Nyhed

Joy Mogensen: Tech-giganter skal betale for brugen af musik

GAFFA.dk – alt om musik

Lovforslaget giver rettighedshaverne bedre mulighed for selv at bestemme, hvem der må bruge deres indhold

Kulturminister Joy Mogensen fremsatte fredag den 26. marts et lovforslag, der blandt andet stiller krav til tech-giganterne om, at onlinedelingsplatforme som YouTube skal indgå aftaler med rettighedshaverne, hvis de vil vise videoer eller musik. 

Forslaget sikrer derudover teknologi-neutralitet på videreudsendelsesområdet, så rettighedshaverne kan indgå aftaler og få betaling af alle, der foretager videreudsendelse. Det er den samme type aftale, der i dag eksisterer omkring tv og radio.


Lovforslaget skal derudover sikre danske medier betaling for de nyheder, som tech-giganter bruger på deres platforme. Medierne vil få mulighed for at lave kollektive aftaler med tech-giganter som Google og Facebook, så rettighedshaverne sikres betaling, når deres indhold bruges af tech-giganter.

”Medierne spiller en central rolle i vores demokrati og sikrer, at den offentlige debat sker på et oplyst grundlag. Hvis medierne skal blive ved med at lave journalistik, så skal de selvfølgelig også betales for brugen af den. Nu giver vi medierne retten til at lave kollektive aftaler med tech-giganterne og kræve betaling for brugen af nyheder’’, udtaler Joy Mogensen, og fortsætter: 

‘’Det er første skridt i regeringens intention om at regulere tech-giganterne. Regeringen indfører også regler, der betyder, at tjenester som YouTube skal betale til kunstnerne, når de bruger deres indhold. Det er et andet vigtigt skridt i reguleringen af tech-giganter”.


LÆS OGSÅ: Mens vi venter på afklaring om festivaler: EM bliver med mindst 11.000 tilskuere 

Sidste år medførte en strid mellem YouTube og den nordiske rettighedsorganisation Polaris, at YouTube blokerede for dansk musik i to måneder. Striden blev dog løst.

LÆS OGSÅ: Dansk musik tilbage på YouTube


ANNONCE