x

Musikere: DMF-formand skyder helt ved siden af i sexisme-debat

Musikere: DMF-formand skyder helt ved siden af i sexisme-debat

Skrevet i samarbejde med Simone Nowack

Anders Laursen, formand for DMF (Dansk Musiker Forbund), har modtaget skarp kritik fra adskillige musikere efter at have udtalt sig om sexisme-problematikken i musikbranchen.

“Det svarer jo til at sige, at kvinder selv er skyld i, at de bliver voldtaget pga. deres påklædning”.

Mener formanden virkelig, at fordi voksne kvinder tager seksuelt udfordrende tøj på, så er de selv skyld i, at folk krænker dem?”.

“Kvinder brokker sig over seksualisering og marginalisering, og så vælger han at føre det over på et par popartisters påklædning?”.

Disse kommentarer er blot nogle få ud af mange, der siden i går er eksploderet på de sociale medier. Det sker i kølvandet på, at formand for Dansk Musiker Forbund, Anders Laursen, i en artikel til Politiken udtaler sig om sexisme i musikbranchen – et stort tema, hvor 97 kvinder står frem med deres egne oplevelser.

Deres oplevelser handler om overgreb, uønsket seksuel opmærksomhed, grænseoverskridende kommentarer, nedværdigende behandling på pladeselskaber, på spillesteder og af bookere. Men også om alders-blaming, fravalg af kvinder i den fødedygtige alder og konsensus om, at der kun er plads til ganske få kvinder i branchen.

Det er især en udtalelse om, at sexisme ikke kan reduceres til et problem i musikbranchen, som har fået mange fra branchen til at reagere på de sociale medier. Anders Laursen udtaler til Politiken, at det bliver et kulturproblem, når musikere som Rihanna, Beyoncé og Cardi B står “letpåklædte på en scene og snor sig op og ned ad hinanden”, fordi de sælger deres musik på noget andet end musikken. 

“Det, han siger er, at fordi nogen har et bestemt kunstnerisk udtryk, så må de regne med forulempelser. Det er er den sygeste holdning. Særligt fordi dem, han udtaler sig om, er ekstremt succesfulde pga. deres talent og sange! Og det vidner også om, at han ikke forholder sig til alle de andre tilfælde af sexisme, som ikke omhandler overgreb, men manglende respekt!” lyder det blandt andet fra Annika Aakjær i et kommentarspor på DMF’s Facebookside, hvor formanden netop har skrevet en uddybende forklaring på gårsdagens udtalelse i Politiken.

Manglende støtte fra DMF
Et andet iøjnefaldende kritikpunkt, som Facebook-debattørerne raser over, er især formandens udtalelse om, at DMF har kendt til problemet længe, men ikke har kunne stille noget op, hvis ikke der blev råbt højt fra kvinderne selv. Det er en kritik, Anders Laursen nu forsøger at rette op på, med en uddybende kommentar på Facebook:

“På baggrund af de tilbagemeldinger, jeg har fået det sidste døgns tid, forstår jeg, at de mange kvinder, som har været ofre for sexisme, ikke har kunnet stå frem før nu. Den enkelte kvinde har ikke kunnet tage kampen op mod en kultur, som har været indgroet både i musikbranchen og i samfundet generelt. Det er ikke i orden.”

Men Anders Laursens nye forklaring har kun fået debatten til at blusse endnu mere op.

“Vi har ikke brug for din medfølelse. Vi har brug for din udelte støtte og fremfor alt HANDLING! Din artikel i Politiken var totalt dino,” skriver en bruger til opslaget.

Andre brugere udtrykker ligeledes frustration over, at formandens anerkendelse af problematikken kommer så sent, når han nu har været opmærksom på udfordringerne længe. En skriver:

Nej, det er ikke i orden, men det er den manglende indsigt og forståelse fra en formand heller ikke. Det kunne have været så fedt med støtte på forkant, fremfor bagkant”, skriver en til opslaget.

Bestyrelsesmedlemmer uenige

Mange bestyrelsesmedlemmer i DMF erklærer sig uenige med formandens udtalelse i Politiken. Bestyrelsesmedlem Mai Seidelin Nørby skriver følgende i et kommentarspor på Facebook:

“Det er virkelig en møgsag for DMF, og stort set alle er uenige i hans (Anders Laursens, red.) udtalelse. Der kommer en modudtalelse fra andre bestyrelsesmedlemmer i morgen.”

GAFFA har kontaktet Anders Laursen med henblik på en uddybende kommentar, men har endnu ikke kunnet få fat på ham.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA