Nyhed

Nyt forslag om "håndværkerfradrag" til kulturlivet

GAFFA.dk – alt om musik

Forslaget skal hjælpe teater-, musik- og kunstbranchen i gang igen på den anden side af coronakrisen

Et kunst- og kulturfradrag skal gøre det muligt for danskerne at få et skattefradrag for kulturoplevelser, for eksempel ved køb af kunstværker, kulturelle museums- og teateroplevelser, eller når man booker et partyband, foreslår Dansk Kunstnerråd, ifølge DR

Det kan gøres ved at afsætte omkring 200 millioner til kunst- og kulturfradrag årligt, siger Dansk Kunstnerråd, som foreslår en et-årig prøveordning, fra 2021 til 2022.


Dansk Kunstnerråd er en paraplyorganisation for 26 professionelle kunst- og kulturorganisationer, heriblandt DJ Fotografer, Danske Filminstruktører, Dansk Solistforbund, Dansk Skuespillerforbund, Dansk Musiker Forbund og Billedkunstnernes Forbund. 

Fradraget er inspireret af det såkaldte ‘’håndværkerfradrag’’, der blev indført i 2011. Her var intentionen at skabe flere håndværkerjobs og minimere sort arbejde, og fradraget har sidenhen vist sig at være effektivt til at sætte gang i og omstille danskernes forbrug.

‘’Der er mange mennesker, som måske gerne vil investere i et kunstværk eller en operabillet, der tænker, at det er lidt for dyrt. Det her fradrag vil gøre det muligt for danskerne at prøve nogle ting, de ikke normalt ville og samtidig vækste på hele området’’, forklarer Anne-Mette Wehmüller, der er sekretariatschef i Dansk Kunstnerråd.


Fra politisk side er De Konservative positive, mens Socialdemokratiet er mere skeptiske over for forslaget, som de frygter vil komme til at fungere som en skattelettelse for dem, der i forvejen bruger kulturen, uden at det vil gavne den brede befolkning. 

Dansk Kunstnerråd foreslår i samme ombæring et kulturklippekort på 500-1000 kroner til unge i alderen 10-25 år til køb af kulturoplevelser, eksempelvis koncerter.

Læs også: Ny undersøgelse viser, hvor pressede danske musikere er under pandemien 


ANNONCE