Nyhed

Kulturordførere kommenterer ekspertgruppens anbefalinger for festivaler

GAFFA.dk - Alt om musik

Det er ikke alle spillere i den politiske arena, der er tilfredse med fredagens udmelding

Flere politiske ordførere fra store partier har kommenteret de anbefalinger for danske festivaler, der kom i fredags, den 23. april. Som det ser ud nu, giver anbefalingerne ikke de danske festivalarrangører mulighed for at kunne afvikle årets arrangementer, i hvert fald ikke de store festivaler, der ligger før begyndelsen af august.

For festivalerne gælder det nemlig, at der i fase 1 anbefales maksimum 2000 stående deltagere i sektioner med 200 personer, i fase 2 maksimum 10.000 stående deltagere i sektioner med 2000 personer, og camping er ikke tilladt. I begge tilfælde er fremvisning af coronapas en forudsætning. 


Ekspertgruppen anbefaler, at fase 2 igangsættes, når alle over 50 år, der ønsker det, har fået første vaccinestik.

Kim Valentin, der er kulturordfører for Venstre, har for nyligt udtalt følgende til TV2: ‘’Vi synes, man ser begrænsninger i stedet for muligheder. Planen er for rigid, smittetallene er lave, og danskerne har vist, at de kan opføre sig ordentligt, og det åbner slet ikke nogen mulighed for festivalerne’’. Han tilføjer:

‘’Snakker man med festivalerne, er det ikke nok at kunne have mulighed for at lukke 10.000 personer ind. Det betyder, at festivalerne enten må lukke eller decimere, så de dermed får en besværlig drift. Og det er ikke godt nok’’.


Også Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, tager kritikken fra de danske festivaler alvorligt: ‘’Jeg er sikker på, vi kan finde en løsning og sammen prioritere at åbne lidt mere, end ekspertgruppen har lagt op til’’, udtalte han for nylig til DR. Han har siden uddybet over for Kulturmonitor, at han er villig til at lempe på campingforbuddet for de mindre festivaler.

GAFFA har desuden talt med Birgitte Bergman, der er kulturordfører for Det Konservative Folkeparti. Hun finder det problematisk, at der i ekspertgruppens anbefalinger ikke er taget højde for arrangementernes forskellighed:

‒ Det positive er jo, at der er rigtig meget kulturliv, der kan åbne. På den lidt negative bane vil jeg sige, at man har sammenlignet børn, der sidder og bager snobrød rundt om et lejrbål og bor i telt med voksne, fulde mennesker, der giver den gas på store festivaler, og det skal vi have taget ud af ligningen, for det giver ikke nogen mening.


‒ Det er for voldsomt med de helt store festivaler som Roskilde, men jeg mener godt, at man kan være åben for at have overnattende på de mindre festivaler. Hvis nu 5.000 ud af de 10.000 er blevet vaccineret, mon ikke man så kunne lukke lidt flere ind? Dér skal vi i hvert fald lige presse den lidt, med sund fornuft, udtaler hun og tilføjer:

‒ Det er jo meningen, at coronapasset skal virke, og at det skal tages i brug. Men de helt store festivaler på den her side af sommeren, det ser ikke godt ud. Der synes jeg simpelthen, at de skal have en klar melding på det nu, og så håber jeg da, at det kan lade sig gøre til august måned, hvor de fleste er blevet vaccineret. Vi må i hvert fald sætte nogle datoer på, hvornår tingene kan lade sig gøre. Når alle over 50 er blevet vaccineret, så ser billedet noget anderledes ud.

I morgen, torsdag, igangsætter regeringen forhandlingerne om ekspertgruppens udspil sammen med lederne af partierne blandt forårets genåbningsaftale, det vil sige alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige. Der er forhåbentlig snart mere information til de danske festivalarrangører og -gæster, der lige nu ikke kan vide sig sikre.


LÆS OGSÅ: Ekspertgruppens anbefalinger er klar – festivalerne reagerer 

ANNONCE