Nyhed

Flow Festival er vel overstået

Den alternative finske festival gjorde et godt indtryk på GAFFAs anmelder

Den anden weekend i august har efterhånden udviklet sig til en stor festivalweekend i Norden. Herhjemme har vi selvfølgelig igennem en årrække haft Danmarks Smukkeste Festival i Skanderborg, og i løbet af de senere år har Øya-festivalen i Oslo og Way Out West i Göteborg tiltrukket sig en del opmærksomhed med en række særdeles stærke musikalske programmer.

I et lidt mere yderligt hjørne af Norden huserer Flow Festival i den finske hovedstad, Helsinki. Flow Festival startede tilbage i 2004 på forskellige klubber rundt om i Helsinki. I de efterfølgende år voksede Flow sig større og større, indtil man i 2007 tog skridtet og flyttede hele festivalen til sin nuværende beliggenhed i et gammelt industriområde i det nordvestlige hjørne af den halvø, hvor Helsinki ligger. Her har man fundet sig en ganske speciel og meget charmerende kulisse, med nedlagte siloer og kraftværker som baggrund. Dertil kommer festivalens fokus på kunst, hvilket også byder på mange sjove indslag som for eksempel en masse udsmykkede kopier af de bus-venteskure, man finder i byen og derudover også en hel del publikums-involvering, med kanvas og andre flader, hvor man selv kan få lov at udfolde sit talent.

Flow Festival bliver stadig mere populær, og i år havde man næsten 50.000 besøgende på tre dage – et besøgstal, som faktisk presser kapaciteten på det ikke specielt store festivalområde.


Den finske festival har lagt en profil, som har fokus på alternativ rock, elektronika og hiphop krydret med både mere eksperimenterende bands, samlet under programmet "the other sound", og en masse af de fremmeste finske bands. I 2011 kunne man blandt andet finde Ariel Pink's Haunted Graffiti, Warpaint, Destroyer, The Pains of Being Pure at Heart, James Blake, Battles og som det absolutte hovednavn Kanye West.

De tjekkede finner

GAFFAs anmelder Peter Lykke Madsen besøgte i år Flow Festival, og han skriver blandt andet:


"Finner har et ry for at være ekstremt organiserede og meget ordensmennesker, og Flow Festival er generelt virkelig godt organiseret. Det udmønter sig blandt andet i en del ensrettede stier på festivalen, så man undgår trafikpropper, selvfølgelig med en vagt til at holde øje med, om nogle skulle finde på at snige sig imod strømmen. Til trods for ret mange scener på et ikke specielt stort område er der weekenden igennem også et absolut minimum af baggrundsstøj fra den ene scene til den anden."

"Endelig kommer ordenssansen til udtryk i et, måske lidt heftigt, men meget effektivt pantsystem. Øl, cider og den lokale specialitet "Lonkero" (Long Drink på finsk – en gin/lemon-drik som egentlig kun skulle sælges til de Olympiske Lege i Helsinki i 1952, men som blev så populær, at man, efter folkekrav, fortsatte produktionen), bliver alle solgt på dåser, og på dem har man valgt at lægge en pant på intet mindre end 2€. Oven i den ikke specielt billige øl (7€ for en halv liter Heineken) skal man altså smide lidt penge for den første øl, til gengæld har man så fået de omkring 15.000 mennesker til at rydde op efter sig selv, for weekenden igennem ser man ikke en eneste dåse krøllet sammen på jorden. De tjekkede finner har selvfølgelig også sørget for masser af pantboder, og barer i det hele taget, så man skal aldrig stå ret meget i kø, hverken for at købe sin øl eller komme af med sin tomme dåse."

Peter Lykke Madsen gennemgår herefter en række af de optrædende navne, og konkluderer afslutningsvis:


"Alt i alt kan man kun give ros til Flow, som har opbygget en virkelig velfungerende festival, med et godt program på en spændende og stemningsfyldt plads. Vejret var helt forrygende på årets festival, men det må jo nok mest tilskrives held, selvom de finner altså har styr på mange ting." 

 

Læs en længere reportage fra Flow Festival i GAFFAs artikelsektion.


 

ANNONCE