Nyhed

Computere bliver omfattet af blankmedie-ordningen

GAFFA.dk - alt om musik

Ny aftale mellem regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Frie Grønne har indgået en aftale, der betyder, at blankmedieordningen nu udvides til også at ramme computere, tablets, smartphones og andre tilsvarende gadget. IT-branchen er dog ude og advare om, at den ikke vil give mere kompensation til artisterne

Tidligere på ugen kunne regeringen og forligspartnerne fra Enhedslisten, Frie Grønne, SF og Radikale Venstre fortælle, at de ønsker at afsætte flere penge til kunstnerne for at sikre, at kompensationsordningen for privatkopiering er tidssvarende.

Med ordningen bliver blandt andet computere, smartphones og tablets inddraget i ordningen, og det betegner IT-branchen som en skjult musikskat, der rammer danskerne.


Det nye kompensationsniveau er blevet hævet til 93 millioner kroner årligt, og til sammenligning fik rettighedshaverne i 2019 udbetalt 27,6 millioner kroner gennem ordningen, oplyser Kulturministeriet.

IT-branchen mener dog, at den nye ordning rammer forkert og ikke vil give kunstnerne flere penge. De er dog helt enige i, at ordningen skal opdateres, så den er tidssvarende, og kunstnerne får de penge de er berettigede til.

IT-branchen fortæller i en pressemeddelelse, at i dag dækker streaming 89,4% af det danske musikforbrug, men download af musik kun dækker 2,3%.


”Faktisk er der i dag flere, der hører vinylplader, end der er folk, der downloader musik på fysiske lagringsmedier,” skriver IT-branchen.

Det, der undrer IT-branchen er, at fremover skal danskerne nu betale ekstra 93 millioner kroner i en årlig afgift for noget langt, de færreste gør.

”Det bliver da også kun muligt, fordi regeringen ikke skelner til, hvad danskerne faktisk har af adfærd, men blot lægger en afgift på alle digitale medier, der har en hukommelse indbygget,” skriver IT-branchen.


LÆS OGSÅ: Transportabel lyd skal fylde mindre

ANNONCE