Lyda Krewson var blandt andet også ude at udtale, at ”vi vil fortsætte med at rette os efter data og ikke datoer.”

Der er dermed ikke hel enighed om, hvorvidt denne genopretningsstrategi er sundhedsmæssigt forsvarligt, og vi skal ikke længere tilbage end til sidste uge, hvor Reuters fremlagde deres undersøgelse af, hvilken holdning amerikanerne har, når det kommer til coronavirus og kulturliv. Hele 55 procent af de adspurgte foretrak, at kulturlivet først åbnede, når coronavirussen var under kontrol, og der var udviklet en brugbar vaccine.


LÆS OGSÅ: UNDERSØGELSE: Så mange amerikanere vil vente på vaccine, før de går til koncert igen

Flere eksperter har udtalt, at denne vaccine først vil stå klar engang i 2021, men USA's præsident Donald Trump udtalte for nylig, at han følte sig overbevist om, at man kunne have en vaccine klar inden udgangen af året.

I et notat fra Statens Serum Institut vurderes det, at spillesteder er i højrisikogruppen, når det kommer til smitterisiko, og det virker derfor usandsynligt, at der vil blive åbnet op for denne del af kulturlivet, når Mette Frederiksen senest i weekenden annoncerer næste skridt i genopretningsplanen for Danmark.


LÆS OGSÅ: GAFFA TV bag kulisserne i et tomt Musikhuset: "Vi venter på den skønne Mette Frederiksen"

ANNONCE