Nyhed

Aviciis far vil have større fokus på nye kunstneres mentale sundhed

GAFFA.dk – alt om musik

Berømmelse og rigdom er ”en meget farlig kombination”

Advarsel: Artiklen omtaler selvmord

I 2018 tog den succesfulde svenske dj og producer Avicii sit eget liv i en alder af bare 28 år. Nu har faderen, Klas Bergling, efterspurgt et større fokus på særligt nye musikeres mentale sundhed. Det skriver NME.


”Det er berømmelse og rigdom, og det er en meget farlig kombination. Når du har at gøre med en up-and-coming artist, bør der være noget struktur,” udtaler Bergling til The Times.

Bergling står ved, at han ikke selv ved, hvordan den ideelle løsning på problemet ser ud, men ”en seriøs diskussion kan ikke skade”. Han mener desuden, at det er vigtigt at tale åbent om, hvad der skete, og at der altså var tale om selvmord. Bergling understreger samtidig, at ingen bærer skylden.

LÆS OGSÅ: Avicii hyldes af Google på, hvad der ville have været hans 32-års fødselsdag


Efter Aviciis død i 2018 udsendte familien et åbent brev, hvori det lød, at Avicii, med det borgerlige navn Tim Bergling, bare ønskede fred efter mange år med ekstrem stress. Familien beskrev desuden, at sønnen var sensitiv og skyede spotlyset, og at Avicii således ikke var skabt til at være en del af den pengemaskine, han befandt sig i.

Familien oprettede siden fonden Tim Bergling Foundation, som har til formål at støtte mennesker og organisationer, der beskæftiger sig med mental sygdom og forebyggelse af selvmord.

Sidste måned udkom biografien Tim – Biografien om Avicii på dansk. Bogen, som er skrevet af den prisvindende svenske journalist Måns Mosesson, på baggrund af interviews med Tims familie, venner og kollegaer, fortæller historien om manden bag musikken. Formålet er at sætte fokus på det mentale helbred blandt unge mennesker ved at lukke op for diskussionen.


Avicii slog igennem internationalt med nummeret ”Levels” i 2011 og arbejdede siden sammen med kæmpenavne som Madonna og Robbie Williams. I 2016 holdt kunstneren op med at turnere efter en række indlæggelser, der knyttede an til et højt alkoholforbrug.

Har du eller nogen du kender selvmordstanker? Der er hjælp at få:


Livslinien – telefon 70 201 201. 

Livslinien er en anonym telefonrådgivning samt netrådgivning for blandt andet mennesker med selvmordstanker, pårørende og efterladte. De har åbent hver dag fra kl. 11.00-05.00.

ANNONCE