x

Der er tvivl om Virocker i Esbjerg

Der er tvivl om Virocker i Esbjerg

14. maj skal der efter planen holdes Virocker i Esbjerg. Arrangementet er en del af en serie på fem koncerter med seks store, danske navne, men i den sydvestjyske by har arrangøren ikke kunnet finde arealer til eventet, og både politi, kommune og lokale foreninger har nu været indblandet i miseren. Det er derfor endnu uvist, hvorvidt der vil blive holdt Virocker i Esbjerg.

Først kom det frem at arrangøren, SVO (Sportens Venner Odense), både havde solgt billetter og annonceret for koncerten i maj, uden at have et sted at holde den. Derfor havde de givetvis heller ikke en af politiet godkendt beredskabsplan med sikkerheds- og risikovurderinger, og billetsalget eller reklameringen var altså udført ulovligt. Disse omstændigheder sendte i følge Jydske Vestkysten i tirsdags arrangørerne til møde ved politiet i Odense.

Kendte ikke reglerne
"Som arrangør burde jeg måske nok have været opmærksom på de her regler, men jeg har haft andre folk til at stå for nogle af tingene," udtalte formand for SVO, Flemming Duelund inden mødet til jv.dk. "Indtil videre vil jeg få stoppet billetsalget på internettet, og så må vi se, hvad der sker ved mødet med politiet."

Samtidig meddelte han, at det desværre så ud til, at koncerten i Esbjerg måtte aflyses. Grunden til, at der ikke er fundet et sted til arrangementet i den jyske kystby, er den lokalpolitiske lovgivning. Den kræver nemlig, at foreninger, der ikke har hjemme i Esbjerg, ikke kan låne eller leje kommunens koncertarealer, med mindre de samarbejder med en lokal forening om arrangementet.

"Det har vi gjort arrangøren af Virocker-koncerten opmærksom på. Vedkommende har så haft den mulighed at finde en lokal partner i form af en idrætsklub eller lignende," udtaler parkchef Mette Esbjerg fra Esbjerg kommune til avisen. "Så kunne det godt lade sig gøre, hvis pågældende partner så fik overskuddet fra arrangementet til sin ungdomsafdeling." Der kan dog gøres undtagelser, som eksempelvis Grøn Koncert, der hvert år afholdes i byen. Det kan de gøre uden at samarbejde med lokale foreninger, fordi arrangementet har et velgørende formål.

Ingen vil samarbejde
Men Flemming Duelund har forsøgt at få en lokal partner. Han har haft kontakt til seks foreninger, og alle som en har de takket nej. "Konceptet er det, at foreningen får et kontant beløb på forhånd for at løfte en opgave som for eksempel at stille hegn op omkring festivalpladsen, uanset om arrangementet giver overskud eller ej. Giver det så overskud, ja så får den lokale forening del i overskuddet og dermed endnu flere penge," fortæller Flemming Duelund onsdag til Jydske Vestkysten. "En af foreningerne sagde ordret, at man havde masser af penge, og at man derfor ikke behøvede deltage i den slags arrangementer."

Lokale politikere fra alle kanter har udtrykt utilfredshed omkring lovgivningen på området. De finder det uhensigtsmæssigt og ærgrer sig over, at man spænder ben for tiltag, der kan være givtige for området.

"Jeg synes, at alle bør have mulighed for at låne eller i det mindste leje kommunens arealer. Et arrangement som det her vil jo komme rigtig mange i kommunen til gode, så jeg er villig til at kigge på reglerne," siger Freddie H. Madsen fra Dansk Folkeparti onsdag til Jyske Vestkysten, og SFs Knud Jager Andersen bakker ham op. "Vi har alle interesse i og glæde af, at et sådan arrangement kommer til byen, så vores regler skulle nødigt stå i vejen for det. Jeg mener, at alle skal kunne leje et areal."

Reglerne bøjes
I første omgang slog viceborgmester Jakob Lose fra Venstre muligheden for en undtagelse væk. "Det er nok svært at ændre reglerne nu og her og give grønt lys til Virocker, men om ikke andet er det her i hvert fald en anledning til at kigge på reglerne, så det ikke gentager sig i fremtiden," men i dag torsdag er der alligevel kommet opklaring på himlen over den vestjyske fiskerby.

SVO og Flemming Duelund har nu fået givet en specialtilladelse, og kan afholde koncerten som planlagt i Gryden i Vognsbølparken, men kan stadig ikke sige, om festen vil finde sted. De mange problemer omkring arrangementet har nemlig skabt et voldsomt tidsmæssigt pres, men Duelund håber, at kunne give en endelig melding senere i dag.

Virocker er arrangeret af Sportens Venner Odense, og planen er, at udgaver af koncerterne i maj måned skal ramme de fem største byer i landet, København, Århus, Aalborg, Odense og Esbjerg. Indtil videre er arrangementet i Esbjerg dog strøget fra plakaten, og forsalget via Virocker.dk er stoppet.

De optrædende til Virocker er Infernal, Medina, Nik & Jay, Tv-2, Sanne Salomonsen og det nyligt gendannede Dizzy Mizz Lizzy.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA