x

Den Grimmeste har flere navne klar

Den Grimmeste har flere navne klar

Danmarks Grimmeste Festival 2010 nærmer sig hastigt på lige fod med alle sommerens andre festivaler, og nu offentliggør de endnu en bid af deres tredages-program i juli. Der er tale om otte danske navne og et enkelt tysk, og genrerne favner hiphop, indie, singer-songwriter og elektronika.

Rumpistol er en rigtig dansk elektronikakonge. Hans seneste plade, "Dynamo" fra 2008 fik topkarakter, altså seks stjerner, i GAFFA, der skrev "Man suges nærmest med ned i mørket og melankolien på det fremragende Beito, mens numre som Transit og Kocmoc på smuk vis sætter dagsordenen med store følelser, basvarme og flimrende og knitrende teksturer. Der er ikke meget andet at sige om Dynamo, end at alle bør tage sig et skud med rumpistolen."

Bjørn Svin (billedet) har netop udgivet sit første album i godt ni år. Skiven hedder "Browen" og er ude på Rumpistols Rump Records. Det flaksende lydlandskab, der åbenbares på albummet, blev af GAFFA belønnet med fem stjerner. Da Svin for nylig turnerede Danmark med to af selskabs-protegeerne, så GAFFA dem på Train og gav, tunge tekniske problemer til trods, showet fire stjerner.

Freja Loeb er et forholdsvist ubeskrevet blad i dansk musik. Hun optrådte på Train i februar, og her gav GAFFAs Ole Rosenstand koncerten fire stjerner og beskrev musikken som en "blanding af en god del elektronik og en mere tidløs sangskrivning, som hos Loeb dog peger mere mod pop end folk. Tempoet er også højere hos Loeb, og musikken er tydeligt firserinspireret, med masser af analoge keyboards og maskintrommer med rumklang."

Coco Moons eksperimentale powerpop udkom på ep i marts til fire stjerner i GAFFA. Anmelderen sammenlignede lyden med "The Cardigans anno Gran Turismo-perioden, og ligesom Nina Persson drønede derudad i en åben sportsvogn i videoen til My Favourite Game, er Coco Moon på vej i fuld fart på vej ud over stepperne."

Gustav Foss kalder sig selv for "hip hocker" – en sammenskrivning af genrebetegnelserne hiphop og rock, og det må siges at være godt betegnende for lyden. Hans vokal er vrængende og amoralsk, og det var nok ingen tilfældighed, at netop han varmede op for amerikanske Chicks On Speed til deres Århus-koncert sidste år.

Negash Ali er blevet roset og hyldet siden han blev opdaget i skolegården og taget ind i studiet. I 2009 kom hans debutalbum, "Asmarino" så ud til fire stjerner i GAFFA og blev kaldt for et af årets mest interessante udspil. Negash Ali var også en del af gruppen Majors, der også talte både DJ Static og Noize, samt J-Spliff og Nat Ill, og spillede til festivalen sidste år. I år skal Ali så alene på scenen, og det har to gange tidligere udløst fire stjerner i GAFFA.

"Københavnske Superchargers debut er et 100 procent fuldblods rock'n'roll-foretagende. Det hele er godt nok pakket ind i en hårdfør metallyd, der godt suppleret af forsanger Mikkel Neperus' lejlighedsvise harcorebrøl kan give lytteren det fejlagtige førstehåndsindtryk, at Supercharger et metalband med hardcoretendenser." Sådan skrev GAFFA om Superchargers debutalbum, "Handgrenade Blues", der udkom i september.

Efterklang behøver ingen videre introduktion. De er et af tidens hotteste danske bands såvel herhjemme som i udlandet, og man ser dem anmeldt overalt på alverdens musiksites.

Sidste navn er tyske Cobra Killer, der startede som en del af den voldsomme digital hardcore-scene, en lyd grundlagt af Alec Empire fra Atari Teenage Riot, og siden nedarvet i et utal de hårdeste elektroniske genrer. Cobra Killer har med tiden bevæget sig længere over mod en punket og melodisk musik med vokal og det hele, men tempoet fra digital hardcore har de så godt som bevaret.

Disse ni navne kan sammen med de tidligere offentliggjorte bands Dunkelbunt (Østrig), Candie Hank (Tyskland), Surfact, Raunchy, Marvel Hill, The Bronsons Brothers, Band Ane, Bumsestilen, Analogik og Bo Marley med flere opleves på årets festival, der afvikles i dagene 29.-31. juli på Grimhøjgård i Århus.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA