x

Michael Bundesen fylder 60

Michael Bundesen fylder 60

Der er ikke mange her i landet, der ikke med et øjebliks varsel kan bryde ud i "Vuffeli-vov", "Hvalborg" eller "Den Røde Tråd", og de er alle kommet ind i vores bevidsthed gennem Michael Bundesen, der i dag fylder 60, og som frontmand i Shu-Bi-Dua har været med til at skabe en lang række udødelige danske popklassikere.

Michael Bundesen blev født 12. maj 1949 udenfor København, og efter en tid på jurastudiet og i Søværnet i 60'erne, blev han i 1970 ansat hos Danmarks Radio. Det var her, han mødte Michael Hardinger, der sammen med Poul Meyendorff, Gunnar Hall Christensen og Niels Grønbech havde dannede bandet Passport. De havde udsendt to singler i 1973, men med tilføjelsen af Jens Tage Nielsen og Michael Bundesen skiftede den nye sekstet kort tid efter navn til Shu-Bi-Dua og udsendte singlen "Fed Rock".

Singlen blev første skridt i en retning, hvor Shu-Bi-Dua fik stor succes med at fordanske popklassikere som "Killing Me Softly" ("Kylling Med Soft Ice"), "White Christmas" ("Rap Jul") og "Johnny B. Goode" ("Lulu Rocken Går"). Kombineret med deres egne humoristiske kompositioner var det op gennem 70'erne og 80'erne med til at positionere Shu-Bi-Dua som et af landets mest populære navne, og et hav af sangene fra dengang har forlængst opnået klassikerstatus.

I 1985 valgte Bundesen dog kortvarigt at forlade gruppen, der efterfølgende med begrænset succes indspillede "Shu-Bi-Dua 11" uden deres faste sanger. I denne periode var Bundesen med til at grundlægge tv-stationen Kanal 2, hvor han tog jobbet som programchef. Han vendte dog efter nogle års pause tilbage til sit band, der i 1992 oplevede et heftigt comeback i forbindelse med udgivelsen af "Shu-Bi-Dua 13", der indeholdt landeplagen "Sexchikane".

Senest er kommet albummet "Shu-Bi-Dua 18" fra 2005, der er en blandt 27 udgivelser fra bandets side, der sammenlagt har solgt 5,5 millioner eksemplarer herhjemme.

Dermed kan man nærmest ikke overvurdere Michael Bundesens og resten af Shu-Bi-Duas betydning for dansk populærkultur gennem de sidste 35 år, og derfor skal der naturligvis også lyde et tillykke med dagen til Michael Bundesen fra GAFFAs redaktion!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA