x

Klaver for begyndere

Klaver for begyndere

De fleste har en idé om, hvordan de får et klaver til at afgive lyd. Der er dog et stykke vej fra at bokse på de hvide tangenter til at koordinere to forskellige rytmer i højre og venstre hånd, mens foden styrer fortepedalen i forskudt tempo. Selvom et klaver, eller et flygel, kan virke stort og overvældende, er der heldigvis kort vej til at spille nemme melodier og flotte klange. På denne side er der sammensat en guide til dig der er nybegynder i klaverets verden, men som har mod på at lære og forstå instrumentet. En god start til dig der har et brændende ønske om at lære at spille klaver, er at investere i instrumentet fra start af, så du altid har muligheden for at øve dig på hjemmefronten. Et klaver kan være en dyr post, hvorfor det kan være en god idé at søge råd hos din bank for at finde de billigste lån, til at kunne låne penge til at klaver, der senere hen kan være et startskud til at realisere en drøm.

Gode råd til begyndere
Som nybegynder kan det være svært og uoverskueligt at vide hvor du skal begynde, når du sidder foran klaveret for første gang. Derfor er der nedenfor sammensat en guide til nybegyndere på klaveret, så oplevelsen og opstarten bliver mere medgørlig.
Daglig øvelse gør mester
Det giver bedre resultater at øve 10 minutter hver dag end 1 time en gang om ugen. Det hjælper også med at tilvænne og træne fingrene. Hold instrumentet inden for rækkevidde, så du ikke først skal bruge halvdelen af øvetiden på at blive klar.

Spil fra hjertet
Det lyder som en kliché, men det vigtigste i musik er, at det kommer fra hjertet, og at man ikke tænker på at skulle præstere eller føre sig frem - det skal være sjovt at spille musik.
Placér hænderne rigtigt
Det er vigtigt at bruge hænderne korrekt for at få den bedst mulige lyd, men også for at være sikker på at undgå skader eller andre gener når man spiller og øver.
Fingre og håndled skal vænne sig til arbejdet, og i starten kan man få ømme led, hvis man spiller for længe af gangen. Hvis der til gengæld går for lang tid mellem øvelserne, opbygger man ikke den nødvendige styrke og færdighed.

Husk pauserne
Man skal også vænne sig til at bruge fingrene uden at spænde i håndled, underarm, albue og skulder. Hvis man føler ubehag i hånd og arm, skal man skifte stilling og holde en pause for at undgå skader. I starten kan det føles som en udfordring at tilvænne sig, men det kommer hurtigere end man tror.
Sværhedsgrad og motivation
Kast dig ikke ud i noget, der er for svært - og del det op. Start med at spille melodiens toner, derefter den rigtige rytme og til sidst samtidig. Fortæl din lærer, hvad du gerne vil lære, så I sammen kan planlægge den helt rigtige undervisning for dig. Det er altid en succesoplevelse, når man pludselig kan spille med på sine yndlingssange.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA