x

by:Larm starter Nordic Music Prize

by:Larm starter Nordic Music Prize

Den norske branchefestival by:Larm, der er det norske svar på Spot Festival, har netop annonceret, at de starter en ny årlig prisuddeling, der bærer navnet Nordic Music Prize. Prisen skal belønne den nordiske kunstner, der har lavet det allerbedste nordiske album i 2010. Tolv albums fra henholdsvis Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island vil være indstillet til prisen, før den bliver uddelt den 19. februar 2011.

Initiativet er en pendant til den britiske pris Mercury Prize, der for nylig blev uddelt, og den skal på samme måde være med til at skabe opmærksomhed omkring nordisk musik – som Mercury Prize gør for den britiske musikscene.

Vinderen til Nordic Music Prize skal findes ved, at alle de fem nordiske lande hver har en national juryrepræsentant, som hver især har valgt fire andre kvalificerede jurymedlemmer i deres hjemland, og de skal sammen finde ti albums fra hver sin nation. De nationale hovedjurymedlemmer er: Ralf Christensen (Danmark), Jan Gradvall (Sverige), Ilkka Mattila (Finland), Audun Vinger (Norge) og Arnart Eggert Thoroddsen (Island).

For at finde frem til de ti albums sender den nationale jury en liste på 25 albums rundt til 50 - 150 branchefolk, som hver må afgive ti stemmer med et pointsystem fra ti til et. Det album, der får flest stemmer blandt disse, går automatisk videre som en af de endelige tolv albums, mens de resterende ni kommer i bruttopuljen.

Fem albums er således gået videre til den endelige pulje på tolv albums, og de sidste ni albums fra hvert land bliver sammen puttet i en pulje på 45 albums. Herfra finder de førnævnte fem hovedjurymedlemmer de resterende syv albums til gruppen med de nominerede til Nordic Music Prize.

Det giver tolv albums, som en international og uvildig jury slutteligt vil drøfte – og i den pulje, findes den endelige vinder af Nordic Music Prize. I finalejuryen sidder følgende:

Rob Young (forfatter af bogen "Electric Eden". Tidligere redaktør for The Wire, skribent for Uncut og The Wire)
Andres Lokko (Skandinavisk indflydelsesrig musik skribent. Baseret i London og skriver for Svenska Dagbladet)
Laurence Bell (ejer af Domino Records)
Jeannette Lee (tidligere medlem af P.I.L./ejer af Rough Trade Records med Geoff Travis, manager for Duffy).
Victoria Segal (skribent for Mojo og Q)
Matthew Schnipper (skribent for The Fader)
Mike Pickering (tidligere Factory Records ansat, A&R på Columbia Records, UK)

I år vil kunstnere, der har udgivet albums i perioden 20. november 2009 til 20. november 2010, have mulighed for at vinde prisen på 20.000 € (svarende til cirka 150.000 kroner), samt eksponeringen, der naturligt nok vil følge med prisen.

Arrangørerne fra by:larm forklarer, overfor GAFFA, at de har valgt en international jury for at undgå nationale bindinger eller favoriseringer. Desuden er den internationale jury valgt ud fra by:larms netværk, og de er alle mennesker med en høj musikalsk integritet i kraft af deres respektive baggrunde i musikverdenen, ligesom de er store musikelskere.

Den 5. januar 2011 vil de tolv nominerede albums blive offentliggjort, og den endelige vinder af Nordic Music Prize vil få den overrakt lørdag den 19. februar til by:Larm i Oslo, Norge. Se yderligere info på nordicmusicprize.com.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA