x

Radikale og Venstre: Spillestederne skal kende deres fremtidsudsigter

Radikale og Venstre: Spillestederne skal kende deres fremtidsudsigter

Det er urimeligt at skulle drive spillested uden at kende forholdene, mener kulturordførerne for Venstre og Radikale Venstre. Venstre hælder til en fuld genåbning af spillestederne, hvis smittetallene tillader det, mens De Radikale forslår en delvis genåbning.  

Det var helt berettiget, da en spillestedsleder i sidste uge skrev et læserbrev til GAFFA, hvor han klagede over regeringens manglende udmeldinger til landets spillesteder. Det mener kulturordførerne fra oppositionspartiet Venstre og støttepartiet Radikale Venstre. 

LÆS OGSÅ: Åbent brev til Folketinget fra spillestedsleder: Kom hjem fra ferie, vi står på afgrundens rand

Hos Venstre mener man, at spillestederne bør kunne få at vide, under hvilke forhold de må afholde koncerter. 

– Mange kultursteder er jo afhængige af at kunne planlægge, booke og sælge billetter til arrangementer, der ligger ud i fremtiden. Det skal de kunne uden at frygte for de økonomiske konsekvenser. Derfor er det helt rimeligt, at man ved, om man fra september måned kan afholde store arrangementer, siger kulturordfører Britt Bager (V) (til højre på billedet) til GAFFA.

Hos det Radikale Venstre mener man, at spillestederne burde have fået en klar melding om, hvorvidt de kunne forvente at få kompensation.  

– Kritikken er helt på sin plads. Spillestederne burde have fået en klar melding allerede tilbage i slutningen af juni, så de vidste, hvad de kunne regne med. Det behøvede ikke nødvendigvis være en melding om, hvornår de må åbne for fulde huse. Det tror jeg alle sammen, vi kan forstå afhænger af den konkrete smutteudvikling. Men de burde have fået en klar melding om, at hvis de kun måtte åbne med restriktioner, så ville de blive kompenseret, og de skulle også have fået klar besked om, hvilken kompensation, de ville få, skriver kulturordfører Zenia Stampe (R) i en mail.  

Udmelding kommer for sent

I starten af august har regeringen indkaldt til forhandlinger om, hvilke rammer spillestederne får lov til at åbne under, og om spillestederne skal have mulighed for økonomisk kompensation. Her hælder både Radikale Venstre og Venstre til, at spillestederne som minimum får lov til at genåbne med et delvist publikum og mod kompensation. Hos Venstre ser man gerne en fuld genåbning, hvis smittetallene tillader det.

I det tidligere nævnte læserbrev forslog spillestedsdirektøren ellers enten en fuld genåbning eller en tvangslukning af spillestederne mod kompensation. Sidstnævne har også været nævnt af flere spillestedsledere. 

– Jeg synes, at det er to gode forslag. Men han mangler kompromisset: At man kan afholde koncerter med delvist publikum og kompensation. Jeg nævner det, fordi jeg også ser problematikken med kulturbriller, og jeg ville være ked af, hvis al kultur lukkede ned. Vi oplever også fodboldkampe og andre kulturbegivenheder, som bliver afholdt under andre vilkår. Det er både vigtigt for danskerne og kulturlivet, at vi kan blive ved med at indtage kulturen – og særligt i de tider, vi befinder os i, siger Britt Bager og uddyber: 

– Vi ved heller ikke, hvor længe coronavirusset er i udbrud, uden at vi har en vaccine. Så vi tror også på, at spillestederne skal finde en måde at holde åbent på alligevel, og at vi alle skal lære at leve på en anden måde i en periode. Og at vores kulturoplevelser bliver afholdt på en anden måde.

Også hos Radikale Venstre foretrækker man en model, hvor spillestederne får lov til at genåbne – også af hensyn til det øvrige musikliv. 

– Vi foretrækker en model, hvor vi kompenserer for reduceret omsætning frem for en egentlig tvangslukning. Efter forløbet omkring arrangementsordningen, force majeure og kunsternes tabte honorarer, er vi simpelthen bange for, at en tvangslukning vil stille kunsterne og de mange løstansatte helt uden indtægtsgrundlag, siger Zenia Stampe. 

LÆS OGSÅ: Joy Mogensen åbner for hjælp til kulturlivet – herunder spillesteder

GAFFA har forsøgt at få en kommentar fra kulturminister Joy Mogensen (S). Kulturministeriet oplyser, at ministeren afviser at kommentere før starten af august, når der er forhandlinger om genåbningen af spillestederne. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA