Nyhed

NY UNDERSØGELSE: Den musik, du hørte som 14-årig, præger dig mest

GAFFA.dk – alt om musik

500 mennesker i alderen 18–82 år blev bedt om at lytte til 111 sange fra den franske singlehitliste mellem årene 1950–2015 og give deres vurdering

Ifølge en ny forskningsundersøgelse er det den musik, du hørte som 14-årig, der karakteriserer dig mest, skriver Dagens Nyheter.

I den britisk-franske undersøgelse undersøgte forskerne et psykologisk fænomen kaldet "memory bump". Hukommelsespuklen er den tid i ungdomsårene og den unge voksenalder, hvor vi bedst både gemmer og værdsætter minder. En tid i livet, som vi husker særlig godt, og som har en tendens til at karakterisere os.


Forskerne ønskede at undersøge dette fænomen i forbindelse med musik i større skala. 500 mennesker i alderen 18–82 år blev bedt om at lytte til 111 sange fra den franske singlehitliste mellem årene 1950–2015. Derefter skulle personerne svare på, hvor godt de genkendte sangen, hvad de syntes om den, og om den fremkaldte minder. Forskerne kunne se en stærk forbindelse mellem alderen 14 år, og hvor godt folk genkendte sangen, og hvor mange minder den genererede.

Aldersgrupperne var imidlertid forskellige, når det kommer til, om deltagerne kunne lide sangen. De ældre var mere tilbøjelige end de yngre deltagere til faktisk at kunne lide den musik, der hittede, da lytterne var 14 år. "Da den undersøgte musik er den, der er fundet på toplisterne, er der begrænsninger i undersøgelsen", siger Kelly Jakubowski ved British Durham University i England til DN. Det kan være, at folk, der i en alder af 14 lyttede meget til musik, der ikke var på hitlisterne, sandsynligvis var mest påvirket af den pågældende musik.

Forskere antyder også, at musik måske har været bedre tidligere. "En interessant ting, vi opdagede, var at sangene, der blev udgivet mellem omkring 1975 og 1985, generelt blev værdsat af alle, uanset aldersgruppe," siger Jakubowski. "Der ser ud til at være perioder, hvor musik simpelthen betragtes som bedre musik og er vellidt af flere mennesker. Det kan naturligvis handle om vores udvalg af sange, men det handler sandsynligvis også om, at disse sange har bestået tidstesten, så selv unge mennesker kan lide dem."


Undersøgelsen var baseret på fransk indenlandsk musik, men også sange som Queens "Bohemian Rhapsody", Eagles' "Hotel California", Gloria Gaynors "I Will Survive", Nirvanas "Smells Like Teen Spirit" og Rihannas "Don't Stop The Music".

LÆS OGSÅ: Forskning: Mænd med guitarer har større chance for at få en date

ANNONCE