Nyhed

VEGA må fyre flere af sine medarbejdere: ”Det er et stort indgreb”

GAFFA.dk – alt om musik

Efter en lang og hård kamp for at holde gang i danskernes koncertoplevelser ser det københavnske spillested Vega sig nødsaget til afskedige ansatte og sætte flere medarbejdere ned i tid.

I onsdags lyste hele Danmarks eventbranche rødt for at understrege den dybe krise, de står i. Vega i København har set sig nødsaget til selv at gribe til handling for at holde sig oven vande. Det resulterer i, at flere medarbejdere bliver fyret eller sat 20 procent ned i tid. I alt kommer der til at mangle mellem seks-syv mennesker på Vegas kontor, og cirka halvdelen af det nuværende personale bliver berørt på den ene eller anden måde.

Direktør for Vega, Steen Jørgensen, er dybt beklagelig over situationen, men ser i øjeblikket ikke andre løsninger for at sikre spillestedets levedygtighed, særligt på den anden side af nytåret. Usikkerhed om fremtidige kompensationsordninger og det videre COVID-19-forløb får spillestedet til at skære helt ind til benet:


– I forhold til den værktøjskasse, vi ellers har haft at arbejde med, er det et ret stort indgreb, forklarer Steen Jørgensen om nedskæringerne.

LÆS OGSÅ: Eventbranchen lyste rødt - se billederne her

Direktøren for spillestedet fortæller, at de på trods af disse besparelser stadig forventer økonomiske udfordringer i en tid, hvor det er svært at forudsige deres fremtidige muligheder og økonomiske råderum:


– Vi skærer, hvor vi kan, men det hele er en balancesag. Det er ligesom med et træ. Hvis du skærer alle grenene af, så går det ud, forklarer han.

Spillestedet genåbnede i slutningen af august måned efter den store corona-nedlukning med adgang til en tredjedel af den normale publikumskapacitet, og Steen Jørgensen fortæller, at det er en stor prioritet for dem at give danskerne mulighed for fortsat at kunne gå til koncerter med de restriktioner, der nu engang er.

Erhvervsminister Simon Kollerup forklarer i en skriftlig kommentar til GAFFA, at deres intention er at hjælpe den pressede eventbranche, herunder Vega:


– Derfor holder vi hånden under vores erhvervsliv med forskellige hjælpepakker, så vi hjælper dem, der er ramt af restriktioner. Og vi har afsat yderligere 100 mio. kroner i særlig pulje til de hårdest ramte brancher. Og så sent som i fredags har vi lagt op til at udvide hjælpen, så leverandører til arrangementer med mere end 50 deltagere også kan få støtte. Tiden med corona er svær at forudse, og derfor vil vi løbende kigge på hjælpeordningerne, så de hjælper danskerne og virksomhederne bedst muligt.

LÆS OGSÅ: BRANCHEN LYSER RØDT: SF's kulturordfører bakker op om handling

Uforudsigeligheden i regeringens kompensationsordninger volder dog Vega problemer:


– Først i går fik vi mulighed for at angive en ansøgning om Aktivitetspuljen. Udmeldingerne om vores økonomiske muligheder kommer helt generelt i en timing, som er meget ulig den måde, vi arbejder og driver koncertvirksomhed på. Og vi ved i princippet ikke, hvad der kommer til at ske i november og december måned og videre frem, hvor vi jo allerede har et koncertprogram, forklarer Steen Jørgensen med henvisning til, at Aktivitetspuljen i øjeblikket kun er gældende til den 31. oktober 2020.

Og det er ikke kun Vega, der efterspørger mere handling og afklaring fra Kulturministeriet.

I onsdags lyste hele eventbranchen rødt med formålet om at gøre opmærksom på den store krise, og det manglende fremtidssyn, branchen står med.


Som reaktion på kulturlivets pres fortæller Joy Mogensen i en kommentar til Danmarks Radio, at hun har indkaldt kultur- og idrætslivet til et møde i næste uge:

– Når muligheden igen er til stede, vil vi meget gerne se på, hvordan vi kan bruge de gode erfaringer (fra superligaordningen red.) til at sikre, at vi igen kan få afviklet større publikumsbegivenheder inden for en sundhedsmæssig forsvarlig ramme. Vi er mange, der savner det store fællesskab, som de store kultur- og idrætsbegivenheder giver os, skriver Joy Mogensen til dr.dk.

ANNONCE