Nyhed

Ny genåbningsaftale – det betyder den for musiklivet

GAFFA.dk – alt om musik

De store koncerter vender tilbage fra september

Regeringen og partierne bag genåbningsaftalen – det vil sige samtlige Folketingets partier minus Nye Borgerlige – har i nat vedtaget en ny genåbningsaftale. En aftale, der blandt andet betyder et snarligt farvel til mundbind på blandt andet spillestederne samt en slutdato for, hvornår man skal fremvise coronapas til blandt andet større arrangementer – og hvornår restriktionerne for antallet af publikum til koncerter forventes at blive helt udfaset. Sidstnævnte vil for langt de fleste restriktioners vedkommende ske 1. september, hvorefter vi igen kan forvente store koncerter, nogenlunde som vi kender dem.

"Det er en markant åbning af det danske samfund," sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (billedet) lidt før klokken 04.00 i nat ifølge DR.


Aftalen indebærer blandt andet, at kravet om mundbind eller visir fra og med mandag den 14. juni bortfalder alle steder, undtagen når man står op i den offentlige trafik, og dermed også på spillesteder og til andre koncerter. Kravet om mundbind stopper helt den 1. september.

For store udendørs arrangementer med siddende publikum ophæves afstand og krav om sektionering per 1. august, i den udstrækning der er faste pladser og registrering af deltagere med henblik på at sikre muligheden for effektiv smitteopsporing. For arrangementer med mindre end 2000 siddende tilskuere vil der være krav om coronapas til 1. august. For arrangementer med flere end 2000 siddende tilskuere vil der være krav om coronapas indtil 1. oktober.  

For udendørs arrangementer med flere end 2000 stående personer, for eksempel festivaler, vil der være krav om coronapas til 1. september, og for indendørs arrangementer, eksempelvis koncerter, vil der være krav om coronapas til 1. oktober.


Opdatering: Uklarhed for starten af august er nu afklaret

For festivaler var der tilsyneladende sket både en lempelse og en skærpelse, idet kapacitetsgrænsen på 5000 personer, der tidligere gjaldt fra 1. august, bliver hævet til 10.000 personer den 15. august i sektioner på 2500. Fra den 1. september bortfalder grænsen helt. Til gengæld nævner den nye aftale ikke noget om grænsen på 5000 personer fra 1. august, der er erstattet af en passage om en grænse på 2000 personer fra 1. juli og tilføjelsen: "Partierne er enige om, at det drøftes med branchen, om det blandt andet i lyset af gældende kompensationsordninger vurderes hensigtsmæssigt at løfte det maksimale deltagerantal til 5000".

Det var altså uklart, om den tidligere grænse på 5000 personer fra 1. august er rykket til 10.000 den 15. august, og at man altså stadig kun måtte være 2000 personer på festivaler frem til den 15. august. Andetsteds i aftalen kan man dog læse, at denne nye aftale erstatter den tidligere genåbningsaftale fra 6. maj. Dette har stor betydning for en række festivaler, der finder sted i første halvdel af august, eksempelvis Vi Elsker 90'erne og den nystartede festival ØreSound på Amager i dagene 12.-14. august, der nu ikke ved, hvor mange billetter de må sælge. 


GAFFA erfarer dog, at aftalen om en grænse på 5000 personer fra den 1. august stadig gælder. Det fortæller Radikale Vestres sundhedsordfører Stinus Lindgreen, som kalder udeladelsen i aftalen "en uheldig formulering" og tilføjer, at det i dag den 10. juni bliver drøftet med musikbranchen, om grænsen på 5000 personer kan fremrykkes allerede til den 1. juli. GAFFA følger op, når vi ved mere.

Arealkravet på 2 kvadratmeter per person til kulturarrangementer forventes ophævet 1. september, men dette skal senere vurderes i forhold til den generelle smittesituation. Når dette arealkrav bliver ophævet, vil spillestederne kunne genåbne med fuld kapacitet.

For indendørs stående arrangementer vil der fra 1. august være en grænse på 3000 publikummer, og grænsen bortfalder den 1. september. Man vil herefter igen kunne opleve store koncerter i eksempelvis Royal Arena, og koncerten med The Minds of 99 i Parken 11. september burde også kunne gennemføres.


Aftalepartierne er enige om, at gyldigheden af negative PCR-tests som et gyldigt coronapas ændres per 1. juli, så en PCR-test vil være gyldig i 96 timer mod nu 72 timer.

Partierne er også enige om, at antallet af tilskuere til EM i fodbold i Parken kan øges til op til 25.000 tilskuere, men derudover er der ingen lempelser på kulturområdet.

Læs hele aftalen her


LÆS OGSÅ: OPDATERET OVERBLIK: Disse festivaler og musikevents kan du opleve denne sommer

ANNONCE