Nyhed

Dansk Live: “Det er en mørk dag for de danske festivaler”

GAFFA.dk – alt om musik

Festivalerne melder aflyst på stribe

En sommer, som vi alle længes efter og havde bevaret et spinkelt håb om, er aflyst. I dag falder festivalerne på stribe, efter nattens udmeldinger, som lyder på, at der fra 21. maj kan afvikles udendørs arrangementer som festivaler og større koncerter med højest 2000 ståede deltagende. Dog i sektioner med plads til 200 i hver. Dette til og med 1. august, hvor det maksimale antal deltagere hæves til 5.000, som skal være opdelt i sektioner med højest 500 personer. En udmelding, der gør det praktisk talt umuligt for de store danske festivaler at blive afviklet.

Det ser sort ud


De seneste udmeldinger bevirker, at samtlige af de større danske festivaler må se sig slået af Covid-19. Ikke bare en gang, men for andet år i træk. Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live, interesseorganisationen for spillesteder og festivaler, udtaler til GAFFA:

– Det er en sort, sort dag for de danske festivaler. Ganske enkelt. Det kan vi ikke gøre andet end at begræde.

Og det er er sort dag. I udstrakt forstand. For mens himlen udenfor er malet mørk af skyer og regnen falder, så falder også danske festivaler som Roskilde Festival, Heartland, Tinderbox, Northside og Jelling Festival, der i disse timer melder aflyst på stribe. Også Smukfest, der er sat til at skulle afvikles i august, udmelder at de ikke kommer til at afholde en festival, som vi kender den.


Et sikkerhedsnet – men ikke alle er sikre

I dag har større festivaler som Roskilde Festival meldt ud, at aflysningen er alvorlig. Både for festivalen i sig selv, for foreningen og for fællesskabet. Men ikke mindst de kunstneriske miljøer og vækstlaget i kulturen.

Hvad en aflysning af en festivalsommer kan have af konsekvenser for de danske festivaler, svarer Esben Marcher på:


– Der er jo lagt det her sikkerhedsnet ud, i form af en kompensationaftale, der endnu ikke har udmøntet sig konkret. Og det må vi jo selvfølgelig håbe vil redde de fleste, der hører inde under det her.

Men sekretariatschefen lægger heller ikke skjul på de svære kår for alle de ”usynlige” led i festivalkulturen.

– Men vi har jo også en masse leverandører og eksterne partner, der ikke nødvendigvis er dækket af det her. Og det kan komme til at have konsekvenser.


Samtidig fremhæver Marcher en lille flig af håb hos de mindre festivaler, der fortsat planlægger at afvikle, inden for den virkelighed, der i nat blev vedtaget af folketingets samtlige partier, på nær Nye Borgerlige, som tidligt meldte sig ud af forhandlingerne grundet utilfredshed med coronapasset.

– Der er fortsat mange mindre festivaler, der fortsætter planlægningen og håber på at kunne få tingene til at hænge sammen med restriktionerne, fortæller han.

LÆS OGSÅ: OVERBLIK: Disse festivaler har aflyst


ANNONCE